
Δείπνο Κάμερον – Τουσκ με «ευρωπαϊκό» μενού
Πρόταση της Κομισιόν σχετικά με το βρετανικό αίτημα για στέρηση επιδομάτων σε νέους «μετανάστες» από την ΕΕ συζητούν σήμερα το βράδυ ο Ντειβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Πρόταση της Κομισιόν σχετικά με το βρετανικό αίτημα για στέρηση επιδομάτων σε νέους «μετανάστες» από την ΕΕ συζητούν σήμερα το βράδυ ο Ντειβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Με την κομβικής σημασίας συνάντηση Κάμερον-Τουσκ, ξεκινά και η ουσιαστική διαπραγμάτευση της βρετανικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες, σε ότι αφορά τον περιορισμό της εσωτερικής μετανάστευσης, εν όψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αναμένεται το αργότερο το 2017. Η πρόταση Τουσκ προβλέπει τετραετή στέρηση των επιδομάτων προς τους «κοινοτικούς μετανάστες», εφόσον η Βρετανία αποδείξει ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες της έχουν φθάσει στα όρια της αντοχής τους.
Ωστόσο, την απόφαση γι αυτό που οι Βρυξέλλες αποκαλούν «φρένο έκτακτης ανάγκης», θα λαμβάνει το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ με απλή πλειοψηφία και κατά περίπτωση. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα προτείνει επίσης να εφαρμόζεται το μέτρο μόνο μετά από την έγκρισή του από τις υπόλοιπες χώρες, διαδικασία που ενδέχεται να πάρει και έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί. Ο Ντέιβιντ Κάμερον από την πλευρά του θα επιμείνει για άμεση εφαρμογή του μέτρου μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και θα διαπραγματευθεί το δικαίωμα της Βρετανίας να αποφασίζει μονομερώς πότε θα επιβάλλει το μέτρο.
«Αγκάθι» η μερική απασχόληση
Ο βρετανός πρωθυπουργός θα θέσει επίσης το θέμα των μεταναστών που συνειδητά επιλέγουν καθεστώς μερικής απασχόλησης, προκειμένου να δικαιούνται επιδόματα σπιτιού ή «συμπλήρωσης εισοδήματος», ειδικές φορολογικές απαλλαγές, καθώς και επίδομα τέκνων, τα οποία σε χιλιάδες περιπτώσεις δεν κατοικούν στην ίδια τη Βρετανία, αλλά στις χώρες προέλευσης. Το 2014, σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού Κοινοβουλίου, 252.000 οικογένειες και 48.000 άγαμοι «μετανάστες» από την ΕΕ λάμβαναν συμπληρωματικά επιδόματα και φοροαπαλλαγές επειδή είχαν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο. Κατά την κυβέρνηση επέλεγαν να δουλεύουν λιγότερο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κάμερον θα τονίσει την ανάγκη να γίνει δεκτό το αίτημα του, ώστε να μπορέσει να ηγηθεί εκστρατείας για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, καθώς επίσης και το πόσο σημαντική για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η διευθέτηση ενός προβλήματος που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες υποδοχής και όχι μόνο η δική του.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Deutsche Welle
- Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τον 12χρονο μετά το πολύωρο χειρουργείο – Πώς συνέβη το ατύχημα με το πατίνι
- Χανταϊός στην Ελλάδα: Από την επιδημία του 1985 μέχρι σήμερα
- ΠΑΣΟΚ: Εκλέχθηκαν τα νέα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ – Πρόεδρος ο Κόκκιας, αντιπρόεδρος η Ζούπη
- Στον Αστακό το θαλάσσιο drone «φάντασμα» που εντοπίστηκε στη Λευκάδα – Η προέλευση του και η άγνωστη αποστολή του
- Σάκκαρη: ««Θέλω να επιστρέψω ανάμεσα στις καλύτερες, δεν είμαι χαρούμενη εκεί που βρίσκομαι τώρα»
- «Σφίξαμε τον κορσέ της Νικόλ και το πλευρό της έσπασε» – Η backstage ιστορία του Moulin Rouge στα 25 του
- Ασανσέρ οι τιμές του πετρελαίου εν αναμονή της απάντησης του Ιράν
- Με… Ro-Ro η Ευρώπη αναζητά εμπορική «έξοδο» από το Ορμούζ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 07.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442