Η Ελλάδα περιλαμβάνεται πλέον, στην επίσημη λίστα των χωρών, με καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο για λοίμωξη από RABV (λύσσα).

Η χορήγηση ενός κατ’ αποκοπή ποσού της τάξεως των 50 ευρώ ανά αλεπού ανά έτος, χωρίς αυτή να υπερβαίνει τις 45.000 ευρώ προβλέπεται για τη συλλογή και παράδοση νεκρών αλεπούδων κατάλληλων προς δειγματισμό, μη πυροβολημένων ή δηλητηριασμένων, στις οικείες κτηνιατρικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης του νοσήματος της λύσσας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την καταβολή της παραπάνω ενίσχυσης των δικαιούχων αυτής, ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Αναφορικά με τα δείγματα Παθητικής Επιτήρησης οι κυνηγοί, θηροφύλακες και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων υποβάλλουν αίτηση στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές, ενώ μαζί με κάθε δείγμα που προσκομίζουν, υποβάλλουν συμπληρωμένο το «Έντυπο Αποστολής δειγμάτων από κυνηγούς για το Πρόγραμμα Παθητικής Επιτήρησης της Λύσσας».

Μαζί με τα παραπάνω, κάθε κυνηγός, θηροφύλακας ή μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης οφείλει να προσκομίζει στις κτηνιατρικές αρχές:

α) Έγγραφο που να αποδεικνύει την ιδιότητά του (για τους κυνηγούς η άδεια θήρας δεν χρειάζεται να είναι σε ισχύ την περίοδο της αίτησης, αρκεί να ήταν σε ισχύ το ανώτερο έως και τρία χρόνια πριν),

β) ΑΦΜ,

γ) IBAN τραπεζικού λογαριασμού».

Μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφο του τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, η Ελλάδα περιλαμβάνεται πλέον, στην επίσημη λίστα των χωρών, με καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο για λοίμωξη από RABV (λύσσα).

Για τη διατήρηση του καθεστώτος απαλλαγμένου από λοίμωξη από τον ιό της λύσσας δεν αρκεί μόνο η απουσία κρουσμάτων αλλά απαιτείται η επιτήρηση του νοσήματος, ενεργητική (με εμβολιασμούς αλεπούδων κατά της λύσσας) και παθητική.

Επειδή το Πρόγραμμα εμβολιασμών για την ανοσοποίηση της άγριας πανίδας, που εφαρμόζεται από το 2013 και από το 2016 δύο φορές ανά έτος, δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί κατά το έτος 2021, η ανάγκη για την ενίσχυση της παθητικής επιτήρησης του νοσήματος γίνεται εξαιρετικά επιτακτική, σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα απαιτείται συλλογή και αποστολή στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα, ζώων που ανευρίσκονται νεκρά, είτε κρίνονται λυσσύποπτα, π.χ. μετά από δάγκωμα. «Όλα τα θερμόαιμα ζώα αποτελούν ζώα-στόχους της παθητικής επιτήρησης της λύσσας, κυρίως όμως: θηλαστικά της άγριας πανίδας, εκτρεφόμενα ή κατοικίδια και οικόσιτα θηλαστικά, τρωκτικά, καθώς και νυχτερίδες».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr