Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού στη Λιβύη για την καθαίρεση της υπουργού Εξωτερικών

Σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού στη Λιβύη για την καθαίρεση της υπουργού Εξωτερικών

Η Μανγκούς, που είναι μια από τις ελάχιστες γυναίκες στην κορυφή της ηγεσίας της Λιβύης και προέρχεται από το στρατόπεδο του Χαφτάρ, απομακρύνθηκε με απόφαση του μεταβατικού προέδρου Μοχάμεντ Μένφι, «προληπτικά» προκειμένου να διερευνηθούν «διοικητικές παραβάσεις». Ωστόσο στην απόφαση του Μένφι αντιτάχθηκε ο πρωθυπουργός Ντμπειμπά

Η χθεσινή καρατόμηση της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλας Αλ-Μανγκούς ανέδειξε μια σύγκρουση κορυφής στην πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας αντιτάχθηκε και απέρριψε την απόφαση του προέδρου της Λιβύης για την καθαίρεση της κας Αλ-Μανγκούς.

Επίδειξη ισχύος πριν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου

Ουσιαστικά πρόκειται για επίδειξη ισχύος μεταξύ των ισχυρών ηγετών της Λιβύης λίγες μόλις ημέρες από τη μεγάλη διεθνή διάσκεψη που θα γίνει στο Παρίσι, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων από τη χώρα, ενόψει των προγραμματισμένων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τον Δεκέμβριο.

Η Μανγκούς, που είναι μια από τις ελάχιστες γυναίκες στην κορυφή της ηγεσίας της Λιβύης και προέρχεται από το στρατόπεδο του Χαφτάρ, απομακρύνθηκε με απόφαση του μεταβατικού προέδρου Μοχάμεντ Μένφι, «προληπτικά» προκειμένου να διερευνηθούν «διοικητικές παραβάσεις». Ο Λίβυος πρόεδρος την κατηγορεί ότι ασκούσε την εξωτερική πολιτική χωρίς συνεννόηση με το προεδρικό συμβούλιο.

Η απόφαση για την απαλλαγή της Μάνγκους από τα καθήκοντά της ελήφθη από τον Μένφι με τη στήριξη 80 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων στο κοινοβούλιο με έδρα τα ανατολικά της χώρας.

Ωστόσο ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά δήλωσε ότι αποκλειστικά εκείνος έχει τη δύναμη να λαμβάνει αποφάσεις για την απομάκρυνση υπουργών της κυβέρνησής του.

Διαβάστε επίσης: Μακρόν – Ξηλώνει τα σχέδια του Ερντογάν για τη Λιβύη και τη γύρω περιοχή

Βυθισμένη στο χάος από το 2011

Μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση που θα ενώσει τη χώρα. «Βυθίστηκε» σε εμφύλιο με αντίπαλες κυβερνήσεις και στρατάρχες ανατολή και δύση.

Από τον Φεβρουάριο η χώρα διοικείται από μεταβατική κυβέρνηση. Οι Μένφι και Ντμπεϊμπά εξελέγησαν από φόρουμ διαλόγου που ορίστηκε από τον ΟΗΕ  και εκφράζουν διαφορετικά πολιτικά συμφέροντα.

«Θεωρητικά ο μόνος σκοπός του σχηματισμού της προσωρινής κυβέρνησης είναι να προετοιμάσει τις εκλογές της 24 Δεκεμβρίου, ωστόσο ο λαϊκιστής πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σα να επιθυμεί να παραμείνει περισσότερο στην εξουσία, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι περισσότερες δυτικές δυνάμεις», σχολιάζει ο guardian.

Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι να επιτραπεί στον Ντμπεϊμπά να είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024