Έχουμε πια αλλάξει, απαντά η HSBC μετά τα Swissleaks
Το ελβετικό παράρτημα της βρετανικής τράπεζας HSBC έδωσε τη Δευτέρα τη διαβεβαίωση ότι «έχει αλλάξει», μετά τις «παραλείψεις που διαπιστώθηκαν το 2007», σύμφωνα με ανακοίνωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το ελβετικό παράρτημα της βρετανικής τράπεζας HSBC έδωσε τη Δευτέρα τη διαβεβαίωση ότι «έχει αλλάξει», μετά τις «παραλείψεις που διαπιστώθηκαν το 2007», σύμφωνα με ανακοίνωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η HSBC (Ελβετία) ξεκίνησε μία ριζική αναδιάρθρωση το 2008, για να εμποδίσει, ώστε οι υπηρεσίες της να χρησιμοποιούνται για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» δηλώνει στην ανακοίνωση γενικός διευθυντής της, Φράνκο Μόρα.
Σύμφωνα με την τράπεζα, «μία νέα διεύθυνση προχώρησε σε εις βάθος έλεγχο των υποθέσεων, πράγμα που περιλαμβάνει το κλείσιμο λογαριασμών πελατών που δεν εκπληρούσαν τις υψηλές προδιαγραφές της τράπεζας και την εγκατάσταση ενός πολύ προωθημένου συστήματος εσωτερικού ελέγχου».
Η HSBC Ελβετίας «δεν ενδιαφέρεται να έχει σχέσεις με πελάτες ή εν δυνάμει πελάτες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ως προς το οικονομικό έγκλημα… Οι αποκαλύψεις που αφορούν πρακτικές του παρελθόντος πρέπει να υπενθυμίζουν ότι αυτό το παλαιό μοντέλο του επιχειρείν της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας δεν είναι πλέον αποδεκτό» καταλήγει ο γενικός διευθυντής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από διεθνή μέσα ενημέρωσης -μεταξύ αυτών και Τα Νέα στην Ελλάδα- και βασίζονται σε τραπεζικά αρχεία που απέσπασε από την HSBC ο πρώην συνεργάτης της τράπεζας στον τομέα της Πληροφορικής Ερβέ Φαλσιανί, περί τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια πέρασαν από τους λογαριασμούς της HSBC Γενεύης με στόχο την φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή τη χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας.
Η επιχείρηση που ονομάστηκε «SwissLeaks» προσφέρει ένα ταξίδι στην καρδιά της φοροδιαφυγής, φέρνοντας στο φως τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται για να κρυφτούν τα μη δηλωμένα χρήματα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Bloomberg: Διακοπές στην Ελλάδα; Όχι καλοκαίρι, ούτε Μύκονος και Σαντορίνη – Πού να πάτε
- Μυθικός Γιόκιτς ανήμερα των Χριστουγέννων: Έκανε την τρίτη καλύτερη επιθετική επίδοση στην ιστορία του NBA
- Εντείνονται οι βομβαρδισμοί στα σύνορα Ταϊλάνδης-Καμπότζης – Σε εξέλιξη συνομιλίες με τον Ρούμπιο
- The Lowdown – H νέα δραματική σειρά του Ίθαν Χοκ είναι ξεκαρδιστικά συγκινητική
- AI κάτσε λίγο στην άκρη… – Πότε πατάμε pause για να δουλέψει ο εγκέφαλος
- Παναγιώτα Διαμαντή: Ελληνίδα δασκάλα ανάμεσα στους 50 κορυφαίους εκπαιδευτικούς του κόσμου
- Ακραίες καταστάσεις στην Τουρκία: 29 ακόμη συλλήψεις στο πλαίσιο έρευνας για παράνομα στοιχήματα
- Υπερτουρισμός: Νέοι κανόνες στην Ευρώπη – Τι αλλάζει στα ταξίδια το 2026 και τι ισχύει στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)























![Φόροι: Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες λήγουν το 2025 [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ΧΡΗΜΑΤΑ-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442