Μοσκοβισί: Περιμένουμε το αίτημα παράτασης του ελληνικού προγράμματος
Εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος τελεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό ο γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Υπογράμμισε ότι άλλη επιλογή από την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα.
Εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος τελεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό ο γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Υπογράμμισε ότι άλλη επιλογή από την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα.
Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας δήλωσε ότι το θετικό είναι πως «τώρα γνωριστήκαμε» με τους υπουργούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι δυο συνεδριάσεις του Eurogroup για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως το ελληνικό «δεν ήταν πολλές».
Μιλώντας για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης το χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο» για τα δεδομένα της Ελλάδας και της Ευρώπης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ασφαλώς πρέπει να τεθεί προς συζήτηση. Συνέχισε δε λέγοντας ότι ουδείς απαιτεί από τη νέα κυβέρνηση να πράξει τα ίδια με την προηγούμενη, ούτε να εφαρμόσει υποχρεωτικές πολιτικές. Αν η Ελλάδα ζητήσει αλλαγές για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, πολιτικών πάταξης της φοροδιαφυγής και μεγαλύτερης δικαιοσύνης, θα υπάρξει ελαστικότητα από πλευράς ευρωζώνης, διαβεβαίωσε ο γάλλος επίτροπος.
Σε ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, σημείωσε ότι είναι αναγκαία η υποβολή αίτησης παράτασης από την Ελλάδα, τόσο για την εκταμίευση των χρημάτων που η χώρα έχει λαμβάνειν από τους δανειστές όσο και για την εκπόνηση μιας νέας συμφωνίας.
Αναγνώρισε, επίσης, ότι η Ευρώπη «έκανε λάθη» στην περίπτωση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας όμως ταυτοχρόνως ότι η Ελλάδα κατά το παρελθόν παρείχε «μακιγιαρισμένα στοιχεία» για τα οικονομικά της και διατηρούσε μια μεγάλη παραοικονομία. Όταν υπάρχει κοινωνική αταξία και διαλυμένη οικονομία, οι διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγές είναι επιβεβλημένες, δήλωσε και κατέληξε: «Μην πυροβολείτε λοιπόν τον ευρωπαίο πιανίστα».
Τέλος, σχολιάζοντας τον βρετανό υπουργό Οικονομίας, τον οποίο δημοσιεύματα εμφανίζουν να ζήτησε χθες στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση του EcoFin, να συζητηθεί το ενδεχόμενου εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι αν η Βρετανία ήταν στη ζώνη του ευρώ, θα μπορούσε ίσως να τοποθετηθεί, ενώ τον κάλεσε «να κάτσει απέξω» σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις της ευρωζώνης με την Ελλάδα.
Τα tweets
Το πρώτο δείγμα για τη στάση της Κομισιόν έδωσε νωρίτερα με τρία tweets ο Πιερ Μοσκοβισί.
Και συμπληρώνει: Οι τελευταίες διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Eurogroup ήταν «εποικοδομητικές», αλλά πλέον «πρέπει να περάσουμε στη δράση» και να υπάρξει αίτημα παράτασης από την ελληνική πλευρά.
Και καταλήγει: «Έχουμε ανάγκη την Ελλάδα στην ευρωζώνη, και η Ελλάδα έχει επίσης ανάγκη τη ζώνη του ευρώ».
«Le programme est fait pour aider la #Grèce et le peuple grec. Nous souhaitons qu’il soit prolongé» @BelRTL @rtlinfo
— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) February 18, 2015
«Les dernières réunions de l’#Eurogroupe ont été constructives. Il faut maintenant passer à l’acte» @BelRTL @rtlinfo #Grèce
— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) February 18, 2015
«Nous avons besoin de la Grèce dans la zone euro, et la Grèce a aussi besoin de la zone euro» @BelRTL @rtlinfo
— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) February 18, 2015
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)





















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442