Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι απαρχές του δράματος - η γένεση της τραγωδίας (Μέρος Β’)

Οι απαρχές του δράματος – η γένεση της τραγωδίας (Μέρος Β’)

Κατά τον Αριστοτέλη, η αφετηρία για την ανάπτυξη του διαλογικού-δραματικού στοιχείου βρίσκεται στον πρωτοτραγουδιστή του διθυράμβου, που στέκεται αντίκρυ του χορού

Τα προαναφερθέντα είναι όντως σημαντικά, αλλά τα συναντούμε σε πολλά μέρη και σε πολλούς λαούς. Αυτό που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι μόνον επί ελληνικού εδάφους η εξέλιξη έλαβε τη μορφή εκείνη που οδήγησε στη διάπλαση του τραγικού καλλιτεχνήματος και —παρ’ όλες τις αλλαγές του περιεχομένου— προσδιόρισε τη μέχρι τούδε δομή του.

Σε τι συνίσταται, όμως, η άποψη του Αριστοτέλη επί του θέματος, έτσι όπως προβάλλεται στην Ποιητική του, και σε ποιο βαθμό οι πληροφορίες που μας παρέχει ο μέγιστος των φιλοσόφων της αρχαιότητας συνθέτουν μαζί με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας από άλλες πηγές μια πειστική εικόνα;

Ο Αριστοτέλης αποδίδει την παραγωγή του δράματος εν συνόλω στον αυτοσχεδιασμό και θεωρεί αφετηρία της εξέλιξης της τραγωδίας τους εξάρχοντες (εξάρχω: αρχίζω κάτι) του διθυράμβου, δηλαδή τους τραγουδιστές εκείνους που αρχίζουν το τραγούδι κι έτσι στέκονται απέναντι στο χορό, που με τη σειρά του αποκρίνεται.

Με άλλα λόγια, η αφετηρία για την ανάπτυξη του διαλογικού-δραματικού στοιχείου βρίσκεται κατά τον Αριστοτέλη στον πρωτοτραγουδιστή του διθυράμβου, που στέκεται αντίκρυ του χορού.

Σε ό,τι αφορά το διθύραμβο —λέξη αγνώστου ετύμου, πιθανώς προελληνική—, αυτός ήταν τραγούδι στην υπηρεσία του Διονύσου, λυρικό άσμα που τραγουδούσαν μετά ζωηρών κινήσεων στις γιορτές του θεού του κρασιού, του γλεντιού και της γονιμότητας.

Όμως, πέραν του διθυράμβου, ο Αριστοτέλης κάνει λόγο και για μια δεύτερη προβαθμίδα της τραγωδίας: το σατυρικόν, όπως αναφέρεται στην Ποιητική του.

Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η τραγωδία, ξεκινώντας από μικρά θέματα και ευτράπελη γλώσσα, κατάφερε να αποκτήσει πλήρη σοβαρότητα σε προχωρημένο και μόνον εξελικτικό στάδιο, δεδομένου ότι η διαμόρφωσή της έγινε από το σατυρικό.

Μας πληροφορεί, επίσης, ότι το μέτρο της πριν από το ιαμβικό τρίμετρο ήταν το τροχαϊκό τετράμετρο, που ανταποκρινόταν προς το σατυρόμορφο και περισσότερο χορευτικό χαρακτήρα του σατυρικού δράματος.

Οι απαρχές του δράματος – η γένεση της τραγωδίας (Μέρος Α’)

Sports in

Οι Νικς «πάτησαν» τους Σίξερς με συγκλονιστικό Μπράνσον και 3-1 η σειρά (92-97)

Οι Νιου Γιορκ Νικς έχοντας τρομερή μέρα τον Τζέιλεν Μπράνσον υπέταξαν 97-92 του Σίξερς και θέλουν πλέον μία νίκη για την πρόκρισή τους στον 2ο γύρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024