Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπάιντεν : Βάζει αφροαμερικανίδα σκλάβα στη θέση... λαϊκιστή προέδρου των ΗΠΑ που θαύμαζε ο Τραμπ

Μπάιντεν : Βάζει αφροαμερικανίδα σκλάβα στη θέση… λαϊκιστή προέδρου των ΗΠΑ που θαύμαζε ο Τραμπ

Η Χάριετ Τάμπμαν, γνωστή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών τον 19ο αιώνα, θα γίνει η πρώτη αφροαμερικανίδα που θα εμφανιστεί σε χαρτονόμισμα των ΗΠΑ.

Η νεοδιορισμένη κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα επανεκκινήσει το εμβληματικό σχέδιο έκδοσης χαρτονομίσματος 20 δολαρίων με το πρόσωπο της ακτιβίστριας κατά της δουλείας, Χάριετ Τάμπμαν, σχέδιο που εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Το πρόσωπο της νέας έκδοσης»

«Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί για να επανεκκινήσει τις προσπάθειες να θέσει τη Χάριετ Τάμπμαν το πρόσωπο της νέας έκδοσης χαρτονομισμάτων αξίας 20 δολαρίων», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Τζεν Ψάκι.

«Είναι σημαντικό τα χαρτονομίσματά μας, τα χρήματά μας (…) να αντικατοπτρίζουν την ιστορία και την ποικιλομορφία της χώρας μας και η εικόνα της Χάριετ Τάμπμαν να κοσμεί το νέο χαρτονόμισμα αξίας των 20 δολαρίων, σαφώς το αντικατοπτρίζει», είπε.

 
Η ακτιβίστρια κατά της δουλείας, Χάριετ Τάμπμαν (φωτογραφία Reuters)

Η Χάριετ Τάμπμαν, γνωστή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών τον 19ο αιώνα θα γίνει η πρώτη αφροαμερικανίδα που θα εμφανιστεί σε χαρτονόμισμα των ΗΠΑ.

Αυτό το σχέδιο, που ξεκίνησε το 2016 η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ξεκινά εκ νέου μετά τις ιστορικές διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομίας βίας έναντι μαύρων, το περασμένο έτος.

Ποια ήταν η Τάμπμαν

Η Τάμπμαν (1822-1913) γεννήθηκε σκλάβα, προτού δραπετεύσει και βοήθησε δεκάδες σκλάβους να μεταφερθούν στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά πριν και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, πριν συμμετάσχει στον αγώνα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών.

Η παρουσίαση από τον ρεπόρτερ Alan Rappeport των New York Times, τον Ιούνιο του 2019, της πρώιμης εκδοχής του χαρτονομίσματος των 20 δολαρίων με τη Χάριετ Τάμπμαν

Ο αγώνας της, μέσα στο μυστικό δίκτυο «υπόγειος σιδηρόδρομος», ήταν το αντικείμενο ταινίας μεγάλου μήκους του 2019.

Θα αντικαταστήσει στο χαρτονόμισμα τον λαϊκιστή πρόεδρο Αντριου Τζάκσον, (1767-1845), πολύ αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, τον οποίο θαύμαζε ο Τραμπ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε ανακοινώσει το 2019 την αναβολή του σχεδίου αυτού, έως τουλάχιστον το 2028, επικαλούμενος «ζητήματα ασφαλείας».

Η ειρωνεία Τραμπ…

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρίνει την πρωτοβουλία του Ομπάμα, λέγοντας ότι «Το μόνο κίνητρο της αλλαγής αυτής είναι η πολιτική ορθότητα», και προσθέτοντας ότι το πρόσωπο της Χάριετ Τάμπμαν θα φαινόταν καλύτερα στο χαρτονόμισμα των 2 δολαρίων, το οποίο δεν τυπώνεται πλέον.


Το χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων με τον Αντριου Τζάκσον

Ο Αντριου Τζάκσον, που ήταν ένοικος του Λευκού Οίκου από το 1829 έως το 1837, θεωρήθηκε ο πρώτος «λαϊκιστής» πρόεδρος από τον Τραμπ, ο οποίος είχε τοποθετήσει κάδρο με το πορτραίτο του στο Οβάλ Γραφείο.

Ο εκρηκτικός στρατηγός είναι γνωστός για την ιστορική νίκη ενάντια στους Αγγλους στη Νέα Ορλεάνη (νότια) το 1815.

Αλλά είναι επίσης γνωστός για το γεγονός ότι διέταξε τη μαζική απέλαση ιθαγενών Αμερικανών στη Δύση και την ενδοχώρα, μια μαζική έξοδος που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και ονοματίστηκε «το Μονοπάτι των Δακρύων».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024