Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα κοινωνικά δίκτυα στο εδώλιο μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

Τα κοινωνικά δίκτυα στο εδώλιο μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

Oι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν γίνει συστημικοί παίκτες στις κοινωνίες και τις δημοκρατίες, γράφει ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ

Η πρωτοφανής εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο προοιωνίζεται μια εποχή αυστηρότερης ρύθμισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γράφει στο Politico ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο οποίος συγκρίνει τα επεισόδια στην αμερικανική πρωτεύουσα με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που οδήγησαν σε παγκόσμια καταστολή της τρομοκρατίας.

«Ακριβώς όπως η 11η Σεπτεμβρίου έφερε μια αλλαγή παραδείγματος για την παγκόσμια ασφάλεια, 20 χρόνια αργότερα είμαστε μάρτυρες ενός πριν-και-μετά στον ρόλο των ψηφιακών πλατφορμών στη δημοκρατία μας» γράφει ο Μπρετόν.

Το Twitter μπλόκαρε μόνιμα τον προσωπικό λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την πρόσβαση στους σχεδόν 90 εκατομμύρια ακολούθους του την Παρασκευή, επικαλούμενο κίνδυνο περαιτέρω υποκίνησης της βίας μετά το κάλεσμα του Τραμπ σε χιλιάδες υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν πορεία στο Καπιτώλιο.

«Αν υπήρχε κάποιος που αμφέβαλλε ακόμη ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν γίνει συστημικοί παίκτες στις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας, τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στον Λόφο του Καπιτωλίου» είναι η απάντηση, γράφει ο Μπρετόν, αναφερόμενος στην απόφαση του Twitter να παγώσει τον λογαριασμό του Τραμπ.

Μπλοκάροντας τον λογαριασμό του Τραμπ, οι εταιρίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραδέχθηκαν εντέλει ότι έχουν την ευθύνη, την υποχρέωση και τα μέσα να εμποδίσουν τη διάδοση παράνομου viral περιεχομένου, πρόσθεσε.

«Δεν μπορούν πλέον να κρύψουν την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία υποστηρίζοντας ότι παρέχουν απλώς υπηρεσίες φιλοξενίας (hosting)», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Στο μεταξύ, η Ουγγαρία επέκρινε το Twitter ότι παρεμβαίνει σε επίσημους λογαριασμούς μετά την αναστολή του λογαριασμού της κυβέρνησης της Βουδαπέστης τον Σεπτέμβριο.

«Σήμερα, οι λογοκριτές τους απομάκρυναν σχεδόν 200 από τους ακολούθους μου χωρίς εξήγηση» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κοβατς στο Twitter. «Οι Big Tech κηρύσσουν την ανοχή και τον πλουραλισμό. Άλλα λένε κι άλλα κάνουν».

Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόταση για τη ρύθμιση τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google της Alphabet, η Apple και η Amazon.

Οι νέοι κανόνες θα υποχρεώνουν τις εταιρίες να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν παράνομο περιεχόμενο όπως η ρητορική μίσους, η παραπληροφόρηση και η χειραγώγηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024