Καταδίκη της Ρωσίας από το ΕΔΑΔ για τη δολοφονία Πολιτκόφσκαγια το 2006
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, δεν τέθηκαν σε εφαρμογή κατάλληλα μέτρα έρευνας για τη δολοφονία της ρωσίδας δημοσιογράφου
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε σήμερα τη Ρωσία, επειδή «δεν έθεσε σε εφαρμογή κατάλληλα μέτρα έρευνας, προκειμένου να προσδιορίσει την ταυτότητα του ή των εντολέων της δολοφονίας» της ρωσίδας δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια το 2006.
«Το (ρωσικό) κράτος απέτυχε στις υποχρεώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια της έρευνας που όφειλε να διενεργήσει βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1950» υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το ΕΔΑΔ.
Με 5 ψήφους υπέρ έναντι 2 κατά, εκείνες των δικαστών από τη Ρωσία και τη Σλοβακία, το ΕΔΑΔ εκτίμησε πως υπήρξε «παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης» για το «δικαίωμα στη ζωή».
Το Δικαστήριο, στο οποίο είχε προσφύγει η οικογένεια του θύματος, «υπογραμμίζει πως η έρευνα κατέληξε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα εφόσον πέντε άνδρες αναγνωρίστηκαν απευθείας ως ένοχοι για τη δολοφονία», όμως σημειώνει πως «σε μια ανθρωποκτονία αυτού του τύπου δεν μπορεί κανείς ωστόσο να θεωρήσει πως η έρευνα ήταν κατάλληλη, καθώς δεν καταβλήθηκε καμία προσπάθεια προκειμένου να προσδιοριστεί η ταυτότητα του εντολέα της δολοφονίας».
«Οι αρχές επεξεργάστηκαν μια θεωρία όσον αφορά τον υποκινητή της ανθρωποκτονίας, προσανατολίζοντας την έρευνά τους σε ένα ρώσο επιχειρηματία που διέμενε στο Λονδίνο, ο οποίος έχει πεθάνει, αλλά δεν διευκρίνισαν τα μέσα που εφάρμοσαν προκειμένου να ακολουθήσουν αυτήν την εκδοχή» συνεχίζει το ΕΔΑΔ.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, «θα μπορούσαν επίσης να εξετάσουν και άλλες υποθέσεις, μεταξύ των οποίων εκείνες που πρότειναν οι ενάγοντες, που ανέφεραν πως πράκτορες της FSB, των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών ή της διοίκησης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας εμπλέκονταν στη δολοφονία».
«Γνωστή ερευνητική δημοσιογράφος, η Άννα Πολιτκόφσκαγια ερευνούσε κυρίως τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στην Τσετσενία κατά τη δεύτερη εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή εναντίον των ανταρτών, και είχε καταδικάσει πολλές φορές την πολιτική του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν» υπενθυμίζει το Δικαστήριο.
Η απόφαση που έλαβε σήμερα το ΕΔΑΔ είναι εφέσιμη για διάστημα τριών μηνών.
Τον Ιούνιο του 2017 ο Λομ-Αλί Γκαϊτουκάγιεφ, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για την οργάνωση της δολοφονίας της δημοσιογράφου τον Οκτώβριο του 2006, πέθανε στη φυλακή, όπου εξέτιε ποινή ισοβίων. Τσετσενικής καταγωγής, ήταν ο θείος του Ρουστάμ Μαχμούντοφ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της 48χρονης δημοσιογράφου, στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Είχε καταδικαστεί επίσης σε ισόβια και εκτίει την ποινή του. Το δικαστήριο είχε καταδικάσει επίσης σε φυλάκιση 20 ετών έναν αστυνομικό της Μόσχας, τον Σεργκέι Χαντζικουρμπάνοφ, ο οποίος συμμετείχε στις προετοιμασίες της δολοφονίας.
Περισσότερα από δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία αυτήν που προκάλεσε συγκίνηση σε όλον τον κόσμο, οι εντολείς της δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί από τη ρωσική δικαιοσύνη.
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)













![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442