«Εικόνες της κρίσης» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Το αφιέρωμα «Εικόνες της Κρίσης» παρουσιάζει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 16 έως τις 24 Μαΐου. Το αφιέρωμα θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την αναπαράσταση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης στον κινηματογράφο, από την περίοδο του βωβού κινηματογράφου της δεκαετία του ’20 έως σήμερα, και περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.
Το αφιέρωμα «Εικόνες της Κρίσης» παρουσιάζει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 16 έως τις 24 Μαΐου.
Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και το Cine Doc.
Το αφιέρωμα θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την αναπαράσταση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης στον κινηματογράφο, από την περίοδο του βωβού κινηματογράφου της δεκαετία του ’20 έως σήμερα, και περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.
Σκοπός του αφιερώματος είναι να καταγράψει μέσα από τις ταινίες του προγράμματος τις όποιες μεταβολές προκύπτουν στη βιομηχανία του κινηματογράφου στη διάρκεια μιας τόσο έντονης οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικής κρίσης.
Στόχος της, επισημαίνει η Ταινιοθήκη, είναι αφενός, να προτείνει ενδεχόμενες εναλλακτικές χρηματοδότησης και παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών από νεότερες γενιές κινηματογραφιστών (crowd funding, κολεκτίβες κ.ά.) και, αφετέρου, να τονίσει την σπουδαιότητα της ανάκαμψης ενός πολιτικού κινηματογράφου και ενός κινηματογράφου ακτιβισμού.
Το αφιέρωμα θα ανοίξει με μια διημερίδα με τίτλο «Αναπαραστάσεις της κρίσης;», στην οποία θεωρητικοί του κινηματογράφου, visual artists, κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες, συγγραφείς, επιμελητές εκθέσεων, κοινωνιολόγοι και ιστορικοί θα επιχειρήσουν να αναλύσουν πώς οι μεγάλες διαμάχες, σχετικά με τη σχέση της Τέχνης με την πολιτική που διεξήχθησαν στην περίοδο του μεσοπολέμου, επανακαθορίζονται στη διάρκεια της νέας παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Πόσο επιδραστικός μπορεί να είναι ο ρόλος του κινηματογράφου και των ψηφιακών τεχνών και πώς επαναπροσδιορίζεται στη νέα ψηφιακή εποχή; Καθώς ο κυβερνοχώρος γίνεται ολοένα και πιο κυρίαρχο, πόσο ισχυρό είναι πλέον το γνήσιο πρωτότυπο στην τέχνη; Υπάρχει δημόσια σφαίρα στην Ευρώπη; Ή μόνο εθνικές δημόσιες σφαίρες που επιδίδονται σε ανελέητο ανταγωνισμό; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα επικεντρωθεί η διημερίδα.
Στο αφιέρωμα θα προβληθούν ταινίες των Σ.Τατασόπουλου, Ζαν Ρενουάρ, Τζον Φορντ, Μαξ Όφουλς, Φιλ Γιούτζι, Ρ.Β. Φασμπίντερ, Κεν Λόουτς, αδελφών Νταρντέν και άλλων.
- Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπρουνέλο Κουτσινέλι: Αστέρες του Χόλιγουντ τίμησαν τον Ιταλό μεγιστάνα της μόδας
- Απόδραση: Η επιστήμη ξέρει με ποιον είναι καλύτερο να πας ένα ταξίδι
- Περισσότερα από 6.000 ιατρικά λάθη κάθε χρόνο
- Η Μάιλι Σάιρους δήλωσε ότι το δαχτυλίδι των αρραβώνων της ήταν «προσφορά Black Friday»
- Κυβέρνηση: Οι τρεις καυτοί φάκελοι που θα ανοίξουν μετά τις κάλπες
- Δημογραφικό: Ζητούνται εργασίες «φιλικές για ηλικιωμένους» – Η άνοδος των age friendly jobs
- «Διαίρει και βασίλευε» – Ο Πούτιν, η Ευρώπη και το «δόγμα Τραμπ»
- Τελεσίγραφο ΗΠΑ στην Ευρώπη για να αναλάβει το κύριο βάρος της άμυνας στο ΝΑΤΟ ως το 2027
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)


























































![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442