Και η Νέα Υόρκη απαγόρευσε το φουά γκρα
Το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης υιοθέτησε την Τετάρτη απόφαση με την οποία απαγορεύεται το εμπόριο φουά γκρα από το 2022.
Το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης υιοθέτησε την Τετάρτη απόφαση με την οποία απαγορεύεται το εμπόριο φουά γκρα από το 2022, στερώντας έτσι από την τοπική βιομηχανία σημαντική αγορά.
Βαρύτατα πρόστιμα
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν αναμενόμενο αφού η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων είχε ήδη εκφραστεί υπέρ της απαγόρευσης.
Από τα τέλη Οκτωβρίου 2022, δηλαδή μετά τρία χρόνια, θα απαγορευτεί σε όλα τα καταστήματα τροφίμων να πωλούν φουά γκρα, να το σερβίρουν ή ακόμη και να το κατέχουν. Οσοι παραβούν τον νόμο κινδυνεύουν με πρόστιμο 500-2.000 δολαρίων, το οποίο μάλιστα μπορεί να ανανεώνεται κάθε 24 ώρες.
Η Πολιτεία της Καλιφόρνιας απαγόρευσε το εμπόριο φουά γκρα τον περασμένο Ιανουάριο, όμως η δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε τότε συνεχίζεται ακόμη.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες στη Νέα Υόρκη διευκρινίζει ότι η απαγόρευση αφορά τα προϊόντα που παράγονται από το υποχρεωτικό τάισμα των πτηνών, πρακτική που έχουν καταδικάσει πολλές οργανώσεις για την προστασία των ζώων.
Ποιοι θίγονται
Αρκετά μέλη και φίλοι της τοπικής οργάνωσης Ψηφοφόροι για τα Δικαιώματα των Ζώων (Voters fon Animal Rights) είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα έξω από το δημαρχείο, εν αναμονή της συνεδρίασης του συμβουλίου.
Σήμερα, υπάρχουν παραγωγοί που παράγουν φουά γκρα χωρίς να ταΐζουν με το ζόρι τα πτηνά, όμως η προσφορά είναι ασήμαντη.
Γαλλική start-up εταιρεία, η Aviwell προσπαθεί να προωθήσει εναλλακτική διαδικασία ώστε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από τη βιομηχανία φουά γκρα.
Εκτός από τους λάτρεις του φουά γκρα και τους εστιάτορες, από την απόφαση του δήμου πλήττονται κυρίως οι παραγωγοί Hudson Valley Foie Gras και La Belle Farms, στη βόρεια Νέα Υόρκη, που τροφοδοτούν μεγάλο μέρος της νεοϋορκέζικης αγοράς.
- Βρέφος 27 ημερών πέθανε στη Γάζα από το δριμύ ψύχος
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Ηράκλειο – «Μίνι μάρκετ» ναρκωτικών στην κατοχή δύο νεαρών
- «Κοντά στην Μπόρνμουθ o Μανδάς» (pic)
- ΕΕ: Συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή – Εξετάζει σκληρή απάντηση στον Τραμπ για την επιβολή δασμών
- Παγετός και λευκά τοπία: Οι θερμοκρασίες και τα χιόνια τα επόμενα 24ωρα – Τι θα γίνει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
- Το 47% των Γερμανών υπέρ μποϊκοτάζ του Μουντιάλ στις ΗΠΑ εάν ο Τραμπ συνεχίσει τις απειλές για Γροιλανδία
- AI σύντροφοι: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μετατρέπει τη μοναξιά σε εμπόρευμα
- Νέα στοιχεία για το μοντέλο που ήταν μέλος της συμμορίας ληστών – Συμμετείχε σε 4 ληστείες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 17.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tamara-badran-H94-jtvjess-unsplash-1-315x220.jpg)


































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442