Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To σκανδαλιστικό sex tape ενός θαλάσσιου μαλακίου

To σκανδαλιστικό sex tape ενός θαλάσσιου μαλακίου

Βιολόγοι απαθανάτισαν το ζευγάρωμα των τερεδινίδων

To φαινόμενο ονομάζεται «ψευδοσυνουσία» και όπως φαίνεται συνδυάζεται τέλεια με την ταυτόχρονη πολυγαμία.

Βιολόγοι που μελετούν ένα είδος θαλάσσιου μαλακίου κατέγραψαν πικάντικες σκηνές την εποχή της αναπαραγωγής του.

Τα μαλάκια της οικογένειας των τερεδινίδων είναι διάσημα για την ικανότητά τους να τρυπώνουν σε βυθισμένα ξύλα και να τα τρώνε μετατρέποντάς τα σε χωνεμένο πριονίδι. Τώρα ίσως γίνουν διάσημα και για τη σεξουαλική ζωή τους, η οποία περιγράφεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο στο Biology Letters.

Ερευνητές διαφόρων αμερικανικών πανεπιστημίων χρησιμοποίησαν κάμερα Go Pro για να καταγράψουν τις συνευρέσεις μαλακίων που συλλέχθηκαν στη θάλασσα του Όρεγκον και μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο για εξέταση.

Τα μαλάκια, που μοιάζουν περισσότερο με παχιά σκουλήκια, μπορεί να μην μπερδεύουν τα μπούτια τους, σίγουρα όμως μπερδεύουν τους σίφωνές τους.

Reuben Shipway/University of Portsmouth

Κάθε μαλάκιο διαθέτει δύο τέτοιους σίφωνες, τα μόνα όργανα που εξέχουν από την τρύπα όπου ζει το ζώο. Ο ένας σίφωνας τραβά νερό από τη θάλασσα, ο άλλος αποβάλλει το χωνεμένο ξύλο. Και όταν το μαλάκιο ζευγαρώνει, ο σίφωνας εκροής μεταφέρει έναν σάκο σπέρματος στον σίφωνα εισροής ενός άλλου μαλακίου, αποκάλυψε η βιντεοσκόπηση.

Αυτή η σεξουαλική πράξη ονομάζεται ψευδοσυνουσία επειδή ο όρος συνουσία περιορίζεται σε ζώα με εξειδικευμένα σεξουαλικά όργανα, λένε οι ερευνητές.

Πολλές φορές, αναφέρουν, οι τερεδινίδες ζευγαρώνουν στη σειρά: ένα μαλάκιο που δέχεται τον σάκο σπέρματος ενός άλλου μπορεί ταυτόχρονα να μεταφέρει το δικό του σπέρμα σε ένα τρίτο μαλάκιο.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι τερεδινίδες είναι ερμαφρόδιτα ζώα. Για την ακρίβεια, τα μαλάκια γεννιούνται πάντα αρσενικά αλλά μετά αλλάζουν και γίνονται είτε θηλυκά είτε ερμαφρόδιτα. «Μπορεί να έχουν οποιοδήποτε φύλο ανά πάσα στιγμή» λέει στους New York Times ο Ρόμπεν Σίπγουεϊ του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, ο οποίος εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Northwestern όταν πραγματοποιήθηκε η μελέτη.

Ο Σίπουεϊ αποφάσισε να βιντεοσκοπήσει τα μαλάκια μια μέρα που καθάριζε τη δεξαμενή τους και τη βρήκε γεμάτη με σύννεφα ενός άσπρου υλικό –σπέρμα τερεδινίδων. «Έμοιαζε με γάλα και ήταν κυριολεκτικά δύσκολο να διακρίνω τι συνέβαινε» διηγείται ο ερευνητής.

Ο Σίπουεϊ παρατήρησε τότε ότι πολλά μαλάκια είχαν μπλέξει τους σίφωνές τους σε κόμπους. «Ήταν σαν λάκκος με φίδια» λέει. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα μαλάκια ανταγωνίζονταν μεταξύ τους προσπαθώντας να απωθήσουν τους σίφωνες των αντίζηλών τους. Και δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να προσπαθούν για διάστημα τριών ημερών, αναφέρει η ερευνητική ομάδα. «Ακούραστα» σχολίασε ο Σίπουεϊ.

Τα μαλάκια ζουν μέσα στο ξύλο και μόνο οι σίφωνές τους εξέχουν (Reuben Shipway/University of Portsmouth)

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν αυτή η «ανταγωνιστική συμπεριφορά» -κάτι σπάνιο στα μαλάκια- είναι πραγματική, ή αν τα ζώα κινούσαν τους σίφωνές τους τυχαία.

Την απάντηση θα μπορούσαν να δώσουν τα νέα πειράματα που σχεδιάζει η ερευνητική ομάδα. Η προσπάθεια ξεκινάει αυτή την εβδομάδα με τη συλλογή κι άλλων μαλακίων από τα νερά του Όρεγκον.

Εκτός του ότι μπορεί να αποκαλύψει νέες λεπτομέρειες για τη σεξουαλική ζωή των τερεδινίδων, η νέα μελέτη μπορεί επίσης να βοηθήσει τους βιολόγους να καταλάβουν τον ρόλο αυτών των ζώων στην ανακύκλωση του ξύλου και τον κύκλο του άνθρακα στους ωκεανούς, λένε οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024