Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τον στενό κύκλο του Πούτιν στοχεύουν οι νέες αμερικανικές κυρώσεις

Τον στενό κύκλο του Πούτιν στοχεύουν οι νέες αμερικανικές κυρώσεις

Νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ με το βλέμμα στις εξελίξεις στα ανατολικά της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά επτά κυβερνητικών στελεχών της Ρωσίας και 17 εταιρειών που συνδέονται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι σε επτά Ρώσους, μεταξύ των οποίων και δύο από τον στενό κύκλο του Πούτιν, επιβάλλεται πάγωμα οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων έχουν στις ΗΠΑ και ταξιδιωτική απαγόρευση αν θελήσουν να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα απαντήσουμε, λέει η Ρωσία.

Νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ με το βλέμμα στις εξελίξεις στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά επτά κυβερνητικών στελεχών της Ρωσίας και 17 εταιρειών που συνδέονται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι σε επτά Ρώσους, μεταξύ των οποίων και δύο από τον στενό κύκλο του Πούτιν, επιβάλλεται πάγωμα οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων έχουν στις ΗΠΑ και ταξιδιωτική απαγόρευση αν θελήσουν να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ θα απορρίπτουν τις αιτήσεις για άδειες εξαγωγής για οποιαδήποτε αντικείμενα υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσαν να συμβάλουν στις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες.

Τα υπουργεία Εμπορίου και Εξωτερικών θα ανακαλέσουν οποιαδήποτε τρέχουσα άδεια εξαγωγής την οποία αφορούν αυτοί οι όροι, σημείωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ αφορούν και τον επικεφαλής της Rosneft Ίγκορ Σετσίν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στη Μανίλα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι νέες κυρώσεις επιβάλλονται, επειδή η Ρωσία δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας της Γενεύης για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Μάλιστα οι ΗΠΑ δηλώνουν διατεθειμένες «να επιβάλλουν ακόμη μεγαλύτερες κυρώσεις» εάν η Ρωσία συνεχίσει τις προκλήσεις στην Ουκρανία.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να διευρύνουν τις κυρώσεις τους σε βάρος της Ρωσίας, ώστε να συμπεριλάβουν ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας, μετά τη σύλληψη παρατηρητών του ΟΑΣΕ από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

«Τις τρεις τελευταίες ημέρες παρατηρήσαμε στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να επιτείνεται χαρακτηριστικά το πόσο πολύ σοβαρά την επιβολή (κυρώσεων) σε τομείς (της ρωσικής οικονομίας), σε απάντηση στη στυγερή μεταχείριση […] των παρατηρητών στο Σλαβιάνσκ» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος.

Θα απαντήσουμε, λέει η Ρωσία

«Αηδιασμένος» από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος ρώσων αξιωματούχων και εταιρειών που συνδέονται με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Λευκού Οίκου (για τις νέες κυρώσεις με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία) προκαλεί αηδία» φέρεται να δήλωσε ο Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η ανακοίνωση αυτή «καταδεικνύει την πλήρη έλλειψη κατανόησης των συναδέλφων μας στην Ουάσινγκτον για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία» πρόσθεσε.

«Κάθε λέξη που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου (σ.σ. ο Τζέι Κάρνεϊ) μαρτυρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει εντελώς την αίσθηση της πραγματικότητας και οδηγούν τα πράγματα σε μια επιδείνωση της κρίσης» υποστήριξε.

Ο ρώσος υφυπουργός τόνισε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις νέες κυρώσεις.

«Ασφαλώς, θα απαντήσουμε. Είμαστε βέβαιοι ότι η απάντηση αυτή θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την Ουάσινγκτον» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχει στη διάθεσή της πολλές επιλογές. Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι αρχές της Ρωσίας αποφάσισαν να απελάσουν τέσσερις Αμερικανούς οι οποίοι είχαν μπει στη χώρα με τουριστική βίζα αλλά στην πραγματικότητα δίδασκαν αγγλικά και επιδίδονταν σε «προπαγάνδα υπέρ των αμερικανικών αξιών», όπως ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία μετανάστευσης (FMS).

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε τους τέσσερις Αμερικανούς και έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν το ρωσικό έδαφος και να καταβάλουν πρόστιμο 2.000 ρουβλίων.

Στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία μετανάστευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημειώνει ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες, ο ένας Αμερικανός είχε μεταβεί στη Ρωσία το 2001, απεσταλμένος της οργάνωσης Σώμα Ειρήνης (Peace Corps), η δράση της οποίας είχε απαγορευθεί την επόμενη χρονιά στη χώρα, διότι υπήρχαν υποψίες ότι επιδιδόταν σε κατασκοπεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο