Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ρομποτική Χειρουργική εξασφαλίζει γρήγορη ανάρρωση με μηδαμινό μετεγχειρητικό πόνο

Η Ρομποτική Χειρουργική εξασφαλίζει γρήγορη ανάρρωση με μηδαμινό μετεγχειρητικό πόνο

Προσφάτως, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Δρ Κ. Κωνσταντινίδης παρουσίασε την πρώτη παγκοσμίως ρομποτική δεξιά κολεκτομή και αφαίρεση επιπλόου μέσω μίας μικροτομής. Και μπορεί μεν η επιτυχία αυτή να επιβεβαιώνει την ελληνική ιατρική πρωτοπορία, αλλά μας δημιουργεί την απορία κατά πόσο τελικά η Ρομποτική Χειρουργική είναι μια οικονομικά προσιτή επιλογή για τον μέσο έλληνα ασθενή.

Προσφάτως, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης* παρουσίασε την πρώτη παγκοσμίως ρομποτική δεξιά κολεκτομή και αφαίρεση επιπλόου μέσω μίας μικροτομής. Και μπορεί μεν η επιτυχία αυτή να επιβεβαιώνει την ελληνική ιατρική πρωτοπορία, αλλά μας δημιουργεί την απορία κατά πόσο τελικά η Ρομποτική Χειρουργική είναι μια οικονομικά προσιτή επιλογή για τον μέσο έλληνα ασθενή.

Ο Δρ Κωνσταντινίδης μας απαντά σε αυτό, αλλά και σε άλλα καίρια ερωτημάτα σχετικά με την εφαρμογή της Ρομποτικής Χειρουργικής στα συστήματα υγείας.

Κύριε Κωνσταντινίδη κατά τη διάρκεια του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (EAES), παρουσιάσατε την πρώτη διεθνώς ρομποτική δεξιά κολεκτομή και αφαίρεση επιπλόου μέσω μίας μικροτομής 2,5 εκατοστών. Μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια, τι συνεπάγεται η επιτυχία αυτή για τον ασθενή και τι συνέπειες θα υπήρχαν αν δεν υπήρχε η επιλογή της Ρομποτικής Χειρουργικής;

Η χειρουργική επέμβαση μιας τομής βρίσκεται στη πρώτη γραμμή των εξελίξεων της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Η είσοδος των χειρουργικών εργαλείων μέσω της ίδιας πύλης, είναι τεχνικά πολύ απαιτητική, κυρίως επειδή όλα τα εργαλεία βρίσκονται στον ίδιο άξονα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, το σχεδιασμό λεπτότερων εύκαμπτων εργαλείων, και τη προσαρμογή του ρομποτικού συστήματος Da Vinci SI HD σε μία ειδική πλατφόρμα, η χειρουργική μιας τομήςκερδίζει πλέον αποδοχή και δημοτικότητα.
Στη ρομποτική χειρουργική μιας τομής, τα εύκαμπτα ρομποτικά εργαλεία διασταυρώνονται και χιάζονται στο σημείο εισόδου και το σύστημα, ηλεκτρονικά, αντιστρέφει τους ρομποτικούς βραχίονες (το δεξί γίνεται αριστερό και το αριστερό δεξί) ούτως ώστε οι κινήσεις του χειρουργού να είναι άνετες και φυσικές. Το σύστημα αυτό αρχικά σχεδιάστηκε για τη διεξαγωγή επεμβάσεων της χολής.
Η ομάδα μας, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με τεράστια εμπειρία στην λαπαροσκοπική χειρουργική που ξεπερνά τις 14.000 επεμβάσεις και τις 1.000 ρομποτικές πολλαπλών τομών, θεωρείται από τις εμπειρότερες διεθνώς στη ρομποτική χειρουργική μιας τομής και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 200 επεμβάσεις αυτού του είδους στις οποίες συμπεριλαμβάνονται πολλές παγκόσμιες πρωτιές, όπως η θολοπλαστική Nissen μιας τομής για διαφραγματοκήλη, η ρομποτική υστερεκτομή μιας τομής, η αφαίρεση περικαρδιακής κύστης μέσα από μια τομή, και πρόσφατα την πρώτη δεξιά κολεκτομή και αφαίρεση επιπλόου μιας τομής κ.λπ. Με απλά λόγια το ρομποτικό σύστημα επιτρέπει τη διεξαγωγή σύνθετων επεμβάσεων μέσα από μία μικροτομή, περιορίζοντας το μετεγχειρητικό άλγος και την ανάρρωση του ασθενούς και εξασφαλίζοντας το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Από τα στοιχεία που μόλις αναφέρατε διαπιστώνουμε ότι η πρόσφατη αυτή επιτυχία σας δεν είναι η πρώτη και μοναδική. Πιστεύετε, λοιπόν, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο αναφοράς παγκοσμίως, τόσο στην εκπαίδευση επιστημόνων στη Ρομποτική Χειρουργική, όσο και στην προσέλκυση ασθενών;

Παρόλο που η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αποτελεί κέντρο αναφοράς στα διεθνή συνέδρια ρομποτικής χειρουργικής. Παράλληλα η κλινική μας δέχεται σε καθημερινή βάση επισκέπτες καταξιωμένους χειρουργούς αλλά και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ειδικευόμενους και φοιτητές Iατρικής οι οποίοι παρακολουθούν τις ρομποτικές μας επεμβάσεις.
Αξιοσημείωτη είναι η πρόσφατη συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, του οποίου διακεκριμένοι επιστήμονες παρακολούθησαν ρομποτικές επεμβάσεις και ζήτησαν τη τακτική εκπαίδευση ιατρών που ειδικεύονται στην ελάχιστα τραυματική χειρουργική.
Θα πρέπει δε να αναφέρουμε ότι προβάλλουμε Live τις ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις μας μέσω του διαδικτύου, τις οποίες παρακολουθούν χειρουργοί από όλες τις χώρες του κόσμου, με δυνατότητα διάδρασης μέσω του Facebook και του Twitter.
Φυσικά με όλα τα παραπάνω έχουμε κατορθώσει ο ιατρικός κόσμος διεθνώς να γνωρίζει τι είναι αυτό που κάνουμε στη καθημερινή ιατρική πράξη. Έτσι μπορούμε να μιλάμε για ιατρικό τουρισμό από πολυάριθμες ευρωπαϊκές χώρες, τα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, κυρίως για επεμβάσεις αποκατάστασης της διαφραγματοκήλης και της αχαλασίας του οισοφάγου, για κοιλιοκήλες, για κακοήθειες του παχέως εντέρου και του στομάχου, χολοκυστεκτομή, αφαιρεση σπληνός, επινεφριδίου, επεμβάσεις παχυσαρκίας αλλά και για γυναικολογικές επεμβάσεις.

Από τα λεγόμενα σας συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η Ρομποτική Χειρουργική δίνει λύση σε ένα πλήθος ιατρικών καταστάσεων. Ωστόσο, το κόστος όμως μιας τέτοιας επέμβασης είναι υψηλό, συγκριτικά με τα χειρουργεία ανοικτού τύπου ή την λαπαροσκοπική χειρουργική. Είναι όντως ακριβή η ρομποτική χειρουργική για τα συστήματα υγείας, τους ασφαλιστικούς φορείς και τον ίδιο τον ασθενή;

Η χρήση του ρομποτικού συστήματος επιβαρύνει το κόστος της επέμβασης συγκριτικά με την ανοικτή χειρουργική, επειδή χρησιμοποιούνται επιπλέον υλικά και εργαλεία. Εντούτοις με την εξέλιξη της τεχνολογίας το κόστος αυτό, έχει τάση να μειώνεται συνεχώς. Επίσης, το συνολικό κόστος νοσηλείας μιας ρομποτικής επέμβασης, το οποίο καλείται να πληρώσει στο τέλος ο ασθενής, έχει αποδειχθεί από διεθνείς μελέτες ότι είναι ισοδύναμο, αν όχι και μικρότερο από αυτό μίας ανοιχτής επέμβασης.
Αυτό συμβαίνει γιατί με το μεγάλο χειρουργικό τραύμα της ανοιχτής επέμβασης παρατείνεται σημαντικά η διάρκεια νοσηλείας, αλλά και αυξάνεται η πιθανότητα ο ασθενής να νοσηλευτεί για κάποιες μέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου το κόστος είναι πολύ υψηλό, σε σχέση με τη λαπαροσκοπική ή τη ρομποτική επέμβαση. Βεβαίως, αυτό που δε μετριέται οικονομοτεχνικά είναι το όφελος που προκύπτει για τον ίδιο τον ασθενή, ο οποίος με τη ρομποτική επέμβαση έχει μια γρήγορη ανάρρωση, με ελάχιστες επιπλοκές και με μηδαμινό μετεγχειρητικό πόνο.

Άρα για ένα δημόσιο ή ιδιωτικό σύστημα υγείας, η επένδυση στη Ρομποτική Χειρουργική είναι προσοδοφόρος; Πόσο άμεσα μπορεί να αποσβέσει το κόστος της αγοράς και συντήρησης ενός μηχανήματος Ρομποτικής Χειρουργικής;

Το κόστος του ρομποτικού συστήματος είναι συγκεκριμένο και ανέρχεται στα 1,5 – 2 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος μιας επέμβασης εξαρτάται από τον αριθμό των ρομποτικών εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν, πολλά εκ των οποίων είναι πολλαπλών χρήσεων και συνεπώς χαμηλού σχετικά κόστους. Το πόσο γρήγορα θα γίνει η απόσβεση του μηχανήματος εξαρτάται από την οικονομική πολιτική της ιδιωτικής κλινικής, όπου αναμφίβολα η ρομποτική αποτελεί προσοδοφόρο επένδυση.
Στο δημόσιο τομέα, η ορθολογική χρήση του συστήματος θα εξασφαλίσει κενά κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας και θα περιορίσει σημαντικά τα νοσήλια από τις επιπλοκές των ανοικτών επεμβάσεων.

Από την πολυετή εμπειρία σας και ως πρωτοπόρος της Ρομποτικής Χειρουργικής παγκοσμίως, θα μπορούσε άραγε ο δημόσιος κλάδος υγείας στην Ελλάδα να ακολουθήσει τον ιδιωτικό, ή συνεργατικά να αναπτυχθεί ένα αποτελεματικότερο σύστημα για τον ασθενή αλλά και για το κράτος;

Φυσικά θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα από την οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν και οι δύο. Συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής γνώσεων και εμπειρίας θα μπορουσε να συνεισφέρει στη συστηματικότερη εκπαίδευση των νεότερων χειρουργών αλλά και τη καλύτερη αντιμετώπιση επιλεγμένων περιπτώσεων ασθενών.
Προκειμένου να γίνει κατορθωτή η μείωση του κόστους νοσηλείας, χρειάζεται ορθολογική χρήση του συστήματος από πεπειραμένους χειρουργούς και μεγαλύτεροι αριθμοί περιστατικών που θα χειρουργούνται ρομποτικά. Επίσης, είναι απαραίτητη η συνδρομή των ταμείων κοινής ωφελείας, όπως είναι για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που θα υποστηρίξουν από τη πλευρά τους το ρομποτικό πρόγραμμα.

Η Ρομποτική Χειρουργική, που έχει χαρακτηριστεί ως το «μελλον» της χειρουργικής είναι ήδη εδώ και απ’ ότι φαίνεται προτιμάται πλέον ευρέως, τόσο από τους γιατρούς όσο και από τους ασθενείς. Ποια αναμένεται να ειναι η πορεία της στο μέλλον; Σε τι άλλες καινοτομίες μπορούμε να ελπίζουμε;

Η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται οκτώ χρόνια στην Ελλάδα. Μέσα στο διάστημα αυτό ήδη έχουν σημειωθεί πολλαπλές καινοτομίες στην ποιότητα της εικόνας, την εργονομία του συστήματος, την ποιότητα και το είδος των διαθέσιμων εργαλείων, ενώ έχουν προστεθεί πολυάριθμες αναβαθμίσεις στο λογισμικό.
Νεότερα ρομποτικά εργαλεία με σύγχρονο σχεδιασμό όπως το Vessel Sealer, επιτρέπουν την ασφαλή απολίνωση μεγάλων αγγείων μέσα στο εσωτερικό της κοιλιάς, ενώ η συσκευή διατήρησης του πνευμοπεριτοναίου Air Sealer επιτρέπει τη διεξαγωγή της επέμβασης σε χαμηλότερες πιέσεις.
Η τεχνολογία fire-fly (=πυγολαμπίδα) αποτελεί ένα σύστημα διεγχειρητικής πλοήγησης με ενδοφλέβια έγχυση ενδοκυανίνης και επιτρέπει την ανίχνευση των λεμφαδένων που αρδεύουν την περιοχή του χειρουργικού ενδιαφέροντος οι οποίοι «φωτίζονται» με τη χρήση ειδικής ρομποτικής κάμερας.
Τέλος, η ρομποτική χειρουργική μιάς τομής, Single Site Surgery, βρίσκεται στη πρώτη γραμμή των εξελίξεων της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Πέρα από την «εξαφάνιση» των χειρουργικών ουλών, μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο και επιτρέπει τη ταχύτερη ανάρρωση και έξοδο από το νοσοκομείο.

* Ο Δρ Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, είναι επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο (ΗΠΑ), πρόεδρος του Τμήματος Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών (ACS-GC), πρόεδρος της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERSS), πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής (HSSRS) και Επιστημονικός Ιατρικός Διευθυντής του Ιατρικού και Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024