Επιτάχυνση στην εφαρμογή του Μνημονίου ζητούν ESM και ΔΝΤ
Διπλό μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ταχύτερη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής έστειλαν στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ.Ρέγκλινγκ και ο αναπληρωτής επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ από το βήμα του Economist. Στο θέμα των κόκκινων δανείων εστιάζει το ΔΝΤ κρούωντας τον κώδωνα κινδύνου.
Διπλό μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ταχύτερη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής έστειλαν στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ από το βήμα του συνεδρίου του Economist, την Τετάρτη.
Ο γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ξεκαθάρισε πως για όσο η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα η ΕΕ θα τη στηρίζει. Αν και δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη χορήγησης νέου δανείου προς τη χώρα, αποσαφήνισε πως αν η Ελλάδα χρειαστεί και άλλα κεφάλαια ή πρόσθετη βοήθεια, μέχρι να βγει πλήρως στις αγορές, η Ευρώπη θα την παράσχει.
Αναφερόμενος στην αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας είπε πως ο EFSF έχει μέσα σε 3,5 χρόνια στηρίξει τη χώρα με δάνεια 140 δισ. ευρώ με πολύ χαμηλό κόστος. Ξεκαθάρισε δε πως θα πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες προσαρμογής της χώρας τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικό όσο και στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.
Στο ίδιο πλαίσιο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ ανέφερε πως αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, αλλά και να προβεί στο άνοιγμα των υπηρεσιών, για να αποφευχθούν επώδυνες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ειδικά περιορισμός της φοροδιαφυγής.
Ο ίδιος έκανε εκτενείς αναφορές στις τράπεζες, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Ο κ. Γκογιάλ εξέφρασε την ανησυχία του, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται «η ρευστότητα στις τράπεζες για να μπορέσουν να βοήσουν την επιχειρηματικότητα» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει μπει σε μία κατάσταση, κατά την οποία οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν ρευστότητα και υπάρχουν πολλά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται».
Αν και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει οξύ πρόβλημα και υπάρχει σταθερότητα, επισημαίνοντας ότι «οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια», έσπευσε να διευκρινίσει πως εάν το πρόβλημα των κακών ισολογισμών συνεχιστεί, αυτό θα έχει επίπτωση και στην ανάπτυξη. «Εάν αντιμετωπιστεί το θέμα των ‘κόκκινων δανείων’, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα» κατέληξε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ΔΝΤ παραμένει αφοσιωμένο στη συνέχιση του προγράμματος της Ελλάδας και σε όσα έχει δεσμευτεί».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Live streaming: Η συνέντευξη Τύπου του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τη Λεβερκούζεν
- Φίλος του Άρη Betsson έβαλε σουτ από το κέντρο του γηπέδου και κέρδισε 2.000€
- Όταν η καινοτομία χτυπά σε τοίχο: Βανδαλισμοί ακινητοποίησαν τα ηλεκτρικά ποδήλατα στο Αιγάλεω
- Η Μαρία Καρυστιανού θέλει να γυρίσει τις γυναίκες πενήντα χρόνια πίσω
- Συγκλονίζει ο Πολονάρα: Επέστρεψε στο γήπεδο και αποθεώθηκε (vids)
- Η Ιωάννα Καρέλια θα στηρίξει αθλητές για να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες
- Ισπανία: Τα μοιραία 20 δευτερόλεπτα ανάμεσα στον πρώτο εκτροχιασμό και τη σύγκρουση – Τι καταγγέλλουν οι μηχανοδηγοί
- Ιράν: Γιατί είναι δύσκολη η πολιτική αλλαγή – Οι διαιρέσεις της αντιπολίτευσης και ο ρόλος του Παχλαβί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442