Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουσιαστικά: τα είδη, τα γένη, ο αριθμός και οι ανωμαλίες στην κλίση τους (Μέρος Δ’)

Ουσιαστικά: τα είδη, τα γένη, ο αριθμός και οι ανωμαλίες στην κλίση τους (Μέρος Δ’)

Τα ανώμαλα ουσιαστικά διακρίνονται σε άκλιτα, ελλειπτικά, ιδιόκλιτα, διπλόκλιτα, διπλόμορφα και διπλοκατάληκτα

Η κλίση των αρσενικών, η κλίση των θηλυκών και η κλίση των ουδετέρων ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες, που αναφέρονται αναλυτικά στη «Νεοελληνική Γραμματική» του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Αναπροσαρμογή της Μικρής Νεοελληνικής Γραμματικής του Μανόλη Τριανταφυλλίδη).

Πολλά, όμως, είναι τα ουσιαστικά εκείνα που δεν κλίνονται σύμφωνα με τους προαναφερθέντες κανόνες.

Τα εν λόγω ουσιαστικά ονομάζονται ανώμαλα ουσιαστικά και διακρίνονται σε άκλιτα, ελλειπτικά, ιδιόκλιτα, διπλόκλιτα, διπλόμορφα και διπλοκατάληκτα.

Άκλιτα είναι τα ουσιαστικά που φυλάσσουν σε όλες τις πτώσεις την ίδια κατάληξη. Την πτώση τους φανερώνει το άρθρο που τα συνοδεύει.

Στα άκλιτα συγκαταλέγονται τα γράμματα του αλφαβήτου, η λέξη Πάσχα, τα προτακτικά που μπαίνουν πριν από κύρια ή κοινά ονόματα (Αγια-, Αϊ-, γερο-, θεια-, κυρα-, μαστρο-, μπαρμπα-, κυρ, καπετάν, πάτερ), ξενικές λέξεις (π.χ., ρεκόρ, ζενίθ, ναδίρ), ξενικά τοπωνύμια και ξενικά ονόματα ανθρώπων (π.χ., Ιερουσαλήμ, Σινά, Γιβραλτάρ, Αδάμ, Δαβίδ, Νώε, Μωάμεθ), οικογενειακά ονόματα Ελλήνων σε πτώση γενική (Χριστοδούλου, Δημητρίου, Παπαναστασίου κ.ά.), τα επώνυμα των γυναικών που σχηματίζονται από τη γενική του αρσενικού (η κυρία Μελά/της κυρίας Μελά, η κυρία Γεννηματά/της κυρίας Γεννηματά).

Ελλειπτικά λέγονται τα ουσιαστικά εκείνα που συνηθίζονται μόνο σε ορισμένες πτώσεις του ενικού ή του πληθυντικού, ως επί το πλείστον στην ονομαστική και την αιτιατική.

Ελλειπτικά ουσιαστικά είναι, μεταξύ άλλων, οι λέξεις δείλι (οι λοιπές πτώσεις αναπληρώνονται από το δειλινό), πρωί (οι λοιπές πτώσεις αναπληρώνονται από το πρωινό), σέβας (στον πληθυντικό, τα σέβη και τα σεβάσματα), σέλας (βόρειο ή νότιο πολικό σέλας), τάραχος (η ψυχική ταραχή, συνηθίζεται στη φράση τραβώ ή περνώ των παθών μου τον τάραχο), προάλλες (χρησιμοποιείται στην επιρρηματική φράση τις προάλλες, δηλαδή προ ημερών, πριν από μερικές ημέρες), σύγκαλα/συγκαλά (η φυσιολογική κατάσταση/η πνευματική – ψυχική ισορροπία, συνηθίζεται στη φράση είμαι/έρχομαι στα σύγκαλά μου ή στα συγκαλά μου).

Στη γενική μόνο συνηθίζονται οι λέξεις λογής/λογιών (τι λογής, κάθε λογής, λογής-λογής, λογιών-λογιών), του κάκου (μάταια, ανώφελα), του θανατά (είμαι του θανατά ή πέφτω του θανατά).

Ουσιαστικά: τα είδη, τα γένη, ο αριθμός και οι ανωμαλίες στην κλίση τους (Μέρος Α’)

Ουσιαστικά: τα είδη, τα γένη, ο αριθμός και οι ανωμαλίες στην κλίση τους (Μέρος Β’)

Ουσιαστικά: τα είδη, τα γένη, ο αριθμός και οι ανωμαλίες στην κλίση τους (Μέρος Γ’)

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024