Η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων ξεκίνησε νομική διαδικασία εναντίον του TikTok υποστηρίζοντας ότι η κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παραβιάζει την ιδιωτικότητα των χρηστών της, ειδικά των ανηλίκων.

H εξέλιξη, αναφέρει το Politico, έρχεται λίγους μήνες μετά την έναρξη έρευνας για το Tik Tok από την EDPB, το δίκτυο των ευρωπαϊκών αρχών προστασίας δεδομένων. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από αίτημα της ιταλικής αρχής Garante, η οποία όμως τελικά αποφάσισε να προχωρήσει μονομερώς σε μέτρα κατά του TikTok λόγω του επείγοντα χαρακτήρα της υπόθεσης.

Σε ανακοίνωσή της, η Garante αναφέρει ότι τα μέτρα που έχει λάβει το TikTok για να εμποδίζει την εγγραφή χρηστών κάτω των 13 ετών παρακάμπτονται εύκολα. Ακόμα, το TikTok κατηγορείται ότι δεν διευκρινίζει για ποιο χρονικό διάστημα αποθηκεύει τα δεδομένα των χρηστών, ποια είναι η χρήση των δεδομένων που αποστέλλονται σε χώρες εκτός ΕΕ, ή ποιες μεθόδους ανωνυμοποίησης εφαρμόζει για να προστατεύει την ταυτότητα των χρηστών.

Εκπρόσωπος του TikTok διαβεβαίωσε το Politico ότι η προστασία της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας είναι πρώτη προτεραιότητά του. Διαβεβαίωσε επίσης ότι συνεργάζεται με την Garante παρόλο που διαφωνεί με τους ισχυρισμούς της.

Η εταιρεία έχει τώρα περιθώριο 30 ημερών να δώσει εξηγήσεις και να αιτηθεί ακρόαση στην Garante.

Εκτός από την ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων, το TikTok αντιμετωπίζει επίσης έρευνες από τις αντίστοιχες αρχές της Ολλανδίας, της Δανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Τον Ιούλιο, το TikTok μετέφερε την αρμοδιότητα για ορισμένες βασικές λειτουργίες ασφάλειας στα γραφεία της εταιρείας στο Δουβλίνο, ωστόσο η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) αμφισβήτησε τη νομική βάση αυτής της κίνησης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr