Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Και το ΔΝΤ επικρίνει το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας

Και το ΔΝΤ επικρίνει το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πήρε τη σκυτάλη από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, επικρίνοντας τα πλεονάσματα που έχει η Γερμανία στο εμπορικό ισοζύγιό της και απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ ότι οι υψηλές εξαγωγές αποτελούν ένδειξη οικονομικής υγείας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πήρε τη σκυτάλη από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, επικρίνοντας τα πλεονάσματα που έχει η Γερμανία στο εμπορικό ισοζύγιό της και απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ ότι οι υψηλές εξαγωγές αποτελούν ένδειξη οικονομικής υγείας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ενώ η Γερμανία ήταν εξοργισμένη την Πέμπτη για την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον ζήτησε από τη Γερμανία να μειώσει το πλεόνασμα των εξαγωγών της σε «ένα κατάλληλο επίπεδο», για να βοηθήσει τους εταίρους της στην Ευρωζώνης να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου επέκρινε τη Γερμανία ότι έθεσε τις εξαγωγές στο επίκεντρο της πολιτικής της κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η παραμέληση της εγχώριας ζήτησης (από τη Γερμανία) καθυστερεί το τέλος της οικονομικής κακουχίας.

Ένα «σημαντικό μικρότερο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ήταν χρήσιμο», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Λίπτον σε ομιλία που έκανε στην Αμερικανική Ακαδημία στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η μείωση των υπερβολικών ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη «απλά δεν μπορεί να γίνει, αν δεν μειωθούν και τα πλεονάσματα».

Ο κ. Λίπτον κάλεσε τη Γερμανία να «σηκώσει το βλέμμα της στον παγκόσμιο ορίζοντα» κατά τη χάραξη της πολιτικής της.

Η γερμανική οικονομία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου το 2012, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της να υπερβαίνουν τα 1,36 τρισ. ευρώ.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας απέρριψε χθες τις αναφορές της αμερικανικής έκθεσης, δηλώνοντας ότι η Γερμανία δεν αξίζει αυτή την κριτική.

«Τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτελούν ένδειξη της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας και της παγκόσμιας ζήτησης για τα ποιοτικά γερμανικά προϊόντα» ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Αν και το αμερικανικό υπουργείο παραδέχθηκε μία ανάκαμψη στην εγχώρια ζήτηση της Γερμανίας, τόνισε ότι η ανάπτυξη της χώρας «συνεχίζει να βασίζεται στο πλεόνασμα των εξαγωγών, το οποίο συνεχίζει να καθυστερεί τη διαδικασία εξωτερικής προσαρμογής της Ευρωζώνης».

Το τίμημα πληρώνουν, ανέφερε η έκθεση, οι χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, οι οποίες πιέζονται αφόρητα «να μειώσουν τη ζήτηση και να συμπιέσουν τις εισαγωγές τους για να κάνουν την προσαρμογή».

Ο κ. Λίπτον δήλωσε ότι το Ταμείο δεν ζητά από τη Γερμανία να «αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο», αλλά να αποκαταστήσει μία καλύτερη ισορροπία της εγχώριας ζήτησής της, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τις αυξήσεις των μισθών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο