Η αγορά εργασίας στη νέα εποχή – Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν τα επόμενα χρόνια, ποια θα σωθούν
Ποια είναι τα επαγγέλματα που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν στο μέλλον μηχανές-ρομπότ αντί για ανθρώπινο δυναμικό
Τα βήματα της τεχνολογίας ολοένα και πληθαίνουν προς την απλοποίηση της καθημερινότητας των ανθρώπων. Ένα από αυτά φαίνεται όμως ότι είναι η αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από τα ρομπότ.
Οι μηχανές κάνουν ήδη πράγματα που πιστεύαμε ότι μόνο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν. Συνθέτουν για παράδειγμα πρωτότυπη μουσική και κερδίζουν επαγγελματίες παίκτες σε επιτραπέζια παιχνίδια με δημιουργικές κινήσεις.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσε μια μελέτη που καταλήγει ότι κάποιες δουλειές που κάνει σήμερα ο άνθρωπος θα καλυφθούν από ρομπότ και προγράμματα αυτοματισμού.
Συγκεκριμένα, το 2013, μια μελέτη από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με τίτλο «The Future of Employment» εξέτασε 702 κοινά επαγγέλματα και διαπίστωσε ότι ορισμένες θέσεις εργασίας – για παράδειγμα τηλεπωλητές, φοροτεχνικοί και διαιτητές – διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες, συμπεριλαμβανομένων ψυχολόγων, οδοντιάτρων και ιατρών.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας είχε δήλωσε ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να καλυφθούν από ρομπότ.
Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για το κατά πόσο οι υπολογιστές και τα ρομπότ μπορούν να αλλάξουν τον εργασιακό κόσμο.
Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν όμως περισσότερο;
Σύμφωνα με τον Guardian, ο αυτοματισμός δεν είναι συνώνυμος με τις απώλειες θέσεων εργασίας. Οι θέσεις εργασίας δεν θα εξαφανιστούν εντελώς αλλά μάλλον, θα επαναπροσδιοριστούν. Φυσικά, «από την πλευρά του εργαζομένου δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά» μεταξύ της εξαφάνισης της εργασίας και του επαναπροσδιορισμού.
Ποια επαγγέλματα λοιπόν κινδυνεύουν περισσότερο;
Ο Martin Ford, συγγραφέας του «Rise of the Robots: Technology and the Threat of a Jobless Future», εξηγεί ότι οι δουλειές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτές που «είναι σε κάποιο επίπεδο ρουτίνας, επαναλαμβανόμενες και προβλέψιμες».
Το τηλεμάρκετινγκ, για παράδειγμα, έχει 99% πιθανότητα αυτοματοποίησης σύμφωνα με την έκθεση «The Future of Employment». Ο ταμίας επίσης έχει 97% πιθανότητα.
Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της Deloitte, περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας στον νομικό τομέα έχουν μεγάλες πιθανότητες να αυτοματοποιηθούν τα επόμενα 20 χρόνια.
Οι μάγειρες γρήγορου φαγητού αντιμετωπίζουν επίσης 81% πιθανότητα να αντικατασταθούν από ρομπότ. Οι οδηγοί ταξί έχουν 89% πιθανότητα να αντικατασταθούν και αυτοί από ρομπότ.
Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν λιγότερο από τα ρομπότ;
Οι γιατροί είναι από τα επαγγέλματα εκείνα που κινδυνεύουν λιγότερο να αντικατασταθούν από τα ρομπότ στο μέλλον.
Επιπλέον υδραυλικοί, θεραπευτές, επισκευαστές, εργοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, διαιτολόγοι και διατροφολόγοι, νοσηλευτές και κληρικοί.
- Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκινούν εκ νέου οι συνεδριάσεις – Εξετάζεται η περίοδος 2015 – 2019
- Εκνευρισμένος ο Εμπαπέ: Είπε στους συμπαίκτες να φύγουν από την απονομή και να μην κάνουν pasillo στην Μπαρτσελόνα (vid)
- Ο σχεδιαστής μόδας των 90s, Ισαάκ Μιζράχι, λέει ότι η Γκουίνεθ Πάλτροου έχει τα «ωραιότερα οπίσθια στον χώρο του θεάματος»
- Πάτρα: Αγωνία για την εξαφάνιση 16χρονης
- Ένας Αντετοκούνμπο δεν φέρνει την άνοιξη: Πάλευε μόνος του ο Γιάννης, ήττα για τους Μπακς (108-104)
- Μελόνι: Εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση δύο Ιταλών, πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα
- Greece Braces for Winter Sales with €6 Billion Target
- Διαδικτυακό μπλακ άουτ στο Ιράν όπου κλιμακώνεται η καταστολή – Έτοιμος να επέμβει ο Τραμπ, ανταλλάσσει απειλές με την Τεχεράνη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)























![Ράλι στα ακίνητα – Οι ακριβές και φθηνές περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/athina-athens-akinita-realestate-eurokinissi-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442