Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Άνοδος στους θανάτους κατά 56% σε 4 ημέρες [πίνακες]

Κοροναϊός : Άνοδος στους θανάτους κατά 56% σε 4 ημέρες [πίνακες]

Κοροναϊός : Νέος πίνακας για τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας και την ανοδο 29% των κρουσμάτων σε 96 ώρες. Μόνο εννιά κρούσματα απέχει η Αττική από την «κόκκινη» ζώνη και 16 η Θεσσαλονίκη

Εντυπωσιακή αύξηση κατά 29% των κρουσμάτων του φονικού κοροναϊού, κατά 56% των θανάτων και σε ποσοστό 16% των διασωληνωμένων καταγράφεται το τελευταίο τετραήμερο, σύμφωνα με τον νέο αναλυτικό πίνακα που παρουσιάζει «Το Βήμα».

Το τελευταίο τετραήμερο υπήρξε αύξηση του μέσου όρου των κρουσμάτων κατά 104 κάθε ημέρα.

Το «άλμα» της πανδημίας και η τάση εξάπλωσης του Covid-19 προκαλεί εξαιρετική ανησυχία στις υγειονομικές αρχές. Κι αυτό γιατί υπήρξε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων (άνω των 438) ακόμη και το Σαββατοκύριακο που θεωρείται ότι λόγω της μη καταγραφής διαγνώσεων από ορισμένα ιδιωτικά εργαστήρια κλπ, ο αριθμός αυτού του διήμερου είναι σχεδόν πάντα μικρότερος του μέσου όρου.

Με κίνδυνο τις επόμενες ημέρες να υπάρξει περαιτέρω ραγδαία άνοδος των νοσούντων, παρότι υπάρχει και σχετική αύξηση των τεστ.

Ένα βήμα από το «κόκκινο» η Αττική

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα μας, η Αττική «υπολείπεται» κατά περίπου μόνο εννιά κρούσματα από το να χαρακτηρισθεί «κόκκινη» περιοχή (με περισσότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ), κι αυτή η στιγμή η αναλογία αυτή είναι στους 48 φορείς στην συγκεκριμένη πληθυσμιακή αναγωγή.

Επιπλέον σχετική ανησυχία υπάρχει και για τη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, με τη σχετική αναλογία να είναι το τελευταίο δεκαημέρο 35 κρούσματα σε 100.000 κατοίκους με ανοδική όμως πορεία. Την ίδια ώρα εντυπωσιάζει η υπέρβαση αυτού του ορίου μέχρι και… τρεις φορές κι η επιδημιολογική επιβάρυνση στην Κοζάνη, τα Ιωάννινα και την Καστοριά.

Το τετραήμερο λοιπόν από 14-28 Οκτωβρίου εντοπίσθηκαν 1.875 φορείς του Covid-19 που σημαίνει ημερησίως ο εντυπωσιακός αριθμός των 468 κρουσμάτων, όταν αυτός ο αριθμός ήταν 364 νοσούντες κάθε ημέρα την εβδομάδα 7 έως 14 Οκτωβρίου και 353 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Δηλαδή η προαναφερόμενη αύξηση που προσεγγίζει το 30% κι ίσως σηματοδοτεί σημαντική ανοδική πορεία και γρηγορότερη προσέγγιση του ορίου των 600 κρουσμάτων καθημερινά που θεωρείται τα όριο , η υπέρβαση του οποίου θα οδηγήσει σε τοπική ή και γενική «καραντίνα».

Διπλασιάστηκε ο μέσος όρος των θανάτων

Ακόμη το τελευταίο τετραήμερ 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό, που σημαίνει μέσο όρο 10 θανάτων κάθε ημέρα, ενώ αυτός ο αριθμός ήταν 6,4 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και 4,7 το πρώτο επταήμερο του Οκτωβρίου. Δηλαδή ο μέσος ημερήσιος όρος των θανάτων εμφανίζεται να διπλασιάσθηκε μέσα σε 10 σχεδόν ημέρες. Από την άλλη πλευρά τις τέσσερις τελευταίες ημέρες μειώθηκε το «μερίδιο» της Αττικής στη διασπορά κορωνoϊού στο 43% από 59% που ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ετσι λοιπόν τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζεται τεράστια αύξηση κρουσμάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό των περιοχών, σε Ιωάννινα, Κοζάνη αλλά και Καστοριά όπου αντιστοίχως το τελευταίο δεκαήμερο καταγράφει 117,155 και 194 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους όταν το όριο συναγερμού είναι τα 50 κρούσματα στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα. Για να γίνει αντιληπτή αυτή η υπέρβαση αναφέρεται ότι κάθε 24ωρο –το τελευταίο δεκαήμερο- στην Κοζάνη εντοπίζονται κατά μέσο όρο 24 κρούσματα. Κι αυτό όταν ο αριθμός φορέων κάθε ημέρα για να μην ήταν η περιοχή σε κατάσταση συναγερμού, θα έπρεπε να ήταν περίπου επτά.

Η Αθήνα έχει μέσο όρο 178 κρουσμάτων την ημέρα κι αν υπερβεί τα 187 (δηλαδή εννιά μόλις περισσότερα) θα βρεθεί σε κατάσταση κι αυτής μεγίστης επιφυλακής με επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Η Θεσσαλονίκη έχει τις τελευταίες δέκα ημέρες 39 περίπου κατά μέσο όρο κρούσματα κι υπολογίζεται αν αυτός ο μέσος αριθμός ανά 24ωρο- κάτι απευκταίο – υπερβεί τα 55 (δηλαδή περίπου 16 περισσότερα ) θα βρεθεί κι αυτή στην «κόκκινη ζώνη».

Με βάση τα ίδια δεδομένα σε προβληματικό σημείο είναι η Κόρινθος κι η Βοιωτία που θα βρεθούν σε κατάσταση επιφυλακής αν αυξηθούν τα ημερήσια κρούσματα κατά περίπου 2-3 σε κάθε μία από τις εν λόγω περιοχές.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024