Δεμένα τα χέρια των ελλήνων ερευνητών χωρίς πρόσβαση στη βιβλιογραφία
Οι καθηγητές των ελληνικών πανεπιστημίων διαμαρτύρονται εκ νέου για τη διακοπή της πρόσβασης στις επιστημονικές επιθεωρήσεις λόγω του παγώματος των απαιτούμενων κονδυλίων, για το οποίο το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις. Η διακοπή της πρόσβασης στη βιβλιογραφία ήταν ένα από τα ζητήματα που έθιγε πρόσφατι άρθρο στο περιοδικό Νature.
Οι καθηγητές των ελληνικών πανεπιστημίων διαμαρτύρονται εκ νέου για τη διακοπή της πρόσβασης στις επιστημονικές επιθεωρήσεις λόγω του παγώματος των απαιτούμενων κονδυλίων, για το οποίο το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις.
Το πρόβλημα «είναι πολύ κρίσιμο και σημαντικό για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής
(και όχι μόνο) κοινότητας, καθώς η επαπειλούμενη διακοπή θα δημιουργήσει
ανεπανόρθωτα προβλήματα και δυσλειτουργίες στο έργο μας» λέει ο Στάθης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ).
Η διακοπή της πρόσβασης στη βιβλιογραφία ήταν ένα από τα ζητήματα που έθιγε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Νature. Η αδιόριστη ελληνίδα ερευνήτρια Βαρβάρα Τραχανά ανέφερε τότε ότι πολλοί επιστήμονες στην Ελλάδα της αναγκάζονται πλέον να ζητούν από συναδέλφους τους στο εξωτερικό να τους στέλνουν με φαξ ή email αντίγραφα άρθρων που τους ενδιαφέρουν.
Ο κ. Σταθόπουλος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Μαρία Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ επικαλείται παλαιότερη απάντηση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία «το «έργο εντάχθηκε» και μετά «απεντάχθηκε» χωρίς μάλιστα να διευκρινίζεται ποιος φέρει την ευθύνη της απένταξης».
Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι η απάντηση του υπουργείου δεν διευκρινίζει πότε και πώς θα λυθεί το θέμα.
Ζητούν τώρα από τον υπουργό να προσδιορίσει ποιος έχει την ευθύνη για την πράξη με την οποία απεντάχθηκε το έργο από το πρόγραμμα στο οποίο είχε ενταχθεί, αλλά και πότε θα λυθεί το πρόβλημα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Χτυπήθηκε και δεύτερο πλοίο στα Στενά του Ορμούζ
- Αποκλεισμένοι στο Ντουμπάι οι ξένοι της Μακάμπι Τελ Αβίβ – Φεύγουν για Αθήνα οι παίκτες της Χάποελ
- Στα 20 μου ήξερα τα πάντα για τον θάνατο: Οι απώλειες που σημάδεψαν τη ζωή του «πάντα χαμογελαστού» Μάρτιν Σορτ
- Ολυμπιακός – Εθνικός 5-0: Ασταμάτητες οι Ερυθρόλευκες, συνεχίζουν με 11/11
- Ολυμπιακός: Αυτή είναι η ενδεκάδα για το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό (pic)
- Ιράν: Ο Αλιρέζα Αραφί προσωρινός αντικαταστάτης του Χαμενεΐ – Ποιος είναι ο 67χρονος κληρικός
- Live streaming: Ολυμπιακός Β’ – Πανιώνιος
- Ιράν: Viral ξανά η Ιρανή που άναψε τσιγάρο με φωτογραφία του Χαμενεΐ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/matt-bennett-FHCaT8blG5k-unsplash-315x220.jpg)























































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [01.03 – 07.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/3b7969fc-3eb2-43f5-9eb4-aa06074d82f8-315x220.jpeg)




















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442