Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Στη Συνταγματική Αναθεώρηση το «γυρίζει» η κυβέρνηση

Τη μετατόπιση της δημόσιας πολιτικής συζήτησης από την οικονομία, αλλά και τα διάφορα σκάνδαλα, όπως το πρόσφατο της Novartis, με σαφή στόχο να πείσει ότι δεν ήταν ο στόχος της η ενίσχυση της σκανδαλολογίας, θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση. Έχοντας ψηλά τη ρομφαία της κάθαρσης, θα ανοίξει παράλληλα τον φάκελο «Συνταγματική Αναθεώρηση». Ποιες αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση.

Τη μετατόπιση της δημόσιας πολιτικής συζήτησης από την οικονομία, αλλά και τα διάφορα σκάνδαλα, όπως το πρόσφατο της Novartis, με σαφή στόχο να πείσει ότι δεν ήταν ο στόχος της η ενίσχυση της σκανδαλολογίας, θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει «Το Βήμα», έχοντας ψηλά τη ρομφαία της κάθαρσης, θα προσπαθήσει, παράλληλα με τις εν εξελίξει διαδικασίες, δικαστικές και κοινοβουλευτικές, για διάφορες υποθέσεις (δίκη της Siemens, Εξεταστική για ΚΕΕΛΠΝΟ, κ.ά.), να ανοίξει τον φάκελο «Συνταγματική Αναθεώρηση».

Περίπου έναν χρόνο μετά την έναρξη της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, την οποία είχε κηρύξει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ληφθεί η απόφαση να τεθεί το προσεχές διάστημα – ενδεχομένως και εντός του Μαρτίου – στο κέντρο της πολιτικής η συνταγματική πρόταση της κυβέρνησης.

Επιτάχυνση των διαδικασιών της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Αν και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες, καθώς υπάρχει καθορισμένο πλαίσιο οριζόμενο από το Σύνταγμα (π.χ., κήρυξη της επόμενης Βουλής ως αναθεωρητικής, προσδιορισμός των προς αναθεώρηση άρθρων, κ.ά.) και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ώστε να αλλάξει ο συνταγματικός χάρτης της χώρας, ο Πρωθυπουργός επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Η επιτροπή που είχε οριστεί υπό τον καθηγητή Μιχάλη Σπουρδαλάκη έχει ολοκληρώσει το έργο της, ύστερα από μακρά διαδικασία κοινωνικού διαλόγου με φορείς και πολίτες (μέσω ηλεκτρονικής διαβούλευσης με συμμετοχή περίπου 5.000 ανθρώπων, ενώ δημιουργήθηκαν 16 μεγάλες συνελεύσεις στην Αθήνα και 8 ημερίδες στις πρωτεύουσες των Περιφερειών).

Ποιές αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση

Μία από τις βασικές αλλαγές που θα τεθούν προς συζήτηση και αφορά και τα διάφορα σκάνδαλα είναι η αλλαγή του πολυσυζητημένου άρθρου 86 του Συντάγματος σχετικά με την ποινική ευθύνη των υπουργών.

Τα τέσσερα βασικά σημεία ιδεών και προτάσεων αναφορικά με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία η τελική κυβερνητική πρόταση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί πιθανότατα εντός του Μαρτίου, είναι τα εξής:

  • Αλλαγή της αρχιτεκτονικής του πολιτικού συστήματος. Η λογική είναι να υπάρξει ενίσχυση των μορφών της άμεσης δημοκρατίας έναντι του πρωθυπουργικού μοντέλου διακυβέρνησης. Επί της ουσίας θα δίνεται η δυνατότητα στους βουλευτές να εισηγούνται νομοσχέδια, θα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας συμβουλευτικών δημοψηφισμάτων, καθώς και θα μπορούν να προκληθούν δημοψηφίσματα από μεγάλο αριθμό πολιτών, στα οποία επενδύει αρκετά ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Κατοχύρωση των ευρύτερων κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως π.χ. τα δημόσια αγαθά (νερό, ενέργεια κ.ά.), ενώ θα υπάρχουν και θεσμικές ρήτρες για τα εργασιακά δικαιώματα.
  • Ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου.
  • Ενδυνάμωση της διαφάνειας του κράτους, με έμφαση στην πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια έγγραφα.

Με βάση τα όσα μελετώνται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, υπάρχει και η εισήγηση -και φαίνεται ότι θα γίνει- να ανοίξει η συζήτηση για το ανώτατο όριο της κοινοβουλευτικής θητείας, τις συνθήκες διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων, αλλά και την αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής

Αν προχωρήσει τελικά η αλλαγή που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα υπάρχει και συμμετοχή των πολιτών. Σύμφωνα με την πρόταση, αν στις δύο πρώτες ψηφοφορίες δεν υπάρξει η προβλεπόμενη πλειοψηφία (δηλαδή 200 και 180), τότε σε αυτή την περίπτωση τη λύση θα τη δώσει ο λαός με απευθείας εκλογή και θα έχει να επιλέξει μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων. Με αυτόν τον τρόπο θα αποσυνδέεται η προεδρική εκλογή από τη διάλυση της Βουλής.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την κυβέρνηση και στα νέα πολιτισμικά και γλωσσικά δικαιώματα, στις έμφυλες ταυτότητες, καθώς και στα λεγόμενα νέου τύπου δικαιώματα.

in.gr

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024