Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Σε θετικό έδαφος το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη

Σε θετικό έδαφος το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη

Θετικό γύρισμα σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών το απόγευμα, μετριάζοντας τις αρχικές σημαντικές απώλειες που σημείωνε, μετά τις ενδείξεις για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και επηρεαζόμενο από την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες μετά τη χθεσινή βουτιά έκαναν στροφή 180 μοιρών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινείται στην περιοχή των 1.300 μονάδων, καταγράφοντας μικρά κέρδη.

Θετικό γύρισμα σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών το απόγευμα, μετριάζοντας τις αρχικές σημαντικές απώλειες που σημείωνε, μετά τις ενδείξεις για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και επηρεαζόμενο από την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες μετά τη χθεσινή βουτιά έκαναν στροφή 180 μοιρών.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινείται στην περιοχή των 1.300 μονάδων, καταγράφοντας μικρά κέρδη, με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται και στη νέα συνάντηση Προβόπουλου-τρόικας για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

«Η αγορά μας ήταν τυχερή που ήταν κλειστή χθες, που υποχωρούσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Ουκρανίας», είπε στο Reuters ο Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής ανάλυσης στην Beta Χρηματιστηριακή.

«Μετριάζει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που σημείωνε στην έναρξη της συνεδρίασης και μπορεί να κλείσει ακόμα και θετικά» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο ο κ. Ζαμάνης επισήμανε ότι «όσο δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τα κεφάλαια που θα χρειαστούν, οι πιέσεις στον κλάδο θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά».

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 16:00, διαμορφώνεται στις 1.314,65 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,32%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.279,91 μονάδων όταν σημείωνε απώλειες έως και 2,33%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 69,055 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,35%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,40%.

Από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank Properties (+5,00%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+3,22%), της Ιντραλότ (+2,33%), της Jumbo (+1,89%) και της Motor Oil (+1,58%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν oι μετοχές της Εθνικής (-1,97%), της ΕΥΔΑΠ (-1,31%), της Alpha Bank (-1,09%) του ΟΛΠ (-1,08%) και της MIG (-1,05%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (+4,74%), της Υγείας (+3,30%), των Προσωπικών Προϊόντων (+2,10%) και του Πετρελαίου (+1,26%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Χημικών (-2,23%), των Τραπεζών (-0,90%) και του Εμπορίου (-0,82%).

Ανοδικά κινούνται 54 μετοχές, 80 πτωτικά και 18 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Τηλέτυπος +20,00%, Medicon +19,46%, Μαϊλλης +19,28%, Γενική +10,74% και Βιοτέρ +10,34%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες -19,48%, ΚΡΕΚΑ -19,02%, Σφακινάκης -16,00%, Βαρβαρέσος -14,98% και ΝΕΛ -13,89%.

Στο πράσινο η Ευρώπη

Με άνοδο άνοιξαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη βουτιά που κατέγραψαν στις χθεσινές συνεδριάσεις τους εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, η οποία ωστόσο συνεχίζει να ανησυχεί ιδιαίτερα τους επενδυτές.

Στο Λονδίνο οι συναλλαγές άρχισαν με άνοδο 0,90%, με τον δείκτη FTSE-100 να ενισχύεται κατά 60,65 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 6.769 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 1,01% για να διαμορφωθεί στις 9.453,77 μονάδες. Με θετικό πρόσημο ξεκίνησαν και οι συναλλαγές στο Παρίσι, με τον δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 1,13%, καταγράφοντας κέρδη 48,66 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 4.339,53 μονάδες.

Με άνοδο 0,47% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei σημείωσε κέρδη 69,25 μονάδων για να κλείσει στις 14.721,48 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,16% και διαμορφώνεται στα 1,3759 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 140,071 γεν, στο 0,8234 με τη στερλίνα και στο 1,2157 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,36% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 101,805 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,6709 με τη στερλίνα και στο 0,8836 με το ελβετικό φράγκο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο