Καμίνης: Συνταγματική αναθεώρηση αφού προηγηθούν τέσσερις παρεμβάσεις
Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα είναι πραγματικά χρήσιμη μόνο αν προηγηθούν τέσσερις σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Η ανθεκτικότητα του Συντάγματος» των συνταγματολόγων Ξενοφώντα Κοντιάδη και Αλκμήνης Φωτιάδου.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα είναι πραγματικά χρήσιμη μόνο αν προηγηθούν τέσσερις σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Η ανθεκτικότητα του Συντάγματος» των συνταγματολόγων Ξενοφώντα Κοντιάδη και Αλκμήνης Φωτιάδου.
Διαβάστε επίσης:
«Χωρίς να θέλω να μιλήσω μόνο ως συνταγματολόγος αλλά και ως πολιτικός, η έννοια της ανθεκτικότητας είναι όντως σημαντική, καθώς εμπεριέχει δυναμική αλλαγών για το Σύνταγμα, ενώ η απλή αντοχή δείχνει άμυνα» ανέφερε ο κ. Καμίνης, παραπέμποντας και στην έννοια ανθεκτικότητα που αποδίδεται στις πόλεις, που περνούν κρίσεις οικονομικές, κοινωνικές ή προερχόμενες από φυσικές καταστροφές.
Ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος πολλές φορές κρύβει εκπλήξεις -ενίοτε δυσάρεστες, αφού «άλλος τις σχεδιάζει και άλλος τελικά τις διαμορφώνει και τις υλοποιεί».
Υπογράμμισε δε, ότι της αναθεώρησης του Συντάγματος πρέπει να προηγηθούν τέσσερις μεγάλες νομοθετικές ρυθμίσεις:
- Ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του υπουργού και εκείνης του βουλευτή, προκειμένου να εξαλειφθεί το πελατειακό σύστημα
- Μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200
- Αύξηση του αριθμού των εκλογικών περιφερειών και εκλογή όχι με σταυρό προτίμησης αλλά με λίστα
- Απογαλακτισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση με οικονομική αυτοτέλεια των δήμων (διαχείριση του φόρου επί των ακινήτων) και μητροπολιτική διακυβέρνηση στις μεγάλες πόλεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πλοίο χωρίς πυξίδα το χωροταξικό για τον τουρισμό
- Ρωσία: Πυροβόλησαν και τραυμάτισαν αντιστράτηγο στη Μόσχα – Ποιος είναι ο ρόλος του στην ανταρσία της Wagner
- Ο Άρης συμφώνησε με τη Φιορεντίνα για τον Κουαμέ – Πότε φτάνει ο παίκτης στη Θεσσαλονίκη
- Μια νύχτα μόνο: Αλήθειες και πανικός
- BHMAGAZINO: Ο πόλεμος της NASA – Αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Δεμένα τα πλοία στον Πειραιά λόγω παμπειραϊκής απεργίας
- Ναυάγιο στη Χίο: Live η ενημέρωση Κικίλια από τη Βουλή
- Ο Αντετοκούνμπο ανακοίνωσε την παραμονή του με… Λύκο της Wall Street: «Οι θρύλοι δεν κυνηγούν…» (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-david-kanigan-239927285-35070884-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442