Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Σε εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών οδήγησε η υπόθεση των Τρικάλων

Σε εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών οδήγησε η υπόθεση των Τρικάλων

Σε τουλάχιστον έντεκα παράνομες αγοραπωλησίες-υιοθεσίες βρεφών στην Ελλάδα κατά την τελευταία επταετία εμπλέκονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συλληφθέντες ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων.

Σε τουλάχιστον έντεκα παράνομες αγοραπωλησίες-υιοθεσίες βρεφών στην Ελλάδα κατά την τελευταία επταετία εμπλέκονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συλληφθέντες ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων.

Στο πλαίσιο επιχείρησης συνελήφθησαν και τα επτά μέλη της οργάνωσης.Πρόκειται για τέσσερις Έλληνες (45χρονη, 49χρονος, 48χρονος συμβολαιογράφος και 49χρονη δικηγόρος) και τρεις υπηκόους Βουλγαρίας (29χρονη-μητέρα του βρέφους που θα δινόταν για παράνομη υιοθεσία, 45χρονος και 33χρονος).

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν, από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, δύο αστυνομικοί, προσποιούμενοι το άτεκνο ζευγάρι που επιθυμούσε να υιοθετήσει βρέφος, ήρθαν σε αλλεπάλληλες επαφές με τη 45χρονη και τον 49χρονο, για τους οποίους υπήρχαν ενδείξεις ότι εμπλέκονται σε κύκλωμα παράνομης αγοραπωλησίας βρεφών, έχοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια συνάντησης όπου συμμετείχε και ο 45χρονος Βούλγαρος που φέρεται ως ο αρχηγός της εγκληματικής ομάδας, οι υποψήφιοι θετοί γονείς ενημερώθηκαν ότι την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου θα μπορούσαν να παραλάβουν ένα βρέφος λίγων ημερών, έναντι 10.000 ευρώ.

Μετά από προσυνεννόηση, το μεσημέρι της Τρίτης στην πόλη των Τρικάλων, οι τρεις Βούλγαροι (ο αρχηγός, η μητέρα μαζί με αγοράκι 21 ημερών και ο 33χρονος) συναντήθηκαν με την 45χρονη και το ζευγάρι των υποψήφιων θετών γονέων-αστυνομικών.

Κατά τη συνάντηση η 45χρονη παρέλαβε από τους αστυνομικούς, ως προκαταβολή, 200 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ωστόσο, επενέβησαν οι αστυνομικοί και συνέλαβαν τα τέσσερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον, συνελήφθησαν η 49χρονη δικηγόρος, ο 48χρονος συμβολαιογράφος, καθώς και ο 49χρονος Ελληνας, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία κατάρτισης των απαιτούμενων συμβολαιογραφικών και νομικών πράξεων. Όπως προέκυψε, είχαν συμμετάσχει και σε άλλες παράνομες υιοθεσίες της συγκεκριμένης οργάνωσης με την ίδια διαδικασία, γνωρίζοντας την παράνομη δράση της ομάδας.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα που διενεργούσε παράνομες αγοραπωλησίες βρεφών σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Για τον σκοπό αυτόν, στη Βουλγαρία προσέγγιζαν κυρίως ανύπαντρες επίτοκες γυναίκες και τις έπειθαν, έναντι χρηματικής αμοιβής, να δώσουν τα μωρά τους για υιοθεσία, ενώ στη συνέχεια φρόντιζαν να μεταφερθούν σε ελληνικά νοσοκομεία για τον τοκετό.

Παράλληλα, τα μέλη της οργάνωσης που δρούσαν στην ελληνική επικράτεια εντόπιζαν άτεκνα ζευγάρια, τα οποία εκδήλωναν ενδιαφέρον για υιοθεσία παιδιών και τα έπειθαν να καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να γίνει υιοθεσία, ενώ παράλληλα αναλάμβαναν όλες τις διαδικασίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα, αμέσως μετά την εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος από υποψήφια ζευγάρια, προέβαινε στην ανεύρεση βρέφους της επιλογής τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είχε, επίσης, τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανεύρεσης δύο ή τριών βρεφών, προκειμένου να επιλέξει το ζευγάρι των υποψήφιων θετών γονέων.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν συνολικά εννέα δηλώσεις και πράξεις συναίνεσης υιοθεσίας, 200 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, ένα αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού σε εταιρεία μεταφοράς χρημάτων, επτά κινητά τηλέφωνα και ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διακριβωθεί η συμμετοχή των δραστών και σε άλλες περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών, καθώς και η τυχόν συμμετοχή και άλλων ατόμων στην εγκληματική αυτή οργάνωση.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των συλληφθέντων περιλαμβάνει τα αδικήματα της παράνομης υιοθεσίας και της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο