Περισσότερα από 750 άτομα που κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών συνελήφθησαν στη Γερμανία αφότου η αστυνομία κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες συσκευές επικοινωνίας.

Το δρόμο για τις συλλήψεις είχε ανοίξει νωρίτερα η αστυνομία της Γαλλίας, η οποία εγκατέστησε malware στους διακομιστές της υπηρεσίας EncroChat, η οποία πουλούσε σε εγκληματίες κινητά τηλέφωνα που είχαν σχεδιαστεί ειδικά για κρυπτογραφημένα μηνύματα.

Το σπάσιμο της κρυπτογράφησης την άνοιξη οδήγησε σε τουλάχιστον 1.000 συλλήψεις το 2020, ανέφερε τον Δεκέμβριο το BBC.

Όπως φαίνεται η επιχείρηση των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών παραμένει έκτοτε σε εξέλιξη: «Τα δεδομένα της EncroChat αποκτήθηκαν στο πλαίσιο γαλλικής έρευνας» δήλωσε στο Associated Press η εισαγγελέας της Φρανκφούρτης Τζούλια Μπούσβαϊλέρ.

«Οι γαλλικές αρχές, σε συνεργασία με τις ολλανδικές, διόρισαν κοινή ομάδα διερεύνησης χάρη στην οποία κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα και να διαβάσουν έτσι τις επικοινωνίες μεταξύ των χρηστών των συσκευών EncroChat» ανέφερε.

Στο πλαίσιο της τελευταίας επιχείρησης κατασχέθηκαν 3,2 τόνοι κάνναβης, περισσότερα από 135.000 χάπια ecstasy, 320 κιλά συνθετικών ναρκωτικών, 400 κιλά κοκαΐνης και 10 κιλά ηρωίνης, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας.

Κατασχέθηκαν επίσης 310 όπλα, περισσότερες από 12.000 σφαίρες και περιουσιακά στοιχεία αξίας 168 εκατ. ευρώ.

Η εξουδετέρωση του δικτύου της Encrochat και μιας δεύτερης κρυπτογραφημένης πλατφόρμας με την ονομασία Sky ECC ανάγκασε εγκληματικές οργανώσεις να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις, όπως συσκευές που έτρεχαν την εφαρμογή κρυπτογραφημένης επικοινωνίας AnΟm.

Μέχρι φέτος οι χρήστες του AnOm πίστευαν ότι οι επικοινωνίες τους ήταν ασφαλείς, στην πραγματικότητα όμως η εφαρμογή είχε παγιδευτεί από το FBI.

Όπως ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουνίου, η «Επιχείρηση Τρωική Ασπίδα» πραγματοποιήθηκε από το FBI σε συνεργασία με τη Europol και τις διωκτικές αρχές της Αυστραλίας και οδήγησε σε συλλήψεις σε 18 χώρες, από τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη μέχρι την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

TAGS:

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr