Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Griselda Blanco: Η «Νονά» της Κοκαϊνης

Griselda Blanco: Η «Νονά» της Κοκαϊνης

Η Griselda Blanco όσο βρισκόταν στο Μαϊάμι έκανε τη φήμη της ως ‘’Νονά της Κοκαϊνης’’.

Χριστίνα Ματθαίου

Ένας από τους πρωτοπόρους της βιομηχανίας εμπορίου κοκαϊνης της Κολομβίας ή αλλιώς ‘’Βασίλισσα της Κοκαϊνης’’, ήταν η Griselda Blanco, ένας θηλυκός… ναρκέμπορας. Παρά το ότι ήταν γυναίκα, δεν ήταν λιγότερο αιμοβόρα από τους άντρες συναδέλφους της, ούτε λιγότερο αποτελεσματική στο εμπόριο ναρκωτικών. Στα χρόνια της δράσης της διακίνησε χιλιάδες τόνους ναρκωτικών και διέταξε άγνωστο αριθμό εκτελέσεων.

H Griselda Blanco γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1943 στη Santa Marta στη Κολομβία. Μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια και η εγκληματική ζωή της ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Η μητέρα της, ‘’Anna Lucia Reisterpo’’, εγκαταστάθηκε στη Μεντεγίν μαζί της όταν ήταν 3 ετών. Για τον πατέρα της δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες σε  ηλικία 11 χρονών  βοήθησε στην απαγωγή ενός αγοριού. Όταν η πλούσια οικογένεια του αρνήθηκε να πληρώσει λύτρα, η Griselda τον πυροβόλησε θανάσιμα.  Ο φίλος της μητέρας της,  την βίαζε και την κακομεταχειριζόταν και αυτό την οδήγησε να φύγει από το σπίτι της όταν ήταν μόλις 16 ετών. Ζούσε στο δρόμο και εργαζόταν ως πόρνη. Ένα κορίτσι που από τη παιδική ηλικία σύρθηκε στον υπόκοσμο και επέλεξε τη βία για να πείσει τους άντρες γύρω της, ότι είναι σκληρό καρύδι.

Σύζυγοι – παιδιά

Η Griselda Blanco παντρεύτηκε τρεις φορές. Ο Κάρλος Τρουχίλο ήταν ο πρώτος της σύζυγος. Τον παντρεύτηκε όταν ήταν ακόμα έφηβη και απέκτησαν  τρείς γιους, τον Osvaldo, τον Uber και τον Dixon. Και οι τρεις σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας αιματηρής αναμέτρησης. Οι δυο τους χώρισαν πολύ άσχημα και στα τέλη του ’60, σύμφωνα με αναφορές, η Blanco διέταξε τη δολοφονία του.

Ο επόμενος γάμος της Blanco ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 , με τον έμπορο ναρκωτικών  Αλμπέρτο Μπράβο o οποίος τη μύησε στο εμπόριο της κοκαϊνης. Η Blanco λοιπόν  ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του τις οποίες τις ανέπτυξε μαζί του και ήταν πολύ επικερδείς. Τότε μετακόμισαν στην Νέα Υόρκη και το ζευγάρι εισήγαγε περισσότερους από τρείς τόνους κοκαϊνης στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως, αποκομίζοντας περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Μέχρι τα μέσα του ’70 η Griselda είχε ήδη πιλότους αεροσκαφών στις υπηρεσίες της, προκειμένου να μεταφέρει τα ναρκωτικά μέσω αέρος. Επίσης έφτιαχνε εσώρουχα με κρυφές θήκες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Το 1975 η Blanco επέστρεψε στη Κολομβία αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για ναρκωτικά. Εκείνη τη χρονιά πίστευε ότι ο Αλμπέρτο της έκλεβε χρήματα και ένας πυροβολισμός μεταξύ του ζευγαριού είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατό του.

H Blanco συνέχισε τη ζωή της και παντρεύτηκε τον Ντάριο Σεπουλβέδα και απέκτησαν ένα παιδί, τον Μάικλ Καρλεόνε. Το 1983 χώρισε με την Blanco και απήγαγε τον Μάικλ όταν διαφώνησαν για το ποιος θα έχει την επιμέλεια.

Τότε η Blanco πλήρωσε έναν δολοφόνο και σκότωσε τον Ντάριο για να πάρει το παιδί της πίσω. Έμεινε λοιπόν  γνωστή  και ως ‘’Μαύρη Χήρα’’, γιατί δολοφόνησε και τους τρεις συζύγους της.

Η αυτοκρατορία από ναρκωτικά

Η Griselda Blanco όσο βρισκόταν στο Μαϊάμι έκανε τη φήμη της ως ‘’Νονά της Κοκαϊνης’’. Προσπαθώντας να εξαλείψει τον ανταγωνισμό που είχε, επέδειξε θρασύτητα και σκληρότητα που βύθισε τη πόλη σε μια περίοδο βίας που έγινε γνωστή ως ‘’Πόλεμοι των Καουμπόηδων της Κοκαϊνης’’.

Διέταξε πολυάριθμες δολοφονίες, πολλές από τις οποίες διαπράχθηκαν από ένοπλους με μοτοσυκλέτες, μια πρακτική που είχε εφεύρει η ίδια. Ένας μεγάλος αριθμός από τις δολοφονίες σημειώθηκαν στο φως της ημέρας, συμπεριλαμβανομένου ενός πυροβολισμού σε εμπορικό κέντρο το 1979.

Στοχευμένη από αντιπάλους και φοβούμενη για τη ζωή της, η Blanco μετακόμισε στην Καλιφόρνια το 1984. Τον επόμενο χρόνο συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για ναρκωτικά και για τις 200 περίπου δολοφονίες στις οποίες είχε εμπλακεί. Κρίθηκε ένοχη και έλαβε την μέγιστη ποινή των 15 ετών. Παρόλο που ήταν στη φυλακή, συνέχισε να διοικεί την αυτοκρατορία της με πονηριά και πολύ βία.

Το 1994 κατηγορήθηκε για τρεις πρόσθετες δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένου ενός δίχρονου παιδιού πρώην αστυνομικού. Το 1998 η Blanco ομολόγησε τελικά την ενοχή της με αντάλλαγμα την μείωση της ποινής της. Έξι χρόνια αργότερα αφέθηκε ελεύθερη και απελάθηκε στην Κολομβία όπου και αποσύρθηκε από τη ζωή του εγκλήματος.

Το 2012 η Blanco καθώς πήγαινε για ψώνια σε ένα κρεοπωλείο στο Μεντεγίν της Κολομβίας, δύο νεαροί στο απέναντι πεζοδρόμιο, αφού κοιτάχτηκαν νευρικά , έβαλε ο ένας μπροστά τη μοτοσικλέτα και ο άλλος τράβηξε το πιστόλι του που είχε κρυμμένο κάτω από τη ζώνη. Την εκτέλεσαν με δυο σφαίρες στο κεφάλι και εξαφανίστηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η Griselda Blanco, η ‘’νονά της κοκαϊνης’’, πέθανε με τον τρόπο που έζησε ολόκληρη τη ζωή της.

Η Χριστίνα Ματθαίου σπουδάζει στη New Media Studies

Πηγές: Briefing, New times, Britannica, Entertainment, Crime Museum

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024