Νέα έξοδος στις αγορές με δυσμενέστερους όρους
Θέμα ωρών είναι η επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με ένα δεκαετές ομόλογο
Με τη συμπλήρωση εννέα ετών από την προηγούμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου και με την απόδοση να αποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2005, ο Οργανισμός Διαιχείρισης Δημοσίου Χρέος (ΟΔΔΗΧ) κάνει το μεγάλο βήμα και ξεκινάει τη διαδικασία έκδοσης.
Εκτός απρόοπτου η Ελλάδα θα βγει την Τρίτη στις αγορές με μια έκδοση 10ετους ομολόγου με στόχο την άντληση 2 – 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσδοκίες για την απόδοση του ομολόγου είναι κοντά στο 4%.
Τους αναδόχους για την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου όρισε το ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για τις τράπεζες BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και J. P. Morgan.
Τα στοιχήματα του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης είναι δύο: να επιτύχει επιτόκιο όσο γίνεται χαμηλότερα από το 4% να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη υπερκάλυψη.
Το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ ξεκινούν τις διαδικασίες θέλοντας να κεφαλαιοποιήσουν την ευνοϊκή αξιολόγηση από τη Moody’s, η οποία αναθεώρησε την Παρασκευή από «Β3» σε «Β1» την αξιολόγηση της χώρας.
Η αναβάθμιση της Moody’s φαίνεται πως αποτέλεσε καθοριστικό γεγονός, διότι πρόκειται για τον οίκο που είχε αφήσει επί μακρόν την Ελλάδα με αμετάβλητη αξιολόγηση, ενώ είναι ο πιο αυστηρός στις αξιολογήσεις του.
Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο δεκαετής τίτλος είναι το ομόλογο αναφοράς για κάθε χώρα και η Ελλάδα απουσίαζε από τη συγκεκριμένη αγορά για εννέα χρόνια.
Το τελευταίο δεκαετές ομόλογο εκδόθηκε στις 11 Μαρτίου 2010, όταν η χώρα ήταν στον προθάλαμο των μνημονίων. Με τη συγκεκριμένη έκδοση το Δημόσιο τότε άντλησε 5 δισ. ευρώ, αλλά με κουπόνι 6,25% και το επιτόκιο στο γερμανικό 10ετές εκείνη την εποχή ήταν 3,1%,
- Οι τελευταίες «δουλίτσες» που έκανε ο Κώστας Τσιάρας, πριν κλείσει την πόρτα του ΥΠΑΑΤ
- Στο «στόχαστρο» και της Μίλαν ο Καρέτσας
- Γιαν Μαρτέλ: Οι ήρωες της Ιλιάδας είναι οι Γκέιτς και οι Έπσταϊν της εποχής που τσακώνονται μεταξύ τους
- Στον Προφήτη Ελισσαίο του Ψυρρή η πρώτη προφορά του Επιταφίου – Κατάνυξη στη «γειτονιά» του Παπαδιαμάντη
- Γολγοθάς: Οι ανακαλύψεις γύρω από την ύπαρξη του τόπου του μαρτυρίου
- Ταλαιπωρία για τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας από Θεσσαλονίκη για Αθήνα – Αναχώρησε με 1 ώρα καθυστέρηση λόγω βλάβης
- Ξέσπασμα του Ντοκ Ρίβερς για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο – Το «καρφί» στον Σαμς Σαράνια
- Πάσχα: 100 συλλήψεις για βεγγαλικά και τουλάχιστον 7 τραυματίες – Έχουν κατασχεθεί πάνω από 170.000 είδη πυροτεχνίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nazar-shkribliak-Y9WdqTFzZVw-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442