Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συσκευές κρυπτογραφημένης επικοινωνίας πρόδωσαν εκατοντάδες εγκληματίες στη Γερμανία

Συσκευές κρυπτογραφημένης επικοινωνίας πρόδωσαν εκατοντάδες εγκληματίες στη Γερμανία

Ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές έσπασαν την κρυπτογράφηση των συσκευών EncroChat

Περισσότερα από 750 άτομα που κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών συνελήφθησαν στη Γερμανία αφότου η αστυνομία κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες συσκευές επικοινωνίας.

Το δρόμο για τις συλλήψεις είχε ανοίξει νωρίτερα η αστυνομία της Γαλλίας, η οποία εγκατέστησε malware στους διακομιστές της υπηρεσίας EncroChat, η οποία πουλούσε σε εγκληματίες κινητά τηλέφωνα που είχαν σχεδιαστεί ειδικά για κρυπτογραφημένα μηνύματα.

Το σπάσιμο της κρυπτογράφησης την άνοιξη οδήγησε σε τουλάχιστον 1.000 συλλήψεις το 2020, ανέφερε τον Δεκέμβριο το BBC.

Όπως φαίνεται η επιχείρηση των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών παραμένει έκτοτε σε εξέλιξη: «Τα δεδομένα της EncroChat αποκτήθηκαν στο πλαίσιο γαλλικής έρευνας» δήλωσε στο Associated Press η εισαγγελέας της Φρανκφούρτης Τζούλια Μπούσβαϊλέρ.

«Οι γαλλικές αρχές, σε συνεργασία με τις ολλανδικές, διόρισαν κοινή ομάδα διερεύνησης χάρη στην οποία κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα και να διαβάσουν έτσι τις επικοινωνίες μεταξύ των χρηστών των συσκευών EncroChat» ανέφερε.

Στο πλαίσιο της τελευταίας επιχείρησης κατασχέθηκαν 3,2 τόνοι κάνναβης, περισσότερα από 135.000 χάπια ecstasy, 320 κιλά συνθετικών ναρκωτικών, 400 κιλά κοκαΐνης και 10 κιλά ηρωίνης, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας.

Κατασχέθηκαν επίσης 310 όπλα, περισσότερες από 12.000 σφαίρες και περιουσιακά στοιχεία αξίας 168 εκατ. ευρώ.

Η εξουδετέρωση του δικτύου της Encrochat και μιας δεύτερης κρυπτογραφημένης πλατφόρμας με την ονομασία Sky ECC ανάγκασε εγκληματικές οργανώσεις να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις, όπως συσκευές που έτρεχαν την εφαρμογή κρυπτογραφημένης επικοινωνίας AnΟm.

Μέχρι φέτος οι χρήστες του AnOm πίστευαν ότι οι επικοινωνίες τους ήταν ασφαλείς, στην πραγματικότητα όμως η εφαρμογή είχε παγιδευτεί από το FBI.

Όπως ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουνίου, η «Επιχείρηση Τρωική Ασπίδα» πραγματοποιήθηκε από το FBI σε συνεργασία με τη Europol και τις διωκτικές αρχές της Αυστραλίας και οδήγησε σε συλλήψεις σε 18 χώρες, από τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη μέχρι την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024