Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητώντας να μην απολυθεί κανείς εκ των επικουρικών συναδέλφων τους. Στις 12:00 το μεσημέρι η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ ζητά να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να δοθεί μόνιμη και σταθερή δουλειά σε όλους.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανάφερε μεταξύ άλλων ότι όσον αφορά τους επικουρικούς, που παρατάθηκε η θητεία τους μέχρι και το τέλος του 2018, «δεν μπορούν να γίνουν αορίστου χρόνου, αλλά η δυνατότητα μονιμοποίησης τους «μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη διεκδίκηση μιας θέσης από τις 2.760 που έχουμε μέχρι σήμερα προκηρύξει ή πρόκειται να προκηρύξουμε μέσα στο 2018».

Υπενθυμίζεται ότι, η παράταση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών κρίθηκε μη νόμιμη από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να φύγουν από το ΕΣΥ 2.100 γιατροί που υπηρετούν ως επικουρικοί καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ΟΕΝΓΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υποστήριξε ότι οι κενές θέσεις ειδικευμένων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία είναι πάνω από 6.500, άρα ακόμα κι αν δεν απολυθούν οι 2.100 επικουρικοί και πάλι δεν επιτυγχάνεται κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων.

Με την στήριξη ΠΙΣ, ΙΣΑ και ΕΟΟ η απεργιακή κινητοποίηση

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι στηρίζει την πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει για αύριο, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.

«Θέση του ΠΙΣ είναι ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν μπορούν να βασίζουν τη λειτουργία τους σε συμβασιούχους. Οι ιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στα νοσοκομεία με ελαστικές μορφές εργασίας, πρέπει άμεσα να γίνουν μόνιμοι ώστε να μπορούν να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες, χωρίς να κρέμεται η απόλυση ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι τους.
Σήμερα, έχει υπολογιστεί ότι λείπουν από τα Δημόσια Νοσοκομεία 6.500 ιατροί όλων των ειδικοτήτων. Θέση του ΠΙΣ είναι ότι για να μην καταρρεύσουν τα Νοσοκομεία και για να μπορούν να παρέχουν ασφαλή περίθαλψη στους πολίτες, πρέπει άμεσα να στελεχωθούν με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τη σειρά του στηρίζει και αυτός την 24ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

«Οι ανοχές και οι αντοχές του ιατρικού κόσμου έχουν πλέον εξαντληθεί. Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας που καταρρέει. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τραγικές. Οι περισσότερες κλινικές, ειδικά στην περιφέρεια υπολειτουργούν χωρίς βασικές ειδικότητες ενώ παραμένουν κλειστά τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που θα έσωζαν ζωές. Το ΕΣΥ δεν αντέχει να χάσει καμία θέση εργασίας. Καλούμε το υπουργείο Υγείας, να καλύψει όλα τα κενά, με μαζικές προσλήψεις γιατρών και να διασφαλίσει τις θέσεις των επικουρικών γιατρών που στηρίζουν το σύστημα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) στηρίζει την 24ωρη πανελλαδική απεργία και ζητά ζητά να μην απολυθεί κανείς επικουρικός γιατρός ή οδοντίατρος και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμο ιατρικό και οδοντιατρικό προσωπικό.

«Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει, η θέση της ΕΟΟ είναι ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν μπορούν να στηρίζουν τη λειτουργία τους σε μαζικές προσλήψεις επικουρικών γιατρών και οδοντιάτρων και, γι’ αυτό, η ΕΟΟ ζητά να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι οργανικές θέσεις ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, οι δε προσλήψεις να διενεργούνται με διαφάνεια», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας