Η Ελλάδα επιστρέφει στα προαιρετικά προγράμματα της ESA
Έπειτα από απουσία οκτώ ετών, λόγω της δημοσιονομικής στενότητας, η Ελλάδα αποφάσισε να επανενταχθεί στα προαιρετικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), επενδύοντας 8,2 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία.
Έπειτα από απουσία οκτώ ετών, λόγω της δημοσιονομικής στενότητας, η Ελλάδα αποφάσισε να επανενταχθεί στα προαιρετικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), επενδύοντας 8,2 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία.
Η απόφαση της Αθήνας κατατέθηκε στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών των χωρών-μελών της ESA που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Διαβάστε επίσης:
Η επανένταξη της χώρας κατέστη εφικτή έπειτα από προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την εξεύρεση κονδυλίων, αναφέρει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Εξασφαλίσθηκε έτσι η συμμετοχή σε προγράμματα που προσφέρουν ευκαιρίες για την ενίσχυση της εθνικής διαστημικής βιομηχανίας και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.
Αναλυτικά η κατανομή του ποσού ανά πρόγραμμα/δραστηριότητα:
Ανάπτυξη Διαστημικής Τεχνολογίας (GSTP) 2,4 εκατ. ευρώ
Ανάπτυξη Επιστημονικών Πειραμάτων (PRODEX) 300.000 ευρώ.
Η επανένταξη της Ελλάδας στα προαιρετικά προγράμματα χαιρετίσθηκε με ικανοποίηση από την ESA σε πολιτικό επίπεδο και ενίσχυσε την εικόνα της χώρας μας ως κράτος – μέλους. Εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον των εγχώριων φορέων για την συμμετοχή στα εν λόγω προγράμματα αναμένεται να είναι ευρύ και άμεσο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να προετοιμαστεί, σε συνεργασία με την ESA, με στόχο την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των διαστημικών προγραμμάτων.
Ο Γιώργος Αγγελίδης, μετά την επιτυχία της παράστασης «Αυτόματη Εστίαση», επιστρέφει με το «Toxic» - ένα ψυχολογικό θρίλερ που επιδιώκει να υπενθυμίσει πόσο αδιόρατα μπορεί να μεταμορφωθεί το οικείο σε απειλή.