Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Διεθνή παρέμβαση» ζητά η Βουλή της Λιβύης εν μέσω ακήρυχτου εμφυλίου

«Διεθνή παρέμβαση» ζητά η Βουλή της Λιβύης εν μέσω ακήρυχτου εμφυλίου

«Διεθνή παρέμβαση» για την προστασία των πολιτών της χώρας ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το νεοεκλεγέν Κοινοβούλιο της Λιβύης εν μέσω της χειρότερης βίας που σαρώνει τη χώρα μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μοαμάρ Καντάφι.

«Διεθνή παρέμβαση» για την προστασία των πολιτών της χώρας ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το νεοεκλεγέν Κοινοβούλιο της Λιβύης εν μέσω της χειρότερης βίας που σαρώνει τη χώρα μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.

Οι πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ισλαμικών πολιτοφυλακών έχουν βυθίσει πλέον τη Λιβύη στο χάος, οδηγώντας χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, περιλαμβανομένων διπλωματών και ξένων υπηκόων. Δεκάδες πρεσβείες, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, έχουν κλείσει και διεθνείς οργανισμοί έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους στη χώρα.

Οι βουλευτές συνεδρίασαν την Τετάρτη στο ανατολικό άκρο της χώρας, την πόλη Τομπρούκ, μακριά από τις μάχες που μαίνονται για τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης και τις συγκρούσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Βεγγάζη.

Με 111 ψήφους σε σύνολο 124 παρόντων, οι βουλευτές υιοθέτησαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για την προστασία των αμάχων, κυρίως στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Δεν είναι ωστόσο άμεσα σαφές πώς μπορεί να ανταποκριθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας στην έκκληση του λιβυκού Κοινοβουλίου.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, το προσωπικό της οποίας έχει απομακρυνθεί λόγω της βίας, έχει καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές να θέσουν τέλος στις συγκρούσεις και να καθίσουν στο τραπέζι ειρηνευτικών συνομιλιών.

Στα τελευταία επεισόδια βίας με θύματα αμάχους, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όταν ρουκέτες έπληξαν τη νύχτα συνοικίες της δυτικής Τρίπολης στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες ενόπλων.

Είχει προηγηθεί την Τρίτη η δολοφονία του αρχηγού της αστυνομίας της Τρίπολης, συνταγματάρχη Μοχάμεντ αλ-Σούισι, από ένοπλους.

Η βία στη Λιβύη πήρε μορφή ακήρυχτου εμφυλίου πολέμου όταν ισλαμιστές πρώην αντάρτες της παράκτιας πόλης Μιζουράτα εξαπέλυσαν επίθεση στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, το οποίο τελούσε υπό τον έλεγχο αντίπαλης πολιτοφυλακής από την ορεινή πόλη Ζιντάν.

Η επίθεση στο αεροδρόμιο ήλθε στη σκιά των καταστροφικών απωλειών που υπέστησαν οι ισλαμιστές στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, και εν μέσω της εκστρατείας που είχε κηρύξει κατά των ισλαμιστών στη Βεγγάζη ο πρώην στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ και οι δυνάμεις που ελέγχει.

Οι πολιτοφυλακές είναι οι μόνες δυνάμεις που επιχειρούν στο έδαφος καθώς ο πόλεμος του 2011 διέλυσε τις δομές του στρατού και της αστυνομίας. Διαδοχικές μεταβατικές κυβερνήσεις εξαρτιούνταν από τις πολιτοφυλακές για να διατηρήσουν την τάξη στη χώρα.

Η νέα Βουλή -η σύνθεση της οποίας αποτελείται κυρίως από αντιισλαμιστές πολιτικούς- εξετάζει την υιοθέτηση δεύτερης απόφασης που θα απαιτεί τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών, όμως ανάλογες απόπειρες στο παρελθόν έχουν αποτύχει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο