Η κινεζική αγορά αυτοκινήτου ξυπνά σταδιακά από τον λήθαργο του lockdown με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επιστροφή στην κανονικότητα από τα τέλη Μαρτίου.

Σχεδόν το 90% των εκθέσεων στην Κίνα ξεκίνησε να επαναλειτουργεί αν και προς το παρόν, στο 53% της κανονικής κίνησης, όπως υποδεικνύουν οι πρώτες αναφορές που φτάνουν από την αχανή ασιατική χώρα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ένωσης αντιπροσώπων αυτοκινήτων στην Κίνα η οποία έχει 8.393 μέλη, η κίνηση ποικίλλει ανάλογα την φίρμα αλλά και την πόλη όπου βρίσκεται η εκάστοτε έκθεση.

Αναλυτικότερα, στις εκθέσεις που πωλούν αυτοκίνητα από κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες η κίνηση είναι χαμηλότερη, φτάνοντας στο 35% της κανονικής κίνησης για τη συγκεκριμένη εποχή.

Αντιθέτως στις εκθέσεις αυτοκινητοβιομηχανιών του «εξωτερικού» η κίνηση έχει φτάσει το 54% σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα ενώ ακόμα υψηλότερο είναι το ποσοστό στις εκθέσεις πολυτελών αυτοκινήτων που ανέρχεται σε 57%.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, οι λιανικές πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 47% το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου στην Κίνα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι αρμόδιες κινεζικές αρχές.

«Σε ορισμένες πόλεις οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να επιστρέψουν στην κανονικότητα, ωστόσο η ανασφάλεια των καταναλωτών είναι έκδηλη. Είναι απίθανο να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε κανονικά επίπεδα πριν τα τέλη Μαρτίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κινεζικός σύνδεσμος αυτοκινητοβιομηχάνων.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ότι το 9,2% των εκθέσεων αυτοκινήτων που λειτουργούν στην Κίνα δεν άνοιξε αυτήν την εβδομάδα καθώς δεν πήρε την απαραίτητη κυβερνητική έγκριση η οποία δίνεται αφού εξασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να παράσχουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους αλλά και καταναλωτές.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr