Τουρκία : Στέλνει πλοία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λιβύη
Η τουρκική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Karadeniz Holding AS διεξάγει συνομιλίες με την Kυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην εμπόλεμη χώρα.
Η τουρκική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Karadeniz Holding AS διεξάγει συνομιλίες με την Kυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη, για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην εμπόλεμη χώρα.
Διαθέτει 25 πλοία
Οι συζητήσεις αφορούν στην προμήθεια από την Karadeniz, η οποία εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1.000 μεγαβάτ για το δίκτυο αυτής της χώρας της βόρειας Αφρικής.
Η μονάδα Karpowership της Karadeniz διαθέτει αρκετούς κινητούς σταθμούς για να τροφοδοτήσει τη Λιβύη με ηλεκτρική ενέργεια, εάν επιτευχθεί συμφωνία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων bloomberg.

«Η Λιβύη υποφέρει από καθημερινές διακοπές ρεύματος οι οποίες διαρκούν από οκτώ έως δέκα ώρες» σημείωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ο επικεφαλής της τουρκικής εταιρείας Zeynep Harezi.
«Είμαστε έτοιμοι να λύσουμε το πρόβλημα των ελλείψεων ηλεκτρικού ρεύματος, στέλνοντας πλοία μας τα οποία έχουν δυναμικότητα 1.000 μεγαβάτ, μέσα σε 30 έως 60 ημέρες», πρόσθεσε.
Κατεστραμμένο δίκτυο
Οι χρόνιες εμφύλιες συγκρούσεις έχουν καταστρέψει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, αλλά και σε άλλες πόλεις.
Η Karpowerhip διαχειρίζεται 25 πλοία με εγκαταστημένες μονάδες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή βαρύ μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Harezi.
Η ηλεκτρική ενέργεια πωλείται γενικά σε χώρες που την έχουν άμεσα ανάγκη.
Σχεδόν μια δεκαετία πολιτικής αναταραχής έχει αφήσει τη Λιβύη διαιρεμένη μεταξύ μιας κυβέρνησης αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Εθνη, με έδρα την Τρίπολη και η οποία υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία και ένα αντίπαλο διοικητικό σύστημα εξουσίας υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ, με έδρα τη Βεγγάζη.

Οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας και η σύναψη συμφωνιών μεταξύ τους έχει εξοργίσει τον επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, ο στρατός του οποίου εκδιώχθηκε από τη δυτική Λιβύη από δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και είναι πιστές στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
Συνεργασίες
Τούρκοι και λίβυοι υπουργοί πραγματοποίησαν συνομιλίες τον προηγούμενο μήνα με επίκεντρο την επανέναρξη των εργασιών τουρκικών εταιρειών στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, τη συνεργασία στον πετρελαϊκό τομέα και τις υποδομές. Την προηγούμενη χρονιά, οι δύο κυβερνήσεις είχαν υπογράψει σύμφωνο ναυτιλίας και ασφάλειας.
Αυτές οι συμφωνίες ήγειραν ανησυχίες μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων, που θεωρούν ότι η Τουρκία θα τις χρησιμοποιήσει στην προσπάθειά της να διεκδικήσει τον πλούτο του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει το bloomberg.
Οι άραβες εταίροι του Χαφτάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατηγόρησαν την Τουρκία ότι τορπίλισε τις προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης.
Οι τουρκικές αρχές απέρριψαν τις κατηγορίες.
- Άρης: Απουσίες και ερωτηματικά για την ενδεκάδα κόντρα στον Ολυμπιακό
- Απεργία την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις
- Δικηγόρος Τσιτσιπά: «Δεν οδηγούσε ο Στέφανος, αλλά ο πατέρας του»
- Μητσοτάκης: Εκβιασμοί μετά το «όχι» των αγροτών: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα, τα μπλόκα υπονομεύουν τα αιτήματα
- Πυροβολισμοί στην παραλία Bondi της Αυστραλίας: Δύο άντρες υπό κράτηση και πολλαπλά θύματα, σύμφωνα με την αστυνομία
- To άσυλο και οι ιστορίες του
- Μισός αιώνας Star Wars – Η πρώτη επική ταινία του Τζορτζ Λούκας επιστρέφει στις σκοτεινές αίθουσες το 2027
- Αποκάλυψη για τις φυλακές Αλκατράζ – Γι’ αυτόν τον λόγο έγινε δυνατή η μεγαλύτερη απόδραση στην ιστορία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 14.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/howen-ac0WfQ3F6dw-unsplash-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442