Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Mεσανατολικό: Μπάιντεν σε Νετανιάχου - «Περιμένω σήμερα κιόλας αποκλιμάκωση στη Γάζα»

Mεσανατολικό: Μπάιντεν σε Νετανιάχου – «Περιμένω σήμερα κιόλας αποκλιμάκωση στη Γάζα»

Eκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε: «Οι δύο ηγέτες μίλησαν λεπτομερώς για την κατάσταση στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στην «υποβάθμιση των δυνατοτήτων της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων», καθώς και στις συνεχείς διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων κυβερνήσεων».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι αναμένει σημαντική κλιμάκωση στη Γάζα, στον δρόμο για μια εκεχειρία.

Eκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε: «Οι δύο ηγέτες μίλησαν λεπτομερώς για την κατάσταση στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στην «υποβάθμιση των δυνατοτήτων της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων», καθώς και στις συνεχείς διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ και τοπικών κυβερνήσεων».

Πρόκειται για την τέταρτη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών την τελευταία εβδομάδα, με τον Μπάιντεν να επαναλαμβάνει εμμέσως πλην σαφώς τη στήριξή του σε μια εκεχειρία. Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, οι τόνοι στη συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών ήταν αρκετά αυστηροί, γεγονός που δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του προέδρου των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν ήταν «πάντα ευθύς και άμεσος» με όλους τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Νετανιάχου.

Αν και οι σύμβουλοί του τον προέτρεψαν να μη μιλήσει δημόσια για εκεχειρία, ο Μπάιντεν και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πίεσαν για μια κατάπαυση του πυρός στις συνομιλίες τους με τον Νετανιάχου και τους ισραηλινούς συναδέλφους τους.

Η αμερικανική πλευρά ζήτησε επίσης από τον Ισραήλ να δημοσιοποιήσει και τον λόγο που οδηγήθηκαν στον βομβαρδισμό του κτιρίου που στέγαζε τα γραφεία των Associated Press και Al Jazeera.

Ρουκετοπόλεμος με τον Λίβανο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ρουκετοπόλεμος ξέσπασε ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο. Συγκεκριμένα, τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Τα πυρά, για τα οποία δεν έχει γίνει ακόμη ανάληψη ευθύνης, ερρίφθησαν από περιοχή κοντά στο χωριό Σεντικίν, στην περιοχή της Τύρου, διευκρίνισε η ίδια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πρόκειται για το τρίτο ανάλογο περιστατικό σε λιγότερο από μία εβδομάδα, δήλωσε στρατιωτική πηγή του Λιβάνου.

Η αεροπορική άμυνα της χώρας αναχαίτισε μία από τους ρουκέτες, ενώ δύο από αυτές προσγειώθηκαν στη θάλασσα και άλλη μία σε ακατοίκητη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι σε απάντηση έπληξε θέσεις εντός του εδάφους του Λιβάνου με το πυροβολικό.

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο σε κάθε μέτωπο» διαμηνύουν οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024