Απειλές Κιέβου προς φιλορώσους να σεβαστούν την συμφωνία της Γενεύης
Η ουκρανική κυβέρνηση προειδοποίησε την Παρασκευή ότι μπορεί να αναλάβει «πιο συγκεκριμένες ενέργειες» την ερχόμενη εβδομάδα, αν οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν τερματίσουν τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, όπως προβλέπει η συμφωνία της Γενεύης. Επίσης, το Κίεβο δεν βλέπει ότι πρέπει να διαλυθούν οι διαδηλωτές της πλατείας Μαϊντάν.
Η ουκρανική κυβέρνηση προειδοποίησε την Παρασκευή ότι μπορεί να αναλάβει «πιο συγκεκριμένες ενέργειες» την ερχόμενη εβδομάδα, αν οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν τερματίσουν τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, όπως προβλέπει η τετραμερής συμφωνία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσια δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Το Κίεβο έχει απειλήσει και στο παρελθόν ότι θα χρησιμοποιήσει βία, με φτωχά όμως αποτελέσματα. Ο υπουργός είπε επίσης πως, παρά τα αιτήματα των φιλορώσων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η κυβέρνηση δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη από τη συμφωνία της με τη Ρωσία να διαλύσει τους διαδηλωτές των φιλοευρωπαίων, στην πλατεία Μαϊντάν, στο Κίεβο.
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει καταληκτικό όριο για την εφαρμογή της συμφωνίας που προβλέπει την εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων, ο Ντεστσίτσια δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ελπίζει ότι το σαββατοκύριακο του Πάσχα μπορεί να μειώσει την πίεση και να αφήσει τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να επιβλέψουν τη διαδικασία. Σημείωσε πως η αμνηστία είναι μια προσφορά.
Είπε ακόμη πως αν δεν σταματήσουν τις επόμενες δύο ημέρες οι καταλήψεις κτιρίων και δεν παραδοθούν τα όπλα, μετά το Πάσχα «θα υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες».
Απηχούσε δηλώσεις άλλων αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα συνεχίζεται, αν και υπάρχουν λίγες ενδείξεις για προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί βία επί του εδάφους.
«Η έντασή της θα εξαρτηθεί από την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, από την πραγματική εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων και την παράδοση των όπλων» είπε για την επιχείρηση αυτή.
Η Ρωσία, η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν ότι «όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες θα πρέπει να αφοπλιστούν, όλα τα παράνομα κατειλημμένα κτίρια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, όλοι οι παράνομα κατειλημμένοι δρόμοι, οι πλατείες και άλλοι δημόσιοι χώροι στις ουκρανικές πόλεις πρέπει να εκκενωθούν».
Φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να φύγουν, έως ότου διαδηλωτές που συνέβαλαν στην ανατροπή του φιλορώσου Γιανουκόβιτς εγκαταλείψουν την κατάληψη στην πλατεία Μαϊντάν.
Όμως ο Ντεστσίτσια είπε: «Αυτό είναι για τους δρόμους και τα κτίρια που έχουν καταληφθεί από διαδηλωτές. Εξ όσων γνωρίζω, η Μαϊντάν είναι νόμιμη».
Πολλοί από εκείνους που κατασκηνώνουν στη Μαϊντάν είναι δύσπιστοι προς την κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία, όταν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς διέφυγε στη Ρωσία και λένε πως θα παραμείνουν εκεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές, οι οποίοι προγραμματίζεται να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι του Πειραιά – Σώα η οδηγός
- Χημικά, πετροπόλεμος και συλλήψεις: Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι μετά τη λήξη του Σενεγάλη – Μαρόκο (vids)
- Έβρισαν τον Ντίαθ οι συμπαίκτες του για το πέναλτι!
- Η Euroleague όρισε τον Ντιφαλά στο Παναθηναϊκός – Μπασκόνια
- Γροιλανδία: «Δεν σκέφτομαι πλέον αποκλειστικά την ειρήνη» – Νέες απειλές Τραμπ και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
- Ταΰγετος: «Είχαν κακώσεις και δεν μπορούσανε να περπατήσουν» – Αίσιο τέλος για τους 8 ορειβάτες
- Αγρότες: Ψαλιδίζει τις προσδοκίες ο Τσιάρας – «Η κυβέρνηση έχει κάνει τις τελικές της ανακοινώσεις»
- Η Τόνια Σωτηροπούλου αποχαιρετά τον πατέρα της – Η συγκινητική ανάρτησή της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-134x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)












































![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442