Λιβύη – Συμφωνία Μακρόν – Σίσι για την πολιτική πορεία και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων
Μακρόν και Σίσι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προετοιμασιών της διάσκεψης του Παρισιού για τη Λιβύη, η οποία είναι προγραμματισμένη γι' αυτόν τον μήνα.
O πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ Αλ Σίσι και ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν τόνισαν χθες Δευτέρα την ανάγκη να υποστηριχθεί ο πολιτικός δρόμος στη Λιβύη προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές εντός του χρονοδιαγράμματος, καθώς και για την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος.
Η προετοιμασία της διάσκεψης
Η αιγυπτιακή προεδρία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο Σίσι έλαβε τηλεφώνημα από τον Μακρόν, «για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προετοιμασίες ώστε το Παρίσι να φιλοξενήσει τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη αυτόν τον μήνα», όπως μεταδίδει το skynewsarabia.
Η ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας προσέθεσε ότι κατά την τηλεφωνική συνομιλία οι δύο πρόεδροι «συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση των κοινών διμερών πλαισίων συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους σε πολλούς τομείς, ιδίως οικονομικούς και στρατιωτικούς, πέραν της δραστηριότητας γαλλικών εταιρειών σε αναπτυξιακά έργα, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Αίγυπτο».
Για το Σουδάν
Ο Σίσι και ο Μακρόν συζήτησαν, επίσης, τις εξελίξεις στην κατάσταση στο Σουδάν, όπου συμφώνησαν στη σημασία της αντιμετώπισης των τρεχουσών προκλήσεων στη χώρα αυτή με τρόπο που να επιτυγχάνει σταθερότητα και ασφάλεια για τον σουδανικό λαό και να διατηρεί τη δημοκρατική πορεία της τρέχουσας πολιτικής διαδικασίας, και ως εκ τούτου την ανάγκη για όλα τα σουδανικά κόμματα να δώσουν προτεραιότητα στο υπέρτατο συμφέρον της χώρας και στην εθνική συναίνεση.
- Χάρτης της IQAir δείχνει κακή ποιότητα του αέρα στην Αθήνα – Τα τζάκια… πήραν φωτιά
- Η UEFA συμπεριέλαβε το γκολ του Ζέλσον με την Αϊντχόφεν στα κορυφαία του Champions League για το 2025! (vid)
- Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μία… πολυάσχολη χρονιά – Πόσες χώρες βομβάρδισαν οι ΗΠΑ;
- Ο Τσάρλι Χάναμ φοβόταν ότι έκανε λάθος που δέχθηκε να υποδυθεί τον κατά συρροή δολοφόνο Εντ Γκέιν στο «Monster»
- Γουόκαπ ενόψει Παναθηναϊκού: «Μου αρέσει να παίζω στο ΟΑΚΑ, νόμιζα ότι θα πεθάνω εκεί την πρώτη φορά»
- Εύθραυστη η εκεχειρία στην Ερυθρά Θάλασσα
- Πέντε εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη που άλλαξαν τον κόσμο
- Κραν Μοντανά: Φωτογραφία ντοκουμέντο μέσα στο νυχτερινό κλαμπ λίγο πριν ξεσπάσει η φονική πυρκαγιά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-127x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 01.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/benjamin-davies-Xhj88MexoG4-unsplash-315x220.jpg)


















































![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442