ΠΟΥ: Η ευλογία των πιθήκων μπορεί να περιοριστεί εάν ενεργήσουμε τώρα
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια συνήθως ήπια ιογενής λοίμωξη που είναι ενδημική σε περιοχές της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής.
Οι χώρες θα πρέπει να λάβουν γρήγορα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της ευλογίας των πιθήκων και να μοιραστούν δεδομένα σχετικά με τα αποθέματα εμβολίων τους, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Πιστεύουμε ότι αν λάβουμε τα σωστά μέτρα τώρα, πιθανότατα θα μπορέσουμε να το περιορίσουμε εύκολα», είπε η Σίλβι Μπράιαντ, διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ετοιμότητα Παγκόσμιου Μολυσματικού Κινδύνου, στη συνέλευση του οργανισμού του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Reuters.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια συνήθως ήπια ιογενής λοίμωξη που είναι ενδημική σε περιοχές της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής.
Εξαπλώνεται κυρίως μέσω στενής επαφής και μέχρι το πρόσφατο ξέσπασμα, σπάνια παρατηρήθηκε σε άλλα μέρη του κόσμου, γι’ αυτό και η πρόσφατη εμφάνιση κρουσμάτων στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες περιοχές έχουν σημάνει συναγερμό.
300 κρούσματα σε 20 χώρες
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν περίπου 300 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα σε περίπου 20 χώρες όπου ο ιός δεν κυκλοφορούσε στο παρελθόν.
«Για εμάς, πιστεύουμε ότι η βασική προτεραιότητα επί του παρόντος είναι η προσπάθεια περιορισμού αυτής της μετάδοσης σε μη ενδημικές χώρες», είπε ο Μπράιαντ σε τεχνική ενημέρωση για τα κράτη μέλη.
Τα απαραίτητα μέτρα περιελάμβαναν την έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση κρουσμάτων και τον εντοπισμό επαφών, πρόσθεσε.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τα αποθέματα εμβολίων κατά της ευλογίας της πρώτης γενιάς, που μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά κατά της ευλογίας των πιθήκων, είπε ο Briand.
«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον αριθμό των διαθέσιμων δόσεων στον κόσμο και γι’ αυτό ενθαρρύνουμε τις χώρες να προσέλθουν στον ΠΟΥ και να μας πουν ποια είναι τα αποθέματά τους», είπε. Μια διαφάνεια της παρουσίασης της περιέγραψε τις παγκόσμιες προμήθειες ως «πολύ περιορισμένες».
Επί του παρόντος, οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ συμβουλεύονται κατά του μαζικού εμβολιασμού, αλλά προτείνουν στοχευμένο εμβολιασμό όπου είναι διαθέσιμος για στενές επαφές που έχουν μολυνθεί.
«Η διερεύνηση περιστατικών, ο εντοπισμός επαφών, η απομόνωση στο σπίτι θα είναι τα καλύτερα στοιχεία σας», δήλωσε η Rosamund Lewis, επικεφαλής της γραμματείας της ευλογίας του ΠΟΥ, η οποία αποτελεί μέρος του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ.
- Ακυρώνει τις πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ η Sky Express – Οι εναλλακτικές για το επιβατικό κοινό
- Επαφές Πιερρακάκη με φον ντερ Λάιεν, Λαγκάρντ και Κόστα με τις εξελίξεις στο Ιράν στο επίκεντρο
- «Καζάνι που βράζει» η Ρεάλ – Η νέα ήττα, τα νεύρα των παικτών και οι οπαδοί που ζητούν την παραίτηση του Πέρεθ
- Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στην Αττική – Συνελήφθησαν τα αρχηγικά μέλη
- «Ήμουν ένα αθώο παιδί» – H ψυχική υγεία της Κριστίνα Άπλγκεϊτ επιβαρύνθηκε από τη συμμετοχή της σε τηλεοπτική σειρά
- Φάμελλος στη Βουλή: Η σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είναι εθνική ανάγκη – Ο Μητσοτάκης, ουρά των Τραμπ-Νετανιάχου
- Λέρος: Ελεύθερος, υπό τον όρο της παρακολούθησης από ψυχολόγο, ο 18χρονος που σκότωσε τον πατέρα του
- Άρης: Αίσιο τέλος για την U18 που είχε εγκλωβιστεί στο Άμπου Ντάμπι, επιστρέφει με πτήση τσάρτερ η αποστολή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mo-8EJAWgGv6o-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442