Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΑΕΚ: Αναζητούνται πλάνο και αφήγημα

ΑΕΚ: Αναζητούνται πλάνο και αφήγημα

Η σημερινή ΑΕΚ είχε κι αυτή ένα πλάνο. Που το ακολούθησε πιστά: σφιχτή οικονομική πολιτική, να είμαστε κοντά αγωνιστικά και να επικρατήσουμε στο παρασκήνιο. Οταν η ΑΕΚ έχασε τη μάχη στο παρασκήνιο, έχασε και τον τελικό στο Βόλο.

Καμία ομάδα δεν καταστράφηκε επειδή έχασε ένα παιχνίδι. Καμιά ομάδα δεν καταστράφηκε επειδή έχασε έναν τελικό Κυπέλλου. Εστω και τον τρίτο στη σειρά. Εχοντας προκριθεί στην αρχή της σεζόν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ κι έχοντας πάρει την προηγούμενη χρονιά το πρωτάθλημα. Ομως, το κλίμα στην ΑΕΚ είναι καταστροφικό.

Η οπαδική αθλητική εφημερίδα γράφει για «ομάδα και παίκτες που απλά δεν μπορούν να παίξουν κανονικό ποδόσφαιρο». Το οπαδικό site για «γενναίες αποφάσεις και επενδύσεις» που χρειάζονται για την επόμενη σεζόν. Ποιες επενδύσεις όμως, όταν το δόγμα είναι σταθερό και ακλόνητο: ίσα βάρκα, ίσα νερά. Κι όταν δεν έγιναν επενδύσεις εφέτος, με τα 25 εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ, θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι; Ο λόγος λοιπόν που ένα ματς δεν είναι σχεδόν ποτέ καταστροφή για μια ομάδα, είναι ότι συνήθως οι ομάδες, οι μεγάλες ομάδες ειδικότερα, έχουν ένα μακρόπνοο πλάνο.

Παρασκήνιο

Η επιτυχία του οποίου δεν μπορεί να εξαρτηθεί από ένα και μόνο αγωνιστικό αποτέλεσμα. Η σημερινή ΑΕΚ είχε κι αυτή ένα πλάνο. Που το ακολούθησε πιστά: σφιχτή οικονομική πολιτική, να είμαστε κοντά αγωνιστικά και να επικρατήσουμε στο παρασκήνιο. Οταν η ΑΕΚ έχασε τη μάχη στο παρασκήνιο, έχασε και τον τελικό στο Βόλο.

Κι όταν την κέρδισε, ο επόπτης στην Τούμπα που έτρεχε προς τη σέντρα, φρέναρε, ακύρωσε το γκολ του Βαρέλα (φωτογραφία κάτω) κι η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα. Το πλάνο αυτό υπηρετήθηκε με μακρόπνοο προγραμματισμό, προσοχή στην τελευταία λεπτομέρεια και με «πολιτικό» κόστος. Απέναντι στον κόσμο της. Οταν έκανε μεταγραφή τον Ριβάλντο του παρασκηνίου. Για το τελευταίο συμβόλαιο της καριέρας του. Και τον Γιαννάκη Παπαδόπουλο. Είναι άλλωστε ο μόνος που παραμένει αμετακίνητος στην ΑΕΚ. Οταν όλοι οι άλλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Ντούσαν Μπάγεβιτς (φωτογραφία πάνω), είναι αναλώσιμοι.

Μεταγραφές

Στο ποδοσφαιρικό τμήμα αντίθετα, το μόνο που δεν υπήρχε ήταν κάποιο πλάνο. Προπονητές, τεχνικοί διευθυντές, υπεύθυνοι ακαδημιών έρχονται και παρέρχονται. Χωρίς να είναι σαφές γιατί έφυγε ο προηγούμενος, με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο επόμενος και ποιο πλάνο θα κληθεί να υπηρετήσει. Ούτε στις μεταγραφές υπήρχε κάποιο σχέδιο: το μόνο ζητούμενο είναι οι παίκτες να μην είναι ακριβοί. Κάποιοι ήταν φτηνοί γιατί είναι μέτριοι. Αλλοι γιατί ήταν απλά δανεικοί.

Αλλοι γιατί είχαν τραυματισμούς κι άλλοι γιατί είχαν θέματα συμπεριφοράς, π.χ. Βράνιες. Ταυτόχρονα, οι θλάσεις, οι χιαστοί κι οι χονδροπάθειες θέριζαν: ουδείς φάνηκε να ασχολείται σοβαρά με το θέμα. Το πλάνο λοιπόν ήταν ξεκάθαρο: να κερδίσουμε τη μάχη στο παρασκήνιο, όπου και υπερέχουμε. Πέρυσι το πλάνο δούλεψε στην εντέλεια. Ολα τα πλάνα όμως, κάποια στιγμή αντιμετωπίζονται: οι αντίπαλοι στύβουν το μυαλό τους και βρίσκουν αντίμετρα.

Μπάτζετ

Ακόμα και τα πια επαναστατικά ποδοσφαιρικά πλάνα, όπως το τίκι-τάκα της Μπαρτσελόνα. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για το ξαναζεσταμένο φαγητό με συνταξιούχους νταραβεριτζήδες που ανασύρθηκαν από την αφάνεια. Οπως όμως έχει πει ο Ηράκλειτος, τα πάντα ρει. Μετά τους ξένους διαιτητές, έρχεται το VAR. Οι νταραβεριτζήδες που λέγαμε κάνουν στη άκρη. Η αγωνιστική αδυναμία είχε ως αποτέλεσμα η ΑΕΚ να μην κερδίσει κανένα από τα επτά ντέρμπι που έδωσε φέτος. Να μαζέψει 22 πόντους λιγότερους από τον ΠΑΟΚ και 15 από τον Ολυμπιακό, που έχτισε την ομάδα από την αρχή.

Η διαφορά στη βαθμολογική συγκομιδή, για τα δεδομένα της ΑΕΚ, είναι χαώδης. Πώς θα καταφέρει να υπερκαλύψει του χρόνου αυτή την τεράστια (κυριολεκτικά) απόσταση από τους βασικούς ανταγωνιστές της; Μήπως με μεγαλύτερο μεταγραφικό μπάτζετ; Υπάρχει ποτέ περίπτωση να κερδίσεις τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό σ’ αυτό το παιχνίδι;

Χούντα

Μήπως ποδοσφαιρικά; Γκρεμίζοντάς τα όλα και χτίζοντάς τα από την αρχή, όπως έκανε φέτος ο Ολυμπιακός; Δύσκολο όμως έως αδύνατο να χτίσεις μια καινούργια ομάδα και να έχεις άμεσα αποτελέσματα. Κι όταν μάλιστα απαιτούνται λεφτά που δεν υπάρχουν στην ΑΕΚ. Ποιο είναι λοιπόν το αφήγημα για την ΑΕΚ της νέας χρονιάς;

Το αφήγημα του ΠΑΟΚ είναι ξεκάθαρο: είμαστε πλούσιοι, έχουμε δεσμούς με την κυβέρνηση, έχουμε δικό μας τον πρόεδρο της ΕΠΟ, είμαστε ισχυροί στο παρασκήνιο κι η ομάδα έχει μια συνέχεια. Το αφήγημα του Ολυμπιακού είναι κι αυτό σαφές: χτίσαμε πέρυσι μια νέα ομάδα, θα την ενισχύσουμε, θα γίνουμε ακόμα καλύτεροι και θα δρέψουμε τους καρπούς της προσπάθειας αυτής. Ακόμη κι ο Παναθηναϊκός έχει αφήγημα: οικονομική εξυγίανση και χτίσιμο ομάδας με παίκτες από τις ακαδημίες. Η ΑΕΚ μέχρι πέρυσι είχε κι αυτή ένα ξεκάθαρο αφήγημα: να πέσει η χούντα. Με τη χούντα πεσμένη, η ΑΕΚ μάζεψε 22 βαθμούς λιγότερους από τον ΠΑΟΚ και 15 από τον Ολυμπιακό.

Γκάζι

Και τώρα, τι χαμπάρια μάστορα; Η σιωπή είναι εκκωφαντική. Το πλάνο αυτής της ΑΕΚ, ήταν μιας χρήσης. Οταν πατήσανε το γκάζι οι αντίπαλοι, έμεινε από λάστιχο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΑΕΚ χρειάζεται ένα καινούργιο πλάνο κι ένα καινούργιο αφήγημα. Αμφότερα ποδοσφαιρικά. Αναζητούνται ο εμπνευστής και τα στελέχη που θα το υλοποιήσουν.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024