Πώς θα μάθουμε το παιδί να τρώει σωστά εκτός σπιτιού
Η οικογένεια θέτει τις σωστές βάσεις για τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού από πολύ μικρή ηλικία ώστε να επιλέγει από μόνο του τι θα φάει, και μάλιστα με σωστό τρόπο
Δεν εννοούμε φυσικά να του λες απλά τι να φάει και να του το επιβάλλεις. Το παράδειγμα δίνεται μέσα από τις πράξεις. Εάν όλη η οικογένεια τρέφεται σωστά και αποφεύγει τις πρόχειρες τροφές και τα πολλά λίπη, τότε το παιδί θα λειτουργήσει μιμητικά.

Όσο μεγαλώνει, σταδιακά, μπορεί να έρχεται μαζί σου στο σούπερ μάρκετ και να συμμετέχει στην επιλογή των τροφών ώστε να μπορεί να το κάνει και μόνο του όταν επιλέγει φαγητό για το σχολείο και λοιπές δραστηριότητες.
Οι πειρασμοί είναι πολλοί και όλα τα παιδιά θα αγοράσουν κάτι λιγότερο υγιεινό από το κυλικείο του σχολείου ή στην επιστροφή προς το σπίτι. Δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε από το να φάει, αλλά μπορούμε να του δείξουμε ότι:
- Μπορούμε να έχουμε σνακς ή junk food για ιδιαίτερες περιστάσεις
- Σταματάμε να τρώμε όταν έχουμε χορτάσει
- Τα φαγητά δεν είναι καλά ή κακά. Απλώς άλλα είναι υγιεινά και άλλα λιγότερο
- Το φαγητό δεν είναι μέσο επιβράβευσης ή τιμωρίας
- Δεν μιλάμε για τα γλυκά και τα παχυντικά φαγητά σαν να είναι τρομερά νόστιμα αλλά ούτε τα στερούμε από το παιδί
- Όταν είμαστε έξω και πεινάμε, μπορούμε να είμαστε ήδη προετοιμασμένοι έχοντας στην τσάντα ένα φρούτο, γιαούρτι ή συσκευασμένο τυράκι.
Δείξε του πώς να τρώει ισορροπημένα έξω. Όταν θα βγεις για φαγητό σε ένα εστιατόριο, ταβέρνα ή φαστφουντάδικο, δεν θα φας εξίσου υγιεινά και σίγουρα θα ‘σπάσεις’ τις διατροφικές συνήθειες του σπιτιού. Υπάρχουν όμως τρόποι να μάθεις στο παιδί σου πώς να διατηρεί μία ισορροπία.
- Αν παραγγείλει χάμπουργκερ (που σίγουρα θα λατρεύει), ενθάρρυνέ το να το συνδυάσει με σαλάτα και όχι τηγανιτές πατάτες.
- Αντί να επιλέξει παιδικά γεύματα, που έχουν περισσότερα τηγανιτά, μπορείς να του προτείνεις να πάρει μισή μερίδα από τα γεύματα ενηλίκων όπου δίνουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.
- Υπενθύμισε στο παιδί ότι δεν χρειάζεται να αδειάσει όλο του το πιάτο, καθώς οι μερίδες εκτός σπιτιού τείνουν να είναι μεγαλύτερες από το συνηθισμένο.
- Εάν θέλει επιδόρπιο, μπορεί να το μοιραστεί.
- Αν παραγγείλετε απ’έξω, ενθάρρυνέ το να μην πάρει αναψυκτικά ή χυμούς με συντηρητικά. Εναλλακτικά, φτιάξτε κάποιο φυσικό χυμό στο σπίτι.
- Η Σενεγάλη εξέδωσε ανακοίνωση για την απόφαση της CAF: «Άδικη και άνευ προηγουμένου…»
- Βέροια: 24χρονη βρέθηκε άγρια ξυλοκοπημένη σε πυλωτή πολυκατοικίας – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
- Κρίση στο ειδύλλιο της OpenAI με τη Microsoft – Η Amazon είναι το τρίτο πρόσωπο
- «Μεγάλη Εικόνα»: Η Νίκη Λυμπεράκη την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο MEGA
- Τακτική η ενημέρωση Βορίδη από Βάρρα – στοιχεία θα καταθέσει ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ στη δίκη Μελά-Ρέππα
- Ο Κακλαμάνης ζητά να μην διακοπεί η λειτουργία του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle
- Πέντε πράγματα που μάθαμε από τα 150 δευτερόλεπτα του trailer Dune: Part Three
- Το… παράκανε ο Χουάνκαρ: «Ο Παναθηναϊκός στην Ελλάδα είναι σαν τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 18.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/rafael-barquero-nu-qycrZnS0-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442