Eurovision: Οριστικά εκτός η Λευκορωσία
Γιατί αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision η συμμετοχή της Λευκορωσίας
Οι διοργανωτές του φετινού διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού Eurovision απέκλεισαν την Λευκορωσία κρίνοντας ότι το τραγούδι που θα εκπροσωπούσε την χώρα και θα ερμήνευε ένα συγκρότημα το οποίο στο παρελθόν είχε θεωρηθεί ότι γράφει στίχους που χλευάζουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις παραβιάζει τους όρους του διαγωνισμού.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα οι διοργανωτές απέρριψαν την συμμετοχή της Λευκορωσίας, η οποία μαστίζεται από πολιτική κρίση από τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου, καθώς το τραγούδι που είχε υποβάλει η χώρα χλεύαζε τις διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Το τραγούδι του συγκροτήματος “Galasy ZMesta” προκάλεσε αντιδράσεις από προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, που έχουν πέσει θύματα βίαιης καταστολής στη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Μετά την απόρριψη του τραγουδιού από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), η Λευκορωσία υπέβαλε άλλο τραγούδι του ίδιου συγκροτήματος, αλλά αργά χθες το βράδυ απορρίφθηκε και αυτό.
Η EBU ανέφερε σε ανακοίνωση ότι «μελέτησε προσεκτικά την νέα συμμετοχή για να αξιολογήσει αν πληροί τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει”, αλλά διαπίστωσε ότι «παραβιάζει τους κανόνες του διαγωνισμού που διασφαλίζουν ότι ο διαγωνισμός δεν γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και δεν δυσφημείται».
Statement regarding Belarus and the Eurovision Song Contest 2021
https://eurovision.tv/story/ebu-statement-on-belarusian-entry-2021
Δημοσιεύτηκε από European Broadcasting Union – EBU στις Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021
Αυτό σημαίνει ότι η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει καθόλου στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ανακοίνωσε η EBU.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός της Eurovision θα πραγματοποιηθεί στο Ρότερνταμ στις 18-22 Μάϊου.
Το κίνημα της αντιπολίτευσης, όπως αναφέρει σχετικά το ΑΠΕ, έχει γιγαντωθεί στη Λευκορωσία ενάντια στην κυβέρνηση Λουκασένκο έπειτα από τις εκλογές του Αυγούστου, που σύμφωνα με τους διαδηλωτές σημαδεύτηκαν από νοθεία για να παρατείνουν την 27χρονη κυριαρχία του Λουκασένκο προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις που αντιμετωπίστηκαν με βίαιη καταστολή.
Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι πάνω από 34.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αδίκως δυσφημείται, ενώ ο πρόεδρος αρνείται ότι υπήρξε εκλογική νοθεία και κατηγορεί την Δύση ότι υποστηρίζει τις διαδηλώσεις.
- «The Invite»: Η νέα δραματική κομεντί με τους Ολίβια Γουάιλντ, Σεθ Ρόγκεν, Πενέλοπε Κρουζ
- Τέσσερις τρόποι για να διαχειριστείς τις παρεξηγήσεις στη σχέση
- Γιατί η Ευρώπη μπορεί ακόμα να βρεθεί αντιμέτωπη με μια κρίση φυσικού αερίου χωρίς να υπάρχει έλλειψη
- Πλησιάζουν «ταβάνι» οι τιμές στα ακίνητα
- Τι καιρό έκανε στην Εξοδο του Μεσολογγίου;
- ΕΦΚΑ: Οδηγός για την πενταετή παραγραφή οφειλών
- Ο 50 Cent αποκτά τη δική του σειρά ντοκιμαντέρ
- Ιράν: «Γιατί η κατάπαυση του πυρός είναι καταδικασμένη»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442