Ανακαλύφθηκαν τρία νέα γονίδια που σχετιζονται με το γλαύκωμα
Τρία νέα γονίδια που σχετίζονται με τη συχνότερη μορφή γλαυκώματος ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση της οφθαλμικής πάθησης.
Τρία νέα γονίδια που σχετίζονται με τη συχνότερη μορφή γλαυκώματος ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση της οφθαλμικής πάθησης.
Σύμφωνα με άρθρο του Nature Genetics, τα τρία νέα γονίδια που σχετίζονται με το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, ανεβάζουν στα 15 τον συνολικό αριθμό των γονιδίων που μέχρι σήμερα οι ερευνητές έχουν υποδείξει ως «ένοχα» για την διαταραχή της όρασης.
Το γλαύκωμα είναι η συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης, επηρεάζονται 60 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Η πάθηση προκαλεί εξασθένηση της όρασης λόγω αύξησης της ενδοφθάλμιας πίεσης, με αποτέλεσμα την καταστροφή του οπτικού νεύρου. Αιτία του γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας πιστεύεται ότι είναι η αλληλεπίδραση γονιδιακών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Στη μελέτη που χρηματοδότησε το Εθνικό Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, οι ερευνητές εντόπισαν τα τρία γονίδια μετά από σύγκριση του DNA 3.800 ατόμων ευρωπαϊκής καταγωγής με γλαύκωμα και 33.400 χωρίς την πάθηση. Επίσης, ανέλυσαν επιπρόσθετες πληροφορίες από την Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη.
«Συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα γονίδια FOXC1, TXNRD2, και ATXN2 σχετίζονται με το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας. Και τα τρία εκφράζονται στο μάτι, ενώ τα TXNRD2, και ATXN2 είναι ενεργά στο οπτικό νεύρο. Παλαιότερη μελέτη είχε σχετίσει το FOXC1 με το γλαύκωμα, αλλά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις σοβαρής πρώιμης απαρχής της πάθησης» αναφέρει σε ανακοίνωση η Δρ Τζένεϊ Γουιγκς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Οφθαλμικής Γονιδιωματικής του Νοσοκομείου Όρασης και Ακοής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαντ, στη Μασαχουσέτη.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Παρέμβαση Τραμπ για την εξαγορά της Warner Bros – «Πρόβλημα το μερίδιο της Netflix, θα εμπλακώ στην απόφαση»
- Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Τουρκία
- Δεν θέλει κόπο: 20 λεπτά περπάτημα την μέρα κάνουν τη διαφορά
- Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου – Πού θα έχει ισχυρές καταιγίδες
- Διάστημα: Τζίρος 500 εκατ. ευρώ και 2.500 εργαζόμενοι
- Γκέινορ, Σταλόνε, Kiss και Κρόφορντ: Οι καλλιτέχνες που βραβεύτηκαν σε ένα Kennedy Center που αλλάζει
- Επιστροφή στα παιδικά χρόνια: Επτά χόμπι από τα παλιά που αξίζει να δοκιμάσουμε ξανά
- Η Ευρώπη «εκτοξεύει» 22,1 δισ. ευρώ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)



![Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/WhatsApp-Image-2025-12-04-at-14.19.42-315x220.jpeg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442