Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόστιμο εκατομμυρίων καλείται να πληρώσει η Πολωνία για ορυχείο λιγνίτη που μένει ανοιχτό

Πρόστιμο εκατομμυρίων καλείται να πληρώσει η Πολωνία για ορυχείο λιγνίτη που μένει ανοιχτό

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει προσφύγει η γειτονική Τσεχία, η οποία διαμαρτύρεται για περιβαλλοντικές και κοινωνικές βλάβες και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Η Πολωνία θα πρέπει να πληρώνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόστιμο 500.000 ευρώ για κάθε μέρα που παραμένει ανοιχτό το ορυχείο λιγνίτη του Τούροβ, αποφάνθηκε τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το δικαστήριο είχε δώσει εντολή στη Βαρσοβία να κλείσει το ορυχείο όσο εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγής της γειτονικής Τσεχίας, η οποία διαμαρτύρεται για περιβαλλοντικές και κοινωνικές βλάβες και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Η αρχική δικαστική απόφαση επέβαλλε στη Βαρσοβία πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, ποσό που τελικά αναθεωρήθηκε προς τα κάτω.

«Η Πολωνία διατάσσεται να πληρώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ημερήσιο πρόστιμο 500.000 ευρώ επειδή δεν έχει διακόψει τις εργασίες εξόρυξης λιγνίτη στο Τούροβ» ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Το μέτρο αυτό δείχνει απαραίτητο προκειμένου να ισχυροποιηθούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν στις 21 Μαΐου 2021 αλλά και να αποθαρρυνθεί η χώρα-μέλος από το να καθυστερήσει περαιτέρω τη συμμόρφωσή της» αναφέρεται στην απόφαση.

H συνεχιζόμενη εξάρτηση της Πολωνίας από τον λιθάνθρακα έχει γίνει επανειλημμένα πηγή έντασης ανάμεσα στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες.

Ο λιθάνθρακας αντιστοιχεί σήμερα στο 65% της εγχώριας παραγωγής ενέργειας.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024