Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το χαμόγελο της κουτοπονηριάς

Το χαμόγελο της κουτοπονηριάς

Τι πέρασε από το μυαλό του κόουτς κι αποφάσισε σε μια νύχτα να βαφτίσει τον Σιόβα αμυντικό χαφ, τον Φορτούνη σέντερ φορ, τον Κουρμπέλη «οκτάρι» και τον Ζέκα δεξί μπακ είναι αδύνατο να το καταλάβει κανείς

Εχω τη μάλλον κακή συνήθεια να κοιτάζω τι γράφουν οι ξένες εφημερίδες κάθε φορά που μια ελληνική ομάδα γνωρίζει μια ήττα από αυτές που θεωρούνται σοκαριστικές. Αυτή τη φορά κοίταξα τι γράφουν οι Ιταλοί μετά την εύκολη νίκη της Εθνικής τους το Σάββατο το βράδυ στο ΟΑΚΑ, όταν και έβαλαν στην ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο – όλα σε ένα δεκάλεπτο. Δυο πράγματα μου έκαναν εντύπωση. Το πρώτο ότι δεν θριαμβολογούν. Το δεύτερο ότι ασχολήθηκαν και με τη δική μας ομάδα αρκετά, κυρίως για να κάνουν κατανοητό το γιατί η Σκουάντρα Ατζούρα κέρδισε εύκολα.

Μικρή


«Περίπατος στην Αθήνα απέναντι σε μια μικρή και μπερδεμένη ομάδα» γράφει η «Corriere Dello Sport». «Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι παρότι αγωνίστηκε με τρεις κουρασμένους ποδοσφαιριστές στην επίθεση έβαλε τρία γκολ σε δέκα λεπτά στην Ελλάδα, που προβλημάτισε για το αν μπορεί να παίξει κανονικό ποδόσφαιρο» γράφει η «Reppublica». «Αριστα στην Ιταλία, αλλά ο έλληνας ομοσπονδιακός προπονητής έχει μεγάλη ευθύνη και χρεώνεται το τελικό αποτέλεσμα» γράφει η «Gazzeta Dello Sport», που έχει κάνει και τη μεγαλύτερη ανάλυση του ματς. Βαθμολογεί τον Αναστασιάδη με 4 (με άριστα το 10) δίνοντας του χειρότερο βαθμό από όλους τους διεθνείς, ακόμη και από τον Ανδρέα Σάμαρη που θεωρεί τον χειρότερό του αγώνα: τον βαθμολόγησε με 4,5 επισημαίνοντας ότι στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου θα έπρεπε να αποβληθεί.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την Εθνική Ελλάδος «ομάδα φοβισμένη, με κακή νοοτροπία», «με λάθος σύστημα» και «με παίκτες χωρίς ρόλο» και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τουλάχιστον τρεις αγωνίστηκαν σε θέσεις που δεν γνωρίζουν. Ηταν περισσότεροι αλλά, όπως και να έχει, έχει ενδιαφέρον ότι οι ιταλοί δημοσιογράφοι προβληματίστηκαν για τις θέσεις των ελλήνων παικτών περισσότερο από τον Αναστασιάδη.

Με ποιoν


Τι πέρασε από το μυαλό του κόουτς κι αποφάσισε σε μια νύχτα να βαφτίσει τον Σιόβα αμυντικό χαφ, τον Φορτούνη σέντερ φορ, τον Κουρμπέλη «οκτάρι» και τον Ζέκα δεξί μπακ είναι αδύνατο να το καταλάβει κανείς. Ενας βασικός κανόνας στο ποδόσφαιρο είναι ότι όταν αντιμετωπίζεις ομάδες καλύτερες δεν κάνεις πειράματα, διότι, αν αυτά δεν έχουν το αποτέλεσμα που θες, θα διασυρθείς.

Ο Αναστασιάδης προχώρησε σε αυτή την ακατανόητη σύνθεση (με όποιο ποδοσφαιρικό κριτήριο κι αν την κρίνει κανείς) πιθανότατα γιατί πιστεύει πως αν στραβώσει το πράγμα, κάνοντας αλλαγές μπορεί να διορθώσει τα πάντα. Αυτή είναι μια βεβαιότητα που τον χαρακτηρίζει χρόνια τώρα και για αυτό υπάρχουν πολλοί που τον λατρεύουν: θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις του και η συχνά θεαματική βελτίωση της εικόνας των ομάδων του μετά τις αλλαγές του, είναι η απόδειξη του πόσο πολύ παρεμβαίνει από τον πάγκο. Αλήθεια είναι ότι παρεμβαίνει. Αλλά συνήθως το κάνει για να διορθώσει διάφορες τερατώδεις και ανεξήγητες επιλογές, που ο ίδιος και μόνο έχει πιστέψει πως θα αποδώσουν. Σάββατο δεν ήταν μπερδεμένη και ακατανόητη μόνο η σύνθεση της ομάδας: ήταν τραγικό και το πώς προσπαθούσε να αναπτυχθεί. Η εικόνα του προ/ονητή να φωνάζει στον τερματοφύλακα Μπάρκα να στείλει με βολέ γρήγορα την μπάλα στον Φορτούνη για να ντριπλάρει αυτός τους τρεις ιταλούς αμυντικούς που έμεναν πίσω στις στημένες φάσεις, προκαλούσε απορίες για το αν ο κόουτς είχε καταλάβει με ποιον η Εθνική αγωνιζόταν – απορίες ίσως μεγαλύτερες από αυτές που είχαμε όταν είδαμε την αρχική σύνθεση.

Χαμόγελο


Για όποιον πάντως καταλαβαίνει τα της Εθνικής, ο διασυρμός ήταν απολύτως προβλεπόμενος μετά την εμφάνιση του Αγγελου Μπασινά στις τηλεοπτικές κάμερες πριν το ματς αρχίσει. Οταν τον ρώτησαν πώς θα παίξει η Εθνική, ο Μπασινάς είπε να κάνουμε λίγη υπομονή γιατί «θα δούμε στο γήπεδο εκπλήξεις». Το πρόβλημα ήταν ότι το είπε με ένα χαμόγελο του τύπου «έχουμε σκεφτεί κάτι καταπληκτικά πράγματα που εσείς οι κοινοί θνητοί δεν μπορείτε να κατανοήσετε». Οχι δεν είχε το χαμόγελο της σιγουριάς – είχε το χαμόγελο της κουτοπονηριάς. Που είναι ο λόγος της αποτυχίας όλων των Ελλήνων που ανέλαβαν την Εθνική από τον μακαρίτη τον Αλκέτα Παναγούλια και μετά…

Τοροσίδης


Κουτοπονηριά, στο συγκεκριμένο ματς, δεν είναι μόνο να σκέφτεσαι ότι θα κοροϊδέψεις τους Ιταλούς και θα τους κλέψεις το ματς παίζοντας άμυνα και αντεπιθέσεις (και μάλιστα με γρήγορα βολέ του τερματοφύλακα!), αλλά είναι και το να πιστεύεις πως κανείς δεν θα καταλάβει π.χ. ότι άφησες εκτός ομάδας τον Βασίλη Τοροσίδη ενώ δεν έχεις κανένα ποδοσφαιριστή ικανό να παίξει στη θέση του, καθώς ο Μπακάκης, ο μόνος που στοιχειωδώς μπορεί να το κάνει, διανύει περίοδο αποθεραπείας.

Οι Ιταλοί έγραψαν ότι ο Ζέκα, ως δεξιός μπακ, «έμοιαζε να λέει καλώς όρισες σε κάθε ιταλό ποδοσφαιριστή που περνούσε από τη μεριά του» και ότι ο Μαυρίας, που χρησιμοποιήθηκε στο δεύτερο μέρος, είχε τόσο τρακ ώστε «έκανε τον Ζέκα να μοιάζει κάτι που δεν είναι, δηλαδή κανονικό δεξί μπακ». Ο Αναστασιάδης είπε ότι δεν κάλεσε τον Τοροσίδη γιατί έχει καιρό να παίξει ποδόσφαιρο. Ενώ ο Κουρμπέλης, ο Φορτούνης, ο Μασούρας, ο Σιώπης και ο Μπακασέτας που είχαν παίξει ένα ματς τις τελευταίες σαράντα μέρες ήταν σε φουλ φόρμα!

Νωρίς


Βέβαια κι αυτό το επικαλέστηκε στο τέλος ο Αναστασιάδης χωρίς πάντως να το υπερτονίσει. Είπε ότι τα παιδιά δεν είχαν ματς στα πόδια τους «γιατί το πρωτάθλημα τελείωσε πολύ νωρίς» και ότι για αυτό έγινε και το φιλικό στην Τουρκία που όμως δεν έλυσε το πρόβλημα. Πολύ σωστά. Δεν μας είπε, όμως, ποιος ευθύνεται για αυτό και δεν μας είπε αν ο ίδιος και οι συνεργάτες του στην ΕΠΟ το επισήμαναν. Αν το ελληνικό πρωτάθλημα τελείωσε ένα μήνα πριν από τα ματς της Εθνικής (ουσιαστικά πολύ πιο νωρίς διότι πριν από την τελευταία αγωνιστική είχαμε και διακοπή λόγω Πάσχα) μια ευθύνη για αυτό έχουν όσοι έφτιαξαν αυτό το τερατώδες αγωνιστικό πρόγραμμα που υποχρέωσε τον Ολυμπιακό να παίζει διαρκώς τρία ματς την εβδομάδα από τον Ιανουάριο μέχρι και το τέλος Φεβρουρίου, μόνο και μόνο γιατί είχε κάνει το κακό (;) να προκριθεί στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Χωρίς να δουν πότε το πρωτάθλημα τελειώνει, οι ανευθυνοϋπεύθυνοι σωτήρες όρισαν, όχι μόνο εμβόλιμη αγωνιστική πρωταθλήματος μέσα στον Ιανουάριο (!) αλλά και ματς Κυπέλλου τον Φεβρουάριο!

Με αυτό τον καταπληκτικό τρόπο κατάφεραν σίγουρα να μπλέξουν τον Ολυμπιακό, αλλά διέλυσαν και κάθε δυνατότητα σοβαρού προγραμματισμού των αγώνων της Εθνικής. Ο Αναστασιάδης έχει ένα δίκιο: η έλλειψη αγώνων και η απουσία αγωνιστικού ρυθμού των παικτών πληρώθηκαν ακριβά. Αλλά δεν τόλμησε φυσικά να μας πει ποιοι για αυτό είναι υπεύθυνοι. Ισως γιατί είναι αυτοί που του έδωσαν τη δουλειά στην Εθνική…

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024