Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου
Πλήθος επιλογών αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Από το επικό Cloud Atlas και τον σουρεαλιστικό φόρο τιμής στο σινεμά Holy Motors, στον Frankenweenie (κλασικός Τιμ Μπάρτον) και στην κωμωδία Μπουένος Άιρες Σ'Αγαπώ οι επιλογές είναι πολλές. Αυτή την εβδομάδα προβάλλεται και η νέα ταινία της Μέριλ Στριπ, Ποτέ δεν είναι αργά.
Πλήθος επιλογών αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Από το επικό Cloud Atlas και τον σουρεαλιστικό φόρο τιμής στο σινεμά Holy Motors, στον Frankenweenie (κλασικός Τιμ Μπάρτον) και στην κωμωδία Μπουένος Άιρες Σ’Αγαπώ οι επιλογές είναι πολλές. Αυτή την εβδομάδα προβάλλεται και η νέα ταινία της Μέριλ Στριπ, Ποτέ δεν είναι αργά.
Η επική υπερπαραγωγή των αδελφών Γουατσόφσκι και του Τομ Τίκβερ δεν είναι κακή ταινία. Αντιθέτως, αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα (αξιοθαύμαστοι οι δημιουργοί που κατάφεραν να το βάλουν σε τάξη), το οποίο σε κάνει να αναλογιστείς για την ανθρώπινη ύπαρξη, διαθέτοντας όμορφες εικόνες, εξαιρετικό μοντάζ και μέικ απ. Ωστόσο, η ταινία τραβά σε μάκρος (διαρκεί περισσότερες από 2,5 ώρες) και στο τέλος δυσκολεύεται να συνδέσει τις ιστορίες και να σε πείσει ότι κάθε πράξη έχει τον αντίκτυπό της στην επόμενη…
Μετά από μερικές αποτυχημένες απόπειρες, ο Τιμ Μπάρτον επιστρέφει στα κλασικά υλικά του: τον καλοκάγαθο τρόμο, το χιούμορ, την τρυφερότητα. Η ταινία βασίζεται, άλλωστε, σε μια 30λεπτη ταινία που είχε ο ίδιος σκηνοθετήσει το 1984. Τώρα επιλέγει την τεχνική του stop-motion animation, προσθέτει νέους χαρακτήρες και διηγείται την ιστορία ενός αγοριού που όταν χάνει τον αγαπημένο του σκύλο αποφασίζει να τον ξαναφέρει στη ζωή. Μπορεί ο Μπάρτον να επαναλαμβάνεται, αλλά το κάνει με έναν τρόπο που μας κάνει να τον αγαπάμε ξανά και ξανά.
Η ταινία του Λέος Καράξ ενθουσίασε στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών και έκανε πολλούς να θεωρούν ότι της άξιζε ο Χρυσός Φοίνικας, αποτελεί έναν σουρεαλιστικό ύμνο στο ίδιο το σινεμά. H αινιγματική φιγούρα του κυρίου Όσκαρ ζει ταυτόχρονα περισσότερες από μία ζωές. Εγκληματίας, ζητιάνος, πατέρας, διευθυντής πολυεθνικής και τερατόμορφο πλάσμα συνυπάρχουν και αλληλοσυγκρούονται σε έναν άνθρωπο. Τον υποδύεται ο Ντενί Λαβάντ, για τέταρτη φορά πρωταγωνιστής σε ταινία του Καράξ. Όμως, που αρχίζει και που τελειώνει ο κάθε «ρόλος» και που βρίσκεται τελικά η αλήθεια του;
Η ταινία του Όλε Κρίστιαν Μάντσεν έφτασε μέχρι την εννιάδα των Όσκαρ (αλλά όχι μέχρι την πεντάδα). Είναι μια κωμωδία που ρίχνει μια ματιά στις διαφορετικές κουλτούρες της Δανίας και της Αργεντινής. Στην ταινία, ο Κρίστιαν είναι ιδιοκτήτης μιας κάβας στο χείλος της χρεοκοπίας. Η σύζυγός του, Άννα, τον έχει εγκαταλείψει και ζει στο Μπουένος Άιρες, όπου ζει με τον πάμπλουτο σταρ του ποδοσφαίρου Χουάν Ντίας. Μια μέρα, ο Κρίστιαν και ο 16χρονος γιος τους παίρνουν το αεροπλάνο για το Μπουένος Άιρες. Η αφορμή για το ταξίδι είναι τα χαρτιά του διαζυγίου, τα οποία ο Κρίστιαν θέλει δήθεν να υπογράψει μαζί με την Άννα, στην πραγματικότητα, όμως, σκοπός του είναι να προσπαθήσει να την ξανακερδίσει.
Η Κέι θέλει μετά από 30 χρόνια γάμου να αναζωπυρώσει τη σχέση της με τον σύζυγό της. Αποφασίζει να επισκεφθεί έναν σύμβουλο γάμου, σε μια προσπάθεια να προσθέσει αλατοπίπερο στην σεξουαλική της ζωή. Η Μέριλ Στριπ συνεργάζεται ξανά με τον σκηνοθέτη του Ο Διάβολος Φοράει Prada.
Σε επανέκδοση προβάλλεται Νοσφεράτου του Φρίντριχ Μουρνάου, ενώ η ταινία Το Δάσος παραγωγής 2003 του Ούγγρου Μπενεντεκ Φλιγκάουφ προβάλλεται στο Τιτάνια Cinemax.
Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται και το 25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου με την προβολή της ταινίας Paperboy, στον κινηματογράφο Odeon Opera.