Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καπιτώλιο : Η «ανίερη» συμμαχία ακροδεξιών και ευαγγελιστών χριστιανών

Καπιτώλιο : Η «ανίερη» συμμαχία ακροδεξιών και ευαγγελιστών χριστιανών

Ήδη από την προεκλογική εκστρατεία του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2016, είχε καταστεί σαφές το μέγεθος της εκλογικής του βάσης μεταξύ των λευκών ευαγγελιστών. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η επαφή τους με την ακροδεξιά τους μεταμόρφωσε ριζικά.

Πριν τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys εισβάλουν στο Καπιτώλιο την Τετάρτη, σταμάτησαν για να γονατίσουν στη μέση του δρόμου και να προσευχηθούν στον Ιησού.

Η ομάδα, τα μέλη της οποίας ασπάζονται μισογύνικες και αντιμεταναστευτικές απόψεις, προσευχήθηκαν στο Θεό για «αναμόρφωση και αναγέννηση». Τον ευχαρίστησαν για «το υπέροχο έθνος με το οποίο μας ευλόγησε». Του ζήτησαν να αποκαταστήσει τα «συστήματα αξιών τους» και να τους δώσει «κουράγιο και δύναμη να εκπροσωπήσουν καλά τόσο τον Ίδιο όσο και την κουλτούρα τους». Και ζήτησαν τη θεϊκή προστασία για τα όσα τους επιφύλασσε το μέλλον.

Και μετά σηκώθηκαν. Ο αρχηγός τους φώναξε στη ντουντούκα ότι τα ΜΜΕ έπρεπε «να τσακιστούν έξω από τον δρόμο μου». Και κινήθηκαν προς το Καπιτώλιο.

Η παρουσία χριστιανικών τελετουργικών, συμβόλων και γλώσσας δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη μια Τετάρτη στην Ουάσινγκτον. Είχαν μαζί τους ένα πλακάτ, που θύμιζε εκείνα των εκλογών, και έγραφε «Ιησούς 2020». Μια στρατιωτική στολή που έγραφε «Πανοπλία του Θεού». Έναν λευκό σταυρό που έγραφε «Ο Τραμπ νίκησε», με κεφαλαία. Όπου και αν κοιτούσες, θα έβρισκες αναφορές στο QAnon, εμφυλιοπολεμικές σημαίες του Νότου και αντισημιτικά μπλουζάκια.

Αυτό το μείγμα πολιτισμικών αναφορών, και οι άνθρωποι που τις έφεραν, αποκάλυψαν σε όλο του το μεγαλείο ένα φαινόμενο που εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια: Οι πιο ακραίοι υποστηρικτές του Τραμπ σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ έχουν γίνει αδιαχώριστοι από ορισμένα τμήματα των λευκών ευαγγελιστών της χώρας. Αντί για δύο ξεχωριστές κατηγορίες υποστηρικτών, αυτές οι δύο ομάδες έχουν ουσιαστικά συγχωνευτεί.

Αυτό το ισχυρό μείγμα αισθημάτων αδικίας και θρησκευτικής θέρμης, έχει ενισχύσει την υποστήριξη ενός σημαντικού αριθμού Τραμπιστών, πολλοί εκ των οποίων περιγράφουν τους εαυτούς τους ως συμμετέχοντες σε ένα είδος ιερού πολέμου. Και πολλοί από αυτούς, που πλέουν σε μια θάλασσα από ψεύδη για τις προεδρικές εκλογές και τα περιστατικά του Καπιτωλίου, δήλωσαν στους Times της Νέας Υόρκης ότι τα επεισόδια της Τετάρτης τους έκαναν να αισθανθούν ακόμη μεγαλύτερη θυματοποίηση και να συνειδητοποιήσουν ότι «δεν τους καταλαβαίνουν».

Η 40χρονη Λίντσεϊ Φρεντς, ευαγγελίστρια χριστιανή από το Τέξας, ταξίδεψε αεροπορικώς στην Ουάσινγκτον αφού, όπως λέει, έλαβε ένα σημάδι από τον Θεό, «σαν τη φλεγόμενη βάτο» που της ζητούσε να συμμετέχει στη συγκέντρωση. Πριν από αυτό, ο πάστορας της εκκλησίας της είχε συμβουλεύσει το ποίμνιο να «εμποδίσουν την κλοπή των εκλογών».

«Είμαστε το καλό που μάχεται με το κακό, το φως απέναντι στο σκοτάδι», είπε, ανακοινώνοντας ότι ανεγείρεται όπως η Βασίλισσα Εσθήρ, η βιβλική ηρωίδα που έσωσε τον λαό της από το θάνατο.

«Έχουμε κουραστεί να μας παρουσιάζουν ως απαίσιους ανθρώπους», τονίζει, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξε κάποιος βαθμός βίας, αλλά επιμένοντας στον ψευδή ισχυρισμό ότι αυτή προκλήθηκε από… αντιφασίστες.

Όπως πολλοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, έτσι και ορισμένοι ευαγγελιστές ηγέτες που υποστήριξαν με θέρμη τον Τραμπ, πλέον προσπαθούν να τηρήσουν αποστάσεις ανάμεσα στους εαυτούς και την πίστη τους από τη μία πλευρά, και τον Τραμπ από την άλλη. Ο Ρόμπερτ Τζέφρες, πάστορας της εκκλησίας First Baptist στο Ντάλας, αποκάλεσε τη βία «αναρχία». Η εισβολή στο Καπιτώλιο «δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τον χριστιανισμό», τόνισε. «Η υποστήριξή μας προς τον Πρόεδρο Τραμπ στηριζόταν στις πολιτικές του».

Όμως οι επικριτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ αργά για να διαχωριστεί η κουλτούρα των λευκών συντηρητικών χριστιανών που συνέβαλε στην κατάκτηση της εξουσίας από τον Τραμπ, από τη βία που ξέσπασε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον.

«Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι συνέβη σήμερα χωρίς να ασχοληθείτε με τον χριστιανικό εθνικισμό», υποστήριξε την Τετάρτη μιλώντας στους Times ο Άντριου Γουάιτχεντ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και στο Πανεπιστήμιο Purdue της Ιντιανάπολις, προσθέτοντας ότι τα κινήματα των λευκών ευαγγελιστών εδώ και πολύ καιρό στην καλύτερη περίπτωση ανέχονται τον ακροδεξιό εξτρεμισμό –πολύ πριν ο Τραμπ έρθει στο προσκήνιο. «Προσέφεραν τα πολιτικά και θεολογικά θεμέλια για αυτό και έχουν δώσει την ευκαιρία στην αναρχία να κυριαρχήσει».

Σε βίντεο που γυρίστηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Ουάσινγκτον και αναρτήθηκε στο Facebook, ο πάστορας Γκρεγκ Λοκ από το Τενεσί αναφέρθηκε στον εαυτό του ως μέρος του «τάγματος των μαύρων μανδύων», μια αναφορά στους αμερικανούς κληρικούς που πολέμησαν στη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης. Σε διαδήλωση της επόμενης νύχτας, ο Λοκ απεύθυνε κήρυγμα σε ένα πλήθος τραμπιστών προβλέποντας «όχι απλώς μια Μεγάλη Αφύπνιση, αλλά τη μεγαλύτερη αφύπνιση που έχουμε δει μέχρι σήμερα».

Τα επεισόδια της Τετάρτης, που πραγματοποιήθηκαν από ένα πλήθος που απαρτιζόταν κυρίως από λευκούς, ανέδειξε και τα φυλετικά χάσματα του αμερικανικού χριστιανισμού.

Λίγες ώρες πριν την εισβολή στο Καπιτώλιο, ο αιδεσιμότατος Ράφαελ Γουάρνοκ της Εκκλησίας Βαπτιστών Ebenezer της Ατλάντα εξελέγη στην αμερικανική γερουσία. Πολλοί λευκοί συντηρητικοί χριστιανοί είχαν προσπαθήσει να τον παρουσιάσουν ως επικίνδυνο ριζοσπάστη, παρά το γεγονός ότι η προεκλογική του εκστρατεία στηρίχτηκε στις παραδοσιακές αξίες της αφροαμερικανικής εκκλησίας. Και επί πολλά χρόνια, οι μαύροι χριστιανοί προειδοποιούσαν τους λευκούς πιστούς ότι η ρητορική του Τραμπ για το ζήτημα της φυλής δεν θα είχε αίσιο τέλος.

«Οι κραυγές μας δεν εισακούσθηκαν», εξηγεί ο Τζεμάρ Τίσμπι, πρόεδρος της Witness, μιας συλλογικότητας μαύρων χριστιανών.

«Ήταν μια επίδειξη του αυθεντικού λευκού χριστιανισμού», δήλωσε στους Times για τα γεγονότα της Τετάρτης. Η πρόκληση για τη λευκή χριστιανική Αμερική είναι να εξετάσει τι έχει κάνει από θρησκευτική σκοπιά».

Μέσα στο Καπιτώλιο, οι γερουσιαστές που διαμαρτύρονταν για τα αποτελέσματα των εκλογών ανήκαν στους πιο επιφανείς συντηρητικούς χριστιανούς του κόμματός τους, όπως ο Τεντ Κρουζ, ο Τζος Χόλεϊ και η Σίντι Χάιντ-Σμιθ.

Οι καρποί της συμμαχίας των ακροδεξιών ομάδων, χριστιανών και άλλων, έγιναν ορατοί την Τετάρτη, πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια, όταν χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, στις οποίες ο Τζο Μπάιντεν νίκησε με διαφορά τον Τραμπ, παρά τις απόπειρες του δεύτερου να απονομιμοποιήσει τη διαδικασία. Πολλά μέλη του κοινού ήταν λευκοί ευαγγελιστές που ένιωσαν το… κάλεσμα και ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους, μέχρι την Ουάσινγκτον.

Ο 31χρονος Όρεν Ορ, ένας δενδροκόμος από το Ρόμπινσβιλ της Βόρειας Καρολίνα, όπου πηγαίνει στην Εκκλησία Βαπτιστών Santeetlah, μίσθωσε αυτοκίνητο για να οδηγήσει μέχρι την Ουάσινγκτον. Κουβάλησε την αμερικανική σημαία μέχρι τα κιγκλιδώματα, ενώ η σύζυγός του είχε μαζί της μια χριστιανική σημαία. Ο Τραμπ ίσως είναι ο τελευταίος πρόεδρος που πιστεύει στο Χριστό, υποστήριξε μιλώντας στους Times.

Ο Μπάιντεν αναφέρεται συχνά στην πίστη του ως καθολικός χριστιανός και σε αντίθεση με τον Τραμπ πηγαίνει συχνά στην εκκλησία.

Ο Ορ εξήγησε ότι είχε πάρει μαζί του στην Ουάσινγκτον ένα κλομπ και ένα τέιζερ, όμως δεν χρησιμοποίησε κανένα από τα δύο. «Ήξερα ότι ο Κύριος ήταν με το μέρος μου ό,τι και αν συνέβαινε», τονίζει.

Αναφορικά με τα αμέτρητα στοιχεία που δείχνουν ότι το πολλά άτομα από το πλήθος είχαν ρατσιστικές απόψεις, ο Ορ δήλωσε στους Times: «Λένε ότι είμαστε υπέρ της λευκής υπεροχής και όλα αυτά. Έχω πολλούς έγχρωμους φίλους. Κάποιοι από τους καλύτερούς μου φίλους είναι από το Μεξικό».

Η εξάπλωση ψευδών ειδήσεων για την εγκυρότητα των εκλογών, που έγινε αιτία για τα επεισόδια της Τετάρτης, έχουν παρεισφρήσει στους χριστιανικούς συντηρητικούς κύκλους. Οι πεποιθήσεις των ευαγγελιστών για το τέλος του κόσμου, την αποκάλυψη και την επερχόμενη Ημέρα της Κρίσης μπλέκονται με τις θεωρίες συνωμοσίας των QAnon που υποστηρίζουν ψευδώς ότι η χώρα κυριαρχείται από ένα βαθύ κράτος γραφειοκρατών και παιδόφιλων.

Η Άμπιγκεϊλ Σπόλντινγκ, μια νοικοκυρά και μητέρα 15 παιδιών που παρευρέθηκε στη συγκέντρωση μαζί με φίλους από την ενορία της στη Βόρεια Καρολίνα, ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τους φόβους της για το μέλλον των παιδιών της υπό τη διοίκηση του Μπάιντεν. Όπως είπε, ο σύζυγός της εξήγησε στα παιδιά τους ότι όταν ο Μπάιντεν ορκιστεί πρόεδρος «μπορεί να πάρουν τη Βίβλο και να τη χαρακτηρίσουν ρητορική μίσους και να την πετάξουν». Και οι αγωνίες της για τον Μπάιντεν δεν τελειώνουν εκεί. Όλες προέρχονται από το Facebook και το Twitter και καμία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Η 34χρονη Λόρα Κλούστερμαν από το Καλαμούζο παρευρέθηκε στη λειτουργία της Τετάρτης και προσευχήθηκε το Κογκρέσο να αρνηθεί να επικυρώσει τη νίκη του Μπάιντεν. Είχε διαβάσει ψευδείς ισχυρισμούς στο διαδίκτυο για ελαττωματικά μηχανήματα στις ψηφοφορίες που υποκατέγραφαν τις ψήφους υπέρ του Τραμπ. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι έχουν προωθηθεί στο διαδίκτυο από τον Τραμπ και άλλους ακροδεξιούς.

Η Κλούστερμαν παρακολουθεί τον ευαγγελιστή συγγραφέα και ραδιοφωνικό παραγωγό Έρικ Μεταξάς, που έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές. Ο Μεταξάς, ο οποίος γρονθοκόπησε διαδηλωτή έξω από τον Λευκό Οίκο στη διάρκεια του καλοκαιριού, είπε στον Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης στα τέλη Νοεμβρίου ότι «θα χαιρόταν να πεθάνει στον αγώνα του», σε μια συζήτηση για τις προσπάθειες ανατροπής των εκλογικών αποτελεσμάτων. «Ο Θεός ας είναι μαζί μας», κατέληξε.

Άλλοι υποστηρικτές του προέδρου έχουν περάσει μήνες διασπείροντας αμφιβολίες για εκλογική νοθεία στους χριστιανούς. Αυτές οι λανθασμένες πεποιθήσεις ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ λευκών ευαγγελιστών και άλλων συντηρητικών μορφών.

Μια ομάδα που αποκαλείται Προέλαση της Ιεριχούς και η οποία διοργάνωσε μια σειρά από διαδηλώσεις για την «εκλογική ακεραιότητα», πραγματοποίησε πενθήμερες εκδηλώσεις στην Ουάσινγκτον που κορυφώθηκαν την Τετάρτη. Τον περασμένο μήνα η ομάδα, που περιλαμβάνει ομιλητές όπως ο Μεταξάς και ο Μάικλ Τ. Φλιν, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, παρέλασε γύρω από το Καπιτώλιο επτά φορές, διαμορφώνοντας τη διαμαρτυρία της στα πρότυπα μιας βιβλικής μάχης, στη διάρκεια της οποίας οι Ισραηλίτες παρέλασαν γύρω από την Ιεριχώ μέχρι που τα τείχη της κατέρρευσαν, επιτρέποντας στις στρατίες τους να καταλάβουν την πόλη.

Στις αρχές της εβδομάδας, όταν ο Ενρίκε Τάριο, ηγέτης των Proud Boys, συνελήφθη στην Ουάσινγκτον με την κατηγορία της καύσης ενός πανό των Black Lives Matter που ήταν αναρτημένο σε μια ιστορική αφροαμερικανική εκκλησία, οι υποστηρικτές του συγκέντρωσαν περισσότερα από $100.000 για την νομική του υπεράσπιση. Ο έρανος πραγματοποιήθηκε στη χριστιανική πλατφόρμα GiveSendGo.

«Πολλοί άνθρωποι διαφωνούν που το GiveSendGo επιτρέπει τη συγκέντρωση χρημάτων για άτομα ή σκοπούς με τους οποίους διαφωνούν προσωπικά, ακριβώς όπως οι άνθρωποι διαφωνούσαν με τον τρόπο που ο Ιησούς έδειχνε την αγάπη του στους «αμαρτωλούς της κοινωνίας», δήλωσε στους Times ο Τζέικομπ Γουέλς, ένας από τους συνιδρυτές της πλατφόρμας. «Εμείς επιλέγουμε να μην πάρουμε καμία πλευρά και αυτό κάνει πολλούς ανθρώπους και από τις δυο πλευρές να μας μισούν».

Από τις διαδηλώσεις και έπειτα, πολλοί άνθρωποι δήλωσαν εξοργισμένοι με τον αποκλεισμό του Τραμπ από πλατφόρμες όπως το Twitter. Αντιμετωπίζουν αυτές τις κινήσεις ως μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας που έχει στόχο τη φίμωση του χριστιανισμού. Και προσπαθούν να κάνουν τις φωνές τους να ακούγονται και στο μέλλον.

Ο 44χρονος Άνταμ Φίλιπς, εργολάβος από το Ρόμπινσβιλ, είχε δουλειά και δεν μπορούσε να παραστεί στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη. «Ο Κύριος απλώς δεν το θέλησε», δήλωσε στους Times, όμως έχει συμμετάσχει σε δύο διαδηλώσεις από τον Νοέμβριο, και οι δύο υπέρ του Τραμπ.

«Είναι εμφανές εδώ και καιρό ότι οι χριστιανοί υφίστανται καταπίεση, όλοι τους έχουν βάλει στο μάτι», είπε. «Όλα τα πράγματα που έχει θεμελιώσει η χώρα μας δέχονται επίθεση, προσπαθούν να διώξουν από παντού το όνομα του Θεού, ειδικά το όνομα του Ιησού».

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024