Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα θηλυκά χταπόδια ξέρουν πώς να απαντούν στη σεξουαλική παρενόχληση

Τα θηλυκά χταπόδια ξέρουν πώς να απαντούν στη σεξουαλική παρενόχληση

Περιστατικά έμφυλης βίας καταγράφηκαν στο βυθό της Αυστραλίας.

Ακόμα και η πιο οργισμένη σουφραζέτα δεν θα αντιδρούσε με τέτοιο θυμό στις απόπειρες φλερτ: θηλυκά χταπόδια στην Αυστραλία βιντεοσκοπήθηκαν να εκτοξεύουν αντικείμενα εναντίον επίδοξων μνηστήρων.

Η ομάδα του Πίτερ Γκόντφρι-Σμιθ στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ παρακολούθησε χταπόδια του Σίδνεϊ (Octopus tetricus), στενούς συγγενείς του κοινού χταποδιού που γνωρίζουμε και στην Ελλάδα, και κατέγραψε μια σειρά από καβγάδες, ερωτικές συνευρέσεις και άλλες αλληλεπιδράσεις.

Πολλά χταπόδια έκρυβαν άμμο, φύκια ή κοχύλια κάτω από το σώμα τους, και στη συνέχεια εκτόξευαν νερό προς το μέρος τους με το σιφόνι, τον σωλήνα που χρησιμοποιούν για προώθηση και εκτόξευση μελανιού. Ο πίδακας νερού εκσφενδόνιζε τα αντικείμενα σε αποστάσεις που υπερέβαιναν κατά αρκετές φορές το μήκος του σώματος των χταποδιών, αναφέρει η ερευνητική ομάδα σε προδημοσίευσή της.

Η συμπεριφορά αυτή είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν, και ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιείται από τα χταπόδια για να σκάψουν τη φωλιά τους ή να «φτύσουν» αποφάγια.

Η ανάλυση του οπτικού υλικού αποκαλύπτει τώρα ότι η εκτόξευση αντικειμένων είναι πιο συχνή στα θηλυκά, και μάλιστα έχει και αμυντική λειτουργία.

Σε ένα από τα περιστατικά που περιγράφουν οι ερευνητές, ένα θηλυκό εκτόξευσε άμμο δέκα φορές εναντίον ενός αρσενικού που επιχειρούσε να ζευγαρώσει μαζί του. Κατάφερε να τον χτυπήσει σε πέντε περιπτώσεις.

Σε τέσσερις από αυτές περιπτώσεις, το αρσενικό προσπάθησε να αμυνθεί χαμηλώνοντας το σώμα του. Τις δύο φορές πρόλαβε να «σκύψει» πριν καν το θηλυκό ξεσπάσει εναντίον του.

Επιπλέον, τα θηλυκά που στοχεύουν άλλα μαλάκια εκτοξεύουν αντικείμενα από το κενό ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο πλοκάμι, στην δεξιά ή αριστερή πλευρά του σώματος, ενώ όταν εκτοξεύουν αντικείμενα για να σκάψουν τη φωλιά τους προτιμούν τα μπροστινά δύο πλοκάμια.

«Αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποιου είδους στόχευση» λέει ο Γκόντφριντ-Σμιθ στο περιοδικό New Scientist.

Αν και υπάρχουν αρκετά ακόμα ζώα που εκσφενδονίζουν αντικείμενα, η συμπεριφορά αυτή σπάνια έχει στόχο άτομα του ίδιου είδους, επισημαίνει ο ερευνητής.

Τα χταπόδια έβαλαν σημάδι ακόμα και το τρίποδο όπου είχαν στηρίξει την κάμερά τους οι ερευνητές. Σε άλλες περιπτώσεις, εκτόξευαν αντικείμενα σε τυχαίες κατευθύνσεις έπειτα από ζωηρές αλληλεπιδράσεις με άλλα χταπόδια, ένδειξη ότι ήθελαν να ξεσπάσουν κάπου τα νεύρα τους.

Σε μια από τις αλληλεπιδράσεις που περιγράφονται, το θηλυκό απέρριψε την ερωτική πρόταση του αρσενικού, το οποίο αντέδρασε αλλάζοντας χρώματα και εκτοξεύοντας ένα κοχύλι σε άσχετη κατεύθυνση, σαν ένδειξη απογοήτευσης.

Η ασυνήθιστη μελέτη έρχεται λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση έρευνας που έδειχνε ότι οι πολικές αρκούδες ενίοτε χρησιμοποιούν πέτρες ή κομμάτια πάγου ως όπλα. Τα αρπακτικά βρέθηκαν μεταξύ άλλων να ρίχνουν πέτρες από γκρεμούς για να χτυπήσουν θαλάσσιους ίππους, μια από τις αγαπημένες τους τροφές.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024