«Αστήρικτοι» οι ισχυρισμοί για τα αντιβακτηριακά σαπούνια
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι πιο αποτελεσματικά από τα συμβατικά, ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η οποία θέλει τώρα να αναγκάσει τους κατασκευαστές να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλεια των προϊόντων τους.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι πιο αποτελεσματικά από τα συμβατικά, ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η οποία θέλει τώρα να αναγκάσει τους κατασκευαστές να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλεια των προϊόντων τους.
Η FDA επικαλείται μάλιστα πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι το triclosan και άλλοι αντιμικροβιακοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα και ευνοούν την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων.
«Παρόλο που οι καταναλωτές θεωρούν αυτά τα προϊόντα αποτελεσματικά εργαλεία που βοηθούν στο να περιοριστεί η εξάπλωση μικροβίων, δεν υπάρχει σήμερα καμία ένδειξη ότι είναι αποτελεσματικότερα από το απλό σαπούνι με νερό στην πρόληψη ασθενειών» αναφέρει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.
Η FDA θα δέχεται νέα στοιχεία από κατασκευαστές και επιστήμονες για ένα χρόνο, πριν καταλήξει σε οριστική απόφαση. Εφόσον λάβει το πράσινο φως η πρόταση που παρουσίασε, οι κατασκευαστές θα είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους, αλλιώς θα πρέπει να αποσύρουν τα προϊόντα τους ή να αλλάζουν τη σύστασή τους.
Η πρόταση, πάντως, δεν αφορά τα αντισηπτικά προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα.
Όπως επισήμανε η υπηρεσία, το 93% των αντιβακτηριακών προϊόντων σε υγρή ή στερεά μορφή περιέχουν περιέχουν triclosan ή triclocarban.
Δοκιμές ασφάλειας έχουν δείξει ότι οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, οιστρογόνου και ορμονών του θυρεοειδή, ωστόσο όλα τα πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα και η FDA αναγνωρίζει ότι τα αποτελέσματα ίσως δεν ισχύουν στον άνθρωπο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νέος τραυματισμός για τον Ίσκο, χάνει το ματς με τον ΠΑΟΚ
- Νέα Υόρκη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της χιονοθύελλας – Χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί
- Πώς ο χιονάνθρωπος έγινε είδος υπο εξαφάνιση
- Πρωτοχρονιά: Ευφάνταστα, παράξενα, αστεία – Τα πιο ξεχωριστά έθιμα ανά τον κόσμο
- Ο Ταϊρίκ Τζόουνς αρέσει στον Ολυμπιακό – Παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Παρτιζάν οι «ερυθρόλευκοι» (vid)
- Πέθανε η ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό
- Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: «Εμείς φάγαμε λάσπη στην τηλεόραση, 3 γυναίκες τράβηξαν τα πάνδεινα στο δικαστήριο»
- Ivan Greko: «Δεν έχει βραχιολάκι» λέει ο δικηγόρος του τράπερ μετά τη σύλληψή του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jerry-zhang-1mBXWoGoI-s-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442