
Αντιμέτωπος ακόμη με θανατική ποινή ο Αμερικανός στρατιωτικός που σκότωσε 16 Αφγανούς
Ο Αμερικανός επιλοχίας Ρόμπερτ Μπέιλς, που κατηγορείται ότι σκότωσε 16 Αφγανούς χωρικούς στη διάρκεια δύο επιδρομών από το στρατόπεδό του τον περασμένο Μάρτιο, παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και ενδέχεται να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου, αναφέρει ο στρατός των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός επιλοχίας Ρόμπερτ Μπέιλς, που κατηγορείται ότι σκότωσε 16 Αφγανούς χωρικούς στη διάρκεια δύο επιδρομών από το στρατόπεδό του τον περασμένο Μάρτιο, παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και ενδέχεται να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου, αναφέρει ο στρατός των ΗΠΑ.
Ο 39χρονος Μπέιλς είναι αντιμέτωπος με σειρά κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος εκ προμελέτης.
Τα ξημερώματα της 11ης Μαρτίου βγήκε από τη βάση του και πήγε σε κοντινό χωριό, σκότωσε ανυποψίαστους χωρικούς και επέστρεψε στη βάση για να ξαναβγεί και να επιτεθεί και σε δεύτερο χωριό. Από τους 16 νεκρούς, οι εννέα ήταν παιδιά.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τον είδαν να επιστρέφει μόνος και γεμάτος αίματα και λέει ότι «έκανε το σωστό». Αφγανοί μάρτυρες ανέφεραν και αυτοί ότι τον είδαν να πυροβολεί αδιακρίτως αδιαφορώντας για τις φωνές και τις εκκλήσεις τους.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του χαρακτήρισε την κίνηση των στρατιωτικών Αρχών να ζητήσουν την θανατική ποινή «εντελώς ανεύθυνη» και προσπάθεια ο στρατός να πάρει από πάνω την ευθύνη για το ότι στέλνει σε πεδία μάχης στρατιωτικούς με πολλαπλές θητείες σε αυτά και μετατραυματικό σοκ.
Ο Μπέιλς υπηρέτησε τέσσερις φορές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Το περιστατικό προκάλεσε κατακραυγή στις ΗΠΑ και το Αφγανιστάν ψυχραίνοντας τις σχέσεις των δύο πλευρών
Η δίκη του παρασημοφορημένου στρατιώτη έχει προγραμματισθεί να διεξαχθεί στη στρατιωτική βάση Lewis-McChord στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, όμως δεν έχει ορισθεί ακριβής δικάσιμος ημερομηνία, όπως υπογραμμίζουν οι στρατιωτικές Αρχές.
Για να καταδικαστεί σε θάνατο από το στρατοδικείο πρέπει όλοι οι δικαστές να τον κρίνουν ένοχο για φόνο εκ προμελέτης και να υπάρχει και σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας, όπως η δολοφονία παιδιών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters
- «Αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν που μας έδωσε «από σεβασμό» 20 τάνκερ με πετρέλαιο, δηλώνει ο Τραμπ
- Ελ Σαλβαδόρ: Να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά η HRW από τον Μπουκέλε
- Ιράν: Πάνω από 100.000 πολιτικά κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις επιδρομές ΗΠΑ και Ισραήλ
- Γάζα: 9 νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ – «Κοριτσάκι» ανάμεσα στους σκοτωμένους
- Λίβανος: Κυανόκρανος σκοτώθηκε από έκρηξη βλήματος – Ενα ακόμη μέλος της UNIFIL σε κρίσιμη κατάσταση
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το WTI και τα 115 το Brent στις ασιατικές αγορές
- Ισραήλ: Καλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
- 3 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 13χρονος, και ένας στη νοτιοανατολική Ρωσία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442