Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιος είναι ο Black Jack που συμμετείχε σε πάνω από 1.000 κηδείες ανώτερων στρατιωτικών στις ΗΠΑ

Ποιος είναι ο Black Jack που συμμετείχε σε πάνω από 1.000 κηδείες ανώτερων στρατιωτικών στις ΗΠΑ

Ο Black Jack συμμετείχε σε πάνω από 1.000 κηδείες στρατιωτικών και αποτέλεσε για δεκαετίες αναπόσπαστο κομμάτι της ιερής αυτής τελετουργίας

Ο Black Jack συμμετείχε σε πάνω από 1.000 κηδείες στρατιωτικών και αποτέλεσε για δεκαετίες αναπόσπαστο κομμάτι της ιερής αυτής τελετουργίας.

Άνηκε στο Αμερικάνικο Στρατό και πήρε το όνομα του από τον αξιωματικό Τζον Πέρσινγκ που είχε το ψευδώνυμο Black Jack.

Κι όμως ο Black Jack ήταν ένα άλογο. Ένα άλογο που συνόδευσε τον Τζον Κένεντι στην τελευταία του κατοικία και που έδωσε το παρών σε πολλές διάσημες κηδείες. Πάντα χωρίς αναβάτη και πάντα με ένα ζευγάρι μπότες στα σίδερα που άλλοτε «κρατούσαν» το πόδια του αναβάτη.

Όπως ακριβώς ορίζει το αμερικάνικο έθιμο από το 1227 και μετά στις κηδείες των υψηλόβαθμων στρατιωτικών ένα άλογο χωρίς αναβάτη συμβόλιζε το τελευταία ταξίδι του εκλιπόντος.

Και ο Black Jack συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτή την παράδοση.

Διάλεξε μόνο του τον ρόλο της ζωής του

Η καταγωγή του Black Jack είναι μπερδεμένη. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι μια μίξη Morgan και Quarter Horse και αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι αγοράστηκε από τον Αμερικάνικο Στρατό στις 22 Νοεμβρίου του 1953.

Από τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσής του το άλογο δεν έδειχνε καμία προθυμία να ιππευτεί. Ο πανέμορφος Black Jack έριχνε ξανά και ξανά κάθε αναβάτη με αποτέλεσμα να σταματήσει η προσπάθεια να γίνει ένα άλογο ιππασίας.

Ο ατίθασος χαρακτήρας του και η άρνηση του να φιλοξενήσει αναβάτη τον έκαναν τόσο ιδιαίτερο που τελικά μεταφέρθηκε στο Caisson Platoon του Αμερικάνικου Στρατού, γνωστό και ως «The Old Guard».

Το μαύρο του χρώμα και η προσωπικότητά του τον έκαναν το ιδανικό άλογο για τις επίσημες κηδείες και έτσι η καριέρα του ξεκίνησε.

Πορεία προς την αναγνώριση

Ένα από τα προβλήματα του Black Jack ήταν ότι κάθε 18 μήνες στον αμερικανικό στρατό αλλάζουν θέσεις οι στρατιωτικοί οπότε και ο αναβάτης του αλόγου άλλαζε συχνά, κάτι που δεν του άρεσε καθόλου.

Και παρόλο που φαινομενικά ήταν πολύ υπάκουος κατά τη διάρκεια μιας κηδείας, αμέσως μόλις σταματούσε η πομπή κλωτσούσε και έδειχνε την ανυπομονησία του.

Μετά από τόσες κηδείες θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είχε συνηθίσει τους εκκωφαντικούς ήχους, ωστόσο δεν άντεχε καθόλου τους κανονιοβολισμούς.

Στην κηδεία του Κένεντι εκατοντάδες μαθητές έτρεχαν να δουν το διάσημο άλογο και εκείνο έδειχνε κατανόηση στην αγάπη των μικρών παιδιών.

Κηδεία του Τζον Κένεντι

Ο Arthur Carlson ήταν αυτός που ανέλαβε να οδηγήσει τον Black Jack στην κηδεία του Κένεντι το 1963.

Κατά τη διάρκεια της πομπής πολλές φορές το άλογο δεν ήταν υπάκουο, εκνευριζόταν από τον κόσμο, δεν μπορούσε να ακολουθήσει την πομπή και έφτασε σε σημείο να τραυματίσει τον συνόδό του.

Ωστόσο η τρομερή ομορφιά του έκαναν τα μέσα ενημέρωσης να τον ξεχωρίσουν και ακόμα και την Τζάκι Κένεντι να δηλώνει θαυμάστριά του.

Η χήρα του Κένεντι λίγες μέρες μετά ζήτησε να αγοράσει το άλογο όταν αποσυρθεί και αργότερα η ίδια είναι που κράτησε το χαλινάρι, τη σέλα και το σπαθί του.

Η απόσυρση μετά από 24 χρόνια και το τέλος

Η ηλικία του Black Jack δεν του επέτρεπε μετά από ένα σημείο να ακολουθεί πομπές. Η αρθρίτιδα και τα προβλήματα στα μπροστινά του πόδια έφεραν την απόσυρση την 1η Ιουνίου 1973 σε ηλικία 27 ετών μετά από 24 χρόνια θητείας.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1976 ο Black Jack πέθανε και θάφτηκε με πλήρη στρατιωτική τιμή, το δεύτερο άλογο των ΗΠΑ που έλαβε τέτοια θέση.

Μετά το θάνατό του, το άλογο αποτεφρώθηκε.

Οι στάχτες τοποθετήθηκαν σε ένα δοχείο, στη συνέχεια μεταφέρθηκαν από την πομπή της κηδείας και θάφτηκαν κοντά στο Summerall Field σε ένα μνημείο που χτίστηκε ειδικά για αυτόν.

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024