Σταϊκούρας για 10ετές: Η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το spread ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα έτη
«Η Ελλάδα, σήμερα, άντλησε από τις αγορές, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,9%. Η ζήτηση υπήρξε ιδιαίτερη υψηλή και η ποιότητα εξαιρετική» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στην σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου.
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι κατά τη σημερινή έκδοση, το περιθώριο (spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα έτη και επέστρεψε στα επίπεδα του 2008.
Υπενθύμσε μάλιστα ότι το spread από το 2019 και μετά, βαίνει διαρκώς μειούμενο.
«Επίσης, η σημερινή δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιήθηκε με ιστορικά χαμηλή απόδοση, -0,31%» είπε και πρόσθεσε:
«Οι σημερινές εκδόσεις επιβεβαιώνουν ότι η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα».
Συνολικά, η Ελλάδα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, έχει αντλήσει μόνο από τις αγορές κεφαλαίου, δηλαδή με μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό, 27,5 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα καλούς όρους.
Και συμπλήρωσε:
«Η χώρα αξιοποίησε, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, το ευνοϊκό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τόσο οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, στις οποίες ενεργά συμμετέχουμε, όσο και – κυρίως – η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της προοπτικής της οικονομίας, χάρη στην εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων.
Οι θυσίες της κοινωνίας, η αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, η συνέπεια και η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών, φέρνουν θετικά αποτελέσματα για την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα.
Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και τις απαιτήσεις της περιόδου, διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα σε ασφαλές ύψος.
Οι πολίτες, η Κυβέρνηση και το κράτος, με την κοινή προσπάθειά μας, χτίζουμε για τη χώρα αξιοπιστία, κύρος και ισχύ.
Πάνω σε αυτή τη στέρεα βάση, με σχέδιο, αυτοπεποίθηση και συστηματική δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να θέσουμε άμεσα τη χώρα σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».
- Καιρός: Οι τρεις φάσεις πριν και μετά το Πάσχα – Εναλλαγές θερμών και ψυχρότερων αερίων μαζών
- Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 79-93: Έσπασε την «κατάρα» και πάει για 6άδα!
- Oil Prices Surge Amid Escalating Middle East Tensions
- Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης 102-88: Τη… διέλυσε με σούπερ δίδυμο Ντόρσεϊ – Βεζένκοφ
- Εκκληση Πακιστάν σε Τραμπ να παρατείνει ο Τραμπ το τελεσίγραφο κατά δύο εβδομάδες – «Θα απαντήσουμε σύντομα», λέει ο Λευκός Οίκος
- Κάτι αλλάζει στο Google Photos – Το «μαγικό» κουμπί για τις φωτογραφίες
- Η «comfort zone» των παικτών, η αλήθεια του Champions League η αντίθεση του ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Στουρνάρας: Πρόταση ΤτΕ για «μαχαίρι» σε 1.236 φοροαπαλλαγές 22,8 δισ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 07.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/patrick-boucher-70pm04yEWTA-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442